01
Aug
11

Det trygga samhället

Coat of arms for the municipality of Oslo (kom...

Image via Wikipedia

När Norge drabbades av sina terrordåd i Oslo och på Utöja hördes inga rop på hämnd och drakoniska åtgärder. Journalister var snabba med att spekulera i ett mer slutet samhälle och den så tröttsamt ältade förlorade oskulden.

Det finns ingen förlorad oskuld, Norge och Sverige har länge vetat om att det finns terror men det betyder inte att vi liksom USA anser att det ger oss rätt att skapa ett sämre samhälle. Vi har inga politiker mer än på högerkanten som försöker leva på att blåsa upp en skräck och rädsla till orimliga proportioner. Vi har inte väljare mer än på högerkanten som anser att landets ära bygger på att övriga världen ser på oss med rädsla för militär vedergällning. Däremot har vi två folk som utom på politiska högerkanten anser att människor är oskyldiga till vad någon med samma frisyr, ögonfärg eller byxmodell ställt till med.

Såväl Sverige och Norges politiker kommer att få fortsätta svara på frågor om varför de är så öppna och kallas för ”naiva” av rädda människor. Svaret är enkelt, vi är sådana här uppe och tror att ett samhälle försvaras bäst genom att så många som möjligt trivs i det och inte behöver hetsas till lojalitet genom slogans och diffusa idéer om ”nationell ära”. Att vi har xenofobiska partier i såväl Sverige som Norge, till och med i parlamenten, är bara ett tillfälligt bakslag. Alla fakta visar på att invånarna blir allt mer positiva till nykomlingar, den brottsstatistik som vissa höger grupper försöker tolka i sin väg visar på minskning alltsedan en topp på 1990-talet.

Läs mer hos Ardin om varför vi vill leva, och dö, i Norden.


1 Svar to “Det trygga samhället”Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 645 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
augusti 2011
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: