31
Dec
11

Expertdyrkan eller ”jag kan det här”

Mårten Schultz är ute på sitt korståg mot nämndemännen igen, sett det förut, debatterat med honom förut men har den här gången en mer positiv grundsyn till honom. Förra gången jag debatterade med honom angående nämndemännens värde såg jag bara ännu en jurist som ansåg att amatörer inte skulle inbilla sig att de begriper något så komplicerat som det han lärt sig.

Nu har jag följt Mårten i ett par år, tagit ställning vid hans sida i ett antal ämnen och tycker därför att det är lite trist när han så lätt faller in i samma roll som de han har kritiserat; ”Det här är minsann komplicerat, det här krävs det expertis för och du anar inte hur omsorgsfullt vår yrkesgrupp jobbar för hur det skall bli rätt”.

Jag minns så väl när Mårten i radions P1 kritiserade publicister för hur de på sina kammare i avskildhet kan ”make or break” människor utan insyn. De sa ungefär; ”Det här är minsann komplicerat, det här krävs det expertis för och du anar inte hur omsorgsfullt vår yrkesgrupp jobbar för hur det skall bli rätt”.

Visst kan jag förstå att det är  jäkligt jobbigt att behöva motivera sig för den som inte är en i gänget, tro det eller ej jag är expert på ett område som alla tror sig/anser sig kunna. Vad jag har svårare att förstå är hur man kan inbilla sig att det man påstår är ett problem i ett annat skrå inte kan vara ett problem i sitt eget skrå.

Jurister som jobbar ifred är precis lika oroande som att journalister gör det, nu finns det en insyn i domstolsväsendet, vore synd att stänga den insynen och göra det lika slutet som mediavärlden. Kåranda är en större fara för ett samhälle , oavsett kår, än amatörer med stöd av sakkunniga.

Själv lägger jag min förvärvade auktoritet främst på att kritisera avarter i den bransch jag kan, det borde fler jurister, journalister och många andra också göra. Hellre det än att fortsätta bygga på skråets exklusivitet, för då står vi snart där med kräkla vid ett altare och ses på med illa dold munterhet av alla utom de troende.

Är detta framtiden ?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser


Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 162,608 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
december 2011
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper
Annonser

%d bloggare gillar detta: