02
Jul
12

Arv och miljö.

Jag minns min Naturkunskapslärare på gymnasiet, en trogen anhängare av det biologiska arvets renhet som den första veckan för oss ettor förklarade att han utan att ha sett våra tidigare betyg kunde kategorisera oss betygsmässigt redan efter ett par lektioner. Slår aldrig fel påstod han, seriös snubbe som ni förstår.

Anledningen till att jag kom att tänka på honom är att han gillade att håna de Sovetiska ideerna att förvärvade egenskaper kan gå i arv, det förväntades gillande skratt och leenden från oss elever. Nu har dock västvärldens klassamhälle byggt på arv och Sovjetsamhällets idéer om att människan kunde skapas om som en ny människa med samhällsinsatser flyttats närmare varandra.

Ett flertal undersökningar i Sverige och UK har visat att i synnerhet fäders beteende, speciellt före puberteten, påverkar hur deras söners livsbetingelser och livslängd artar sig.

Så här med lite distans kan vi alltså konstatera att min lärare och Lysenko var alldeles för kategoriska båda två. För oss i vår tid är det här ett alldeles utmärkt skäl att ta tag i den ojämliket i samhället som gör att vissa blivande föräldrar, ofta redan i en missgynnad samhållsposition, tvingas leva på sätt som gör att deras avkomma redan från början har dubbla bördor på sin väg in i samhället.

Jag vet att Reinfeldt och hans väljare anser att folk för skylla sig själva om de inte ”sköter sig” men inte ens de, hoppas jag, anser att arvssynd skall se till att vi har ett fattigproletariat som städar deras hem för en billig peng.

 

Annonser


Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 162,645 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
juli 2012
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper
Annonser

%d bloggare gillar detta: