12
Jul
13

Väl fungerande vård.

Efter att i nästan tre veckor av min semester hostat, snorat, öronvärk och haft febertoppar beslöt vi oss för att bryta tidigt och ta oss hem till Eskilstuna.

Hemkommen letade jag fram min vårdcentrals hemsida läste och agerade. Jag bokade en tid att bli uppringd och fick i ett fritextformulär fylla i vad som var problemet. Förslag på uppringd tid var 08:27 på fredagsmorgonen vilket passade mig utmärk, annars kunde jag bett att få en annan tid. Ca 08:30 blev jag uppringd och eftersom jag inte är en fjant så upprördes jag inte av en tre minuters avvikelse, ja jag vet att det är en kardinalsynd i detta lättkränkthetens samhälle men sån är jag.

Jag hade ett trevligt samtal med sköterskan, vi kom fram till att jag skulle få träffa en läkare klockan 11:30. Väl på plats, jag var i god tid och betalade patientavgiften innan tidsbokningens tid inföll, satt jag ner en stund innan läkaren kallade på mig. Samtal, peta, titta och klämma och ombedd att sitta ner en stund för att ta lite prover. Det visade sig att jag hade lite hög sänka och min tendens att alltid få långvarig hosta oroade så lite medikamenter och senare i sommar ett återbesök. Allt frid och fröjd.

Låt se, vad kunde jag gjort fel ? När jag kommit till mitt hemlandsting kunde jag kört till akuten eftersom jag nu hade väntat så länge och tyckte jag behövde omsorg bums och därmed smittat ner riktigt sjuka och tagit upp plats som är till för akut sjuka. Så beter man sig inte, akuten är för akuta åkommor annars ska man sitta både 5-7 timmar om det finns allvarligare fall.

Jag kunde ringt till rådgivningen men varför skulle jag det, jag led inte av något akut och med tanke på det hat som media sprider mot vårdrådgivning som inte skickar folk direkt till vård fanns ju en risk att rådgivaren för säkerhets skull skulle ha bett mig ta upp plats på akuten. Jag kan inte påstå att jag skulle ha varit oförstående till det, en samlad symptombild låter alltid värre än den är när lungor och sådant är inblandat. Rådgivningen ringer man till om man drabbas av något man inte begriper, mår redigt dåligt och inte kan vänta till en vårdcentral är öppen.

Slutligen gjorde jag inte som de värsta syndarna, ringde 112 och nämnde det symptom som gör att det kommer en ambulans direkt. Nämner inte symptomet här, vet ju att det finns en del läsare som gärna skulle nyttja det i sin egenkärlek.

Se där, så enkelt det är om vi hjälps åt.

…och du, kom ihåg det är inte nödvändigtvis vårdens fel om någon dör, inte blir frisk eller får bestående men. Läkekonst är en konst, parad med vetenskap, som kräver att vi hjälper varandra som vårdtagare och vårdgivare.

Ha en skön fortsatt sommar.


1 Svar to “Väl fungerande vård.”Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 645 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
juli 2013
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: