19
Sep
11

Natti everybody…

Carey asked me to replace the photo I had rece...

Image via Wikipedia

Höll på och letade efter en text jag skrev för länge sedan. Stötte då på den här texten nedan, skrev den dagen innan jag skulle till rätten och tjänstgöra när jag var nämndeman.

 

Nybadad, nyborstade tänder och fysiskt ren är det dax att krypa till kojs, imorgon skall jag möta de få i vårt land som får ta rättsligt ansvar för sina dumheter. Vi andra får försöka klara oss med våra samveten, vissa har mindre av det och andra har mer av det. Av och till har jag förstått att samvetet är tänjbart i mer eller mindre stor utsträckning, det är synd tycker jag men jag är glad att jag inte är troende utan får bära min skuld själv.

Jag blev en gång sedd som Jesu profet och kan ställa mig bakom den gyllene regel som finns inom de flesta trosriktningar.

* Kristendomen
o Allt vad I viljen att människorna skola göra eder, det gören I ock dem. Ty detta är lagen och profeterna. (Matt. 7:12, 1917 års översättning)
o Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger. (Matt. 7:12, Bibel 2000)

* Islam
o Ingen är rättrogen förrän han älskar sin broder som sig själv.

* Bahá’í-tron
o Var alltid vänlig mot dina medmänniskor, var deras tjänare och älska dem med ren ande även om de är din fiende. (‘Abdu’l-Bahás tolkning av Jesus kärleksbud).

* Sikhismen
o Döm andra så som du dömer dig själv.

* Hinduismen
o Detta är summan av plikterna: Gör inte mot andra något som skulle vålla dig smärta, om det gjordes mot dig. (Mahabharata 5:17)

* Jainismen
o I lycka och lidande, i glädje och sorg bör vi se på alla varelser som vi ser på oss själva och bör därför avstå från att tillfoga andra sådana skador som vi inte önskar tillfoga oss själva. (Cogashastra 2:20)

* Buddhismen
o Plåga inte andra med det som pinar dig själv. (Udanavarga 5:18)
o Om man vill bli lycklig, måste man också hjälpa andra, eftersom ens egen lycka är beroende av andra. Det är inte konstigare än så. (Tenzin Gyatso, den 14:e Dalai Lama)

* Konfucianismen
o Finns det någon grundsats som bör tillämpas under hela livet? Säkert är regeln om kärleksfull godhet en sådan. Gör intet mot andra vad du inte vill att de skall göra mot dig. (Analekterna 15:23)

* Taoismen
o Anse din grannes vinst som din egen vinst, och anse din grannes förlust som din egen förlust. (Tai Shang Kan Ying P’ien)

* Zoroastrianismen
o Endast den karaktär är god som inte mot andra gör något som inte är bra för honom själv. (Dadistanidinik 94:5)

* Judendomen
o Det som är dig själv förhatligt, skall du inte göra mot din nästa. Detta är hela Torahan. Det övriga är förklaringar. Gå och läs.(Hillel)

* Simsonismen
o Gör mot andra vad de vill att du skall göra dem om det inte strider mot din moral eller etik.

Lev väl och glöm inte det som samtliga religioner glömmer att nämna, tredje person….Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 523 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
september 2011
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: