28
Jul
11

Det ordnar sig….

Hosni Mubarak 2003

Image via Wikipedia

…förr eller senare.

Norges sorg över döda unga människor som ville göra världen till en bättre plats är tyvärr ingen unik händelse. Genom historien har människor som vill bevara den gamla tidens idéer dödat unga människor som ser en bättre framtid där nya ideal råder. Ibland har unga människor dött för att försvara en bestående ordning mot något ännu värre. Alltför ofta har unga människor med ideal och moral överlägsen tidens rådande ideal och moral fått offra sina liv i kamp för det rätta där världen vänt ryggen till. Ibland har unga människor dödats bara för att de tillsammans krävt bättre livsbetingelser.

I all denna bedrövelse, fransk, europeisk, spansk, svensk och nu norsk finns ändå ett hopp. Frankrike blev republik istället för kejsardöme, Europa är varken under Kejserlig Preussisk eller Nazistisk överhöghet, ingen hyllar Franco och mellan 1940-talet och 2006 utvecklades ett samhälle i Sverige som sågs som ett föredöme runt om i världen.

Det hat som ryckt bort dessa människor från oss segrar nämligen inte i längden. Ett samhälle kan inte byggas på teorier som bygger på att stänga ute, trycka ner eller särbehandla i längden. Hela tiden växer det upp nya människor som vill se en bättre framtid. Pinochet, Honecker och Mubarak har med eller utan mäktiga vänner i öst eller väst sett sina skapelser krossas av människor som sett att det finns en annan väg att ta till en bättre framtid för fler än de som redan har.

Vi har fått offra människor på solidaritetens och frihetens altare, människor som i motsats till kejsare, konungar och fältherrar inte får namngivna statyer. Ibland får de ett monument där de anonymt hedras, ett minnesord skrivs men det eviga och bestående hederstecknet i världen är deras. Alla dessa döda unga män och kvinnor har ett monument varaktigare än sten, ett bättre samhälle där låg barnadödlighet gäller i alla samhällsklasser, ett bättre samhälle där människovärdet är ett och likvärdigt, ett bättre samhälle där, nästan, ingen har förmånen att födas till ett ämbete ja allt detta är ett monument över alla dessa människor som fått offra sina liv. Framtidens monument över alla dessa unga norska liv som ryckts bort från oss är ett Norge, och Sverige, där vi inte tittar på hur någon ser ut, är klädd eller vart den är född när vi möts. Vi är alla människor, det har unga människor dött för att försvara och de har alltid vunnit. Förr eller senare…. Ja de har dött för att försvara rätten för DN att förklara att deras död inte var ett angrepp på dem och deras ideal utan ett angrepp på demokratin. De har dött för att en amerikansk högerman skall kunna få kalla dem ”Hitlerjugend”. De har dött för att Per Gudmundson skall få påstå att deras vänner och ideal var motståndare i ett 4e och 3e världskrig.

Världen vilar trygg i dessa offervilliga människors famn, de strider för frihet och demokrati samt solidaritet och det enda som de önskar i belöning är en bättre värld. Förr eller senare… Just det där senare, skänk en tanke till dem för det, viljan att kämpa för de som kommer senare vilar vårt samhälle på. De satsar inte på sig själva, de satsar på dig och dina barn och en värld som blir bättre.
Tänk på dem, spanienfrivilliga, ådalsarbetare och norska unga arbeiderpartister. Tänk på dem, en tacksam tanke, det är allt jag kräver av dig. De dog ju för dig, din och dina barns framtid i en fri, solidarisk och jämlik värld.

Media: SydöstranAb 123456789BLTHPExpr 1234DN 12345SR 12345SVT 1234GP 1234DagenSvD 1234Daily MailNSD

Read more: http://mitt-i-steget.blogspot.com/2011/07/norge-tankar-om-politisk-bildsattning.html#ixzz1TObSPGAbOnline

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 645 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
juli 2011
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: