12
Aug
12

Ledarskribenteriets ohederlighet.

Jag har gång på gång ifrågasatt varför ledarsidor skall omfattas av samma tryckfrihetsregler som nyhetsrapportering, en ledarskribent är inte annat än en glorifierad bloggare med ovanligt långsam distribution och hög svansföring. Det är också så att det, för mig obegripligt, att ledarskribenter anses vara värda att citera och bjuda in i tv-soffor och radioprogram för att sprida sina åsikter.

Åsikter ja, det är blott åsikter och inte rapportering, inte analys, inte ens väl utformad argumentering utan kort och gott ett anställningskontrakt som stipulerar tyckande i en viss riktning. Idag lyckas Karins Svanborg-Sjövall hitta vägen till ett riktigt fult knep där hon blandar ihop begrepp för att komma åt den grupp hon vill smutskasta. Texten inleds med lite tyckande om vänstern, avhandlar en klimat skeptiker som bytt åsikt efter att ha undersökt saken och avslutar med ett i texten ogrundat påstående. ”Och hur i hela friden är det möjligt att samtidigt vara miljövän och kärnkraftsmotståndare?”

Låt oss nu titta på hennes text, först lite smutskastning av miljörörelsen som vänster, sen klimatpolitik. Först och främst är inte miljö och klimat samma sak, vilket Karin nog vet men hoppas att du inte skall fatta. Sen påpekandet att om man tänker efter så är är ju klimatfrågan på riktigt trots allt för att sedan snabbt svänga till att relationen kärnkraft och klimatpolitik är samma sak som relationer miljöfrågor och kärnkraft.

Vi fattar att du gillar kärnkraft, skriv det, men låt bli ohederlig argumentation. Miljöfrågor är mycket mer än klimatfrågan, klimatfrågan råkar bara vara så uppenbar att inte ens ledarskribenter kan stoppa huvudet i sanden längre. Däremot handlar kärnkrafts och miljöfrågan om slutförvar av avfall, brytning av uran, misslyckad riskhantering och en allmänt överdriven teknikoptimism. Vi fattar att du gillar kärnkraft av politiska skäl och inte drar dig för att vränga argument på ohederligt vis för att nå fram dit. Stå för det och låtsas inte som att du grundar ditt ställningstagande i någon djupt vetenskaplig grund.

Släng ut ledarskribenterna ur tryckfrihetslagstiftningen och sätt dem på samma rättsliga grund som vi andra som tycker. Det skulle såväl debatt som pressens trovärdighet bli bättre av.

Bara glada kärnrektorer i vissas värld.

Annonser


Online

share

Bookmark and Share

Mest lästa inlägg

Old stuff

Blog Stats

  • 162,647 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
augusti 2012
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper
Annonser

%d bloggare gillar detta: