24
Mar
13

Debatt viktigare än nyheter ?

Jag är en trogen lyssnare av sveriges radio P1s vetenskapsprogram av alla de slag. Till skillnad mot så mycket annat verklighetsförankrat i media så är det här mestadels fakta som redovisas och inte så mycket tuppfäktning mellan ”debattörer”, ”debattörer” som i många program får slänga ur sig dumheter utan verklighetsförankring helt utan moderering från programledare. I den mediasituationen är det inte konstigt att populister kan låta lika trovärdiga som hederligt faktaredovisande aktörer. Det här är ett fenomen som drabbat övervägande delen av svensk nyhetsmedia och vi vet ju vilken typ av medarbetare som nu premieras på redaktionerna och får sätta tonen.

Det är därför skönt att vetenskapsredaktionerna i p1 tar hand om det där som borde skötas av de nyhetsredaktioner som den senaste veckan slösat bort mycket av sin tid på en bok av en kollega om en överspelad händelse, men det blir väl roliga debatter… Debatter som inte ger ett dugg, mer än utfyllnad i en tablå.

Vetanskapsredaktionerna i P1 har på senare tid haft åtminstone tre mycket viktiga ämnen på agendan, ämnen som uppenbarligen missats/varit övermäktiga eller helt enkelt struntats i av ”vanliga” redaktioner som för tråkiga ? Kanske kom de på att det inte kunde bli några roliga ”debatter” i ämnen som redan så noggrant retts ut faktamässigt.

Vetenskapsredaktionerna har dels rett ut förhållanden i svenska häkten, något som fick en svensk ledarsida att reagera faktiskt, och publicerat kritik mot de förhållanden som den som häktas i Sverige kan drabbas av. Ett litet plus till Eskilstuna Kuriren där även om de som vanligt fick det mesta om bakfoten när fakta kom in i bilden.

Vetenskapsredaktionen levererade också en djupgående analys av kärnkraften fritt från de vanliga floskler som levereras av de som är för respektive emot, helt enkelt ett utredande reportage av det slag som numera ytters sällan ses i ”vanliga” nyhetsmedia där konflikten, debatten och behovet av att sätta dit någon är mycket viktigare än att bistå mediaanvändarna med kunskap. Jag har själv inte sett någon som helst reaktion i övrig media på kärnkraftsprogrammen, beundransvärd ignorans hos en skara som normalt följer varandra i hasorna med näsan upptryckt i framförvarandes bak för att inte missa något de andra släpper ifrån sig. Att inte ledarsidorna tagit upp den här artikelserien är ingen förvåning, balanserade faktaframställningar är ju av intet värde i propagandahänseende.

Nu senast så levererades ett reportage som av en hyfsad journalist borde skapa reaktionen ring Björklund, kolla med Maria Wetterstrand och fråga hur i hela friden vi kan vara så naiva med skolan som fem partier tvingat fram ? Bara för att vänsterpartiet har vetenskapsmän på sin sida kan det väl inte vara förbjudet att publicera det i nyheterna ?

Givetvis måste jag lägga in en brasklapp, i motsats till nyhetsredaktionerna har jag inte något annan än min egen förmåga att upptäcka vad som skrivs och rapporteras respektive inte gör det. Uppenbarligen, om min iakttagelse är riktig, är jag dock överlägsen på att finna intressanta fakta jämfört med ett flertal stora nyhetsredaktioner.

Dessutom, det finns bra röster i media förutom vetenskapsredaktione och jag har skrivit om dem. Här nedan en av veckan viktigaste nyhetshändelser enligt vissa…

margitOnline

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 645 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
mars 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: