21
Apr
12

10 000 kr mer…

Det här är inte ett blogginlägg som förringar gruppers krav på högre löner, inte heller förringar det att vissa har ett stort ansvar och bör ha betalt därefter. Nu när jag påpekat det kan vi kanske slippa de medvetna missförstånden av min tes ?

Min tes, du gör inte automatiskt ett bättre jobb om du får 10 000 kr mer i månaden, inte heller om du får 25 000 eller mindre bra jobb om du får ”bara” 5000 mer. Du gör ett bra jobb om du har det bra på jobbet och du passar för jobbet.

Vad grundar jag nu detta på ? Jo se er om i media, vilka får mest skit för sin verksamhet ? När såg du senaste ett avslöjande i lokaltidningen om den i hörnen fuskande lågavlönade städaren som du anlitar för ditt RUT avdrag ? Du ser däremot ofta ”avslöjanden” om läkare som inte lyckats känna igen exakt rätt sjukdom utifrån ett symptom. Du ser sällan ett reportage om att killen som gräver ett hål i gatan slarvar med spaden men gärna ett kritiskt reportage om den som skickat ut killen som gräver hål i gatan.

Kort sagt, ju mer betalt man får desto sämre verkar man bli i medias ögon och media har ju alltid rätt eller hur…

Som ni säkert förstått är jag ironisk här ovan men jag sticker ut hakan och säger att, tex skolan, inte kommer att bli bättre om alla lärare får 10000 mer i månaden. Det kommer fortfarande finnas bra och dåliga lärare, det kommer fortfarande att vara en affärside att ha skolor med outbildade lärare men coola namn på skolan, det kommer fortfarande vara ett problem att alldeles för många elever och lärare inte trivs på sin arbetsplats.

Just nu, med diverse ”10 000 mer kampanjer”, frångår vi det väsentliga. Varför är vissa lyckade och glada i sitt arbetsliv oavsett lönenivå och vissa andra olyckliga och inkompetenta oavsett hur hög lön de har ?

Att de stackars lärarna blev ett exempel är att skoldebatten är så extremt dum, vi har en grupp som hävdar att 10 000 mer är lösningen, vi har en annan grupp eller person som anser att ju mer press man sätter på barn dess bättre blir skolan. Ingen av grupperna verkar utgå från att de båda skulle bli mycket nöjdare med sitt arbete om bara eleverna trivdes i skolan. Elever, precis som vi vuxna som arbetar, gör ett bättre jobb om vi trivs och får uppskattning. Det är värt betydligt mer än x antal kronor extra när man väl har pengar så man klarar sig utan att behöva oroa sig för morgondagens räkningar och matinköp.

Så kan vi vara snälla och låta bli att blanda ihop kvaliteten inom ett arbetsområde med lönenivån. Du, jag och de flesta av oss gör så gott vi kan på jobbet oavsett lönenivån om vi inte är sociopater. Blir det ändå inte bra är det snarare arbetsplatsen det är fel på, som i de ironiska exemplen ovan, media är en vrickad arbetsplats numera. En gång i tiden rapporterade media om världen, nu är världen ett verktyg för media att fylla sin spalter.

Annonser


Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 162,645 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
april 2012
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper
Annonser

%d bloggare gillar detta: