24
Jul
11

Kan vi sansa oss nu ?

Belfast Castle

Image via Wikipedia

Nu har de två första dygnet snart förlöpt från starten av de oerhörda terrordåd som avlöpt i Norge. Det är dax att finna sans och vett igen och inte bara köra med öppet spjäll där varje tanke eller rykte obearbetat skall spridas i medier, på Facebook och Twitter och i bloggosfären.

Först av allt, trots medias tjat (önskan?) om motsatsen så behöver inte alls samhället bli mindre öppet det är snarare så att den öppenhet som finns i våra samhällen har försvarat oss från terrorhandligar. Det är ruskigt svårt att i Sverige eller Norge spela ut ”de styrande” som en grupp människor som gör upp i det dolda, du kan ju allt som oftast möta dem på fiket som lokalpolitiker, riksdagsledamöter och generaldirektörer. De sitter inte bakom tonade rutor skjutsade mellan kontor och hem. Den oerhörda misstron mot ”samhället” i dess form av politik och ämbeten frodas betydligt mer i länder där den enda kontakten är via press och etermedia.

Är vi osäkrare än än för drygt två dygn sedan ? Nej lika lite som Palmemordet eller Anna Lindhs död gjorde vår värld osäker, det bara står det manus som alltid plockas fram vid traumatiska händelser i media. Världen är samma plats men tyvärr med ett 90-tal unga människor som inte längre är med oss. Smärtan, sorgen och ilskan som det framkallar finns men för det är inte vår värld ett Bagdad, Karachi eller ens ett Belfast. Vår värld är en lugn vrå i världen, att det finns de som av olika skäl vill framställa den annorlunda ändrar inte detta. En gång i tiden fanns domedagsprofeter, nu har vi Björn Söder och lösnummersäljande publicister som ser ett värde i att du känner dig otrygg.

Det manifest som man funnit hos den förmodade gärningsmannen är som ett hopkok av en Dan Brown roman, hjältedrömmar hos en tonårspojke och stulet material från andra självutnämnda världsförbättrare. Att lägga nån vikt vid vad som står där är ungefär lika galet som när de som älskar Assange  hävdar att Stieg Larssons Millenieböcker visar att Sverige inte är rättssäkert.

Det är dags att ta en titt på vad vi verkligen vet. Det är en ovanligt ihärdig sossehatare vi har att göra med, inte något nytt, vi har sett och läst det förr ibland i på ledarplats och ofta i riksdagen. Han är en terrorist, en brottsling och framför allt en sort som lyckligtvis är sällsynt i öppna samhällen. Vi skall fortsätta leva i ett öppet samhälle där vi verkar för att oavsett var i landet du lever så skall du veta att du är en del i samhället. Undviker vi att skapa områden och människor som känner sig åsidosatta där ingen samhällsservice finns och där kontakterna med samhället i övrigt är minimal så slipper vi fenomen som montana milisen och unabombaren.

Vi skall sörja de döda men det viktigaste sättet att hedra dem är att vi fortsätter med våra liv med obruten tilltro till öppenhet och sociala kontakter mellan människor av olika färg, språk och tro. Kan vi också lära oss att det inte alltid finns en syndabock att finna i en myndighet, då har vi alla också lärt oss något av detta.

SVT debatt DN SVD DN Kultur AB EXP Nyheter24 Lokaltidningen  SR SVT Sossehat


1 Svar to “Kan vi sansa oss nu ?”Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 645 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
juli 2011
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: