21
Maj
11

rättvisa eller….

NATURLIGTVIS HAR JAG INGA som helst källor i dessa fall. Jag bara ljuger. Jag kan säga vad som helst eftersom jag är journalist och kan hänvisa till hemliga källor som det är ett brott att efterforska. Det är en bra lag, men den kräver total hederlighet från ansvariga utgivare och journalister. Frågan är om vi tror på att dessa mediala och kommersiella säljmaskiner lever upp till ett sådant privilegium?

ETC kan man läsa de kloka orden apropå de olustigheter som media alltsom oftast sysslar med, när storyn blir viktigare än fakta och och de inblandades rättigheter. Vem vet, i morgon får jag kanske höra ”du vet inte vilka källor jag har” precis som Voronov sa till farbrorn i styrelsen när Voronov förklarade att den eniga styrelsen var oenig.

Även Mårten Schultz, som jag en gång i tiden varit vänskapligt oenig med om nämndemäns varande, har klart och koncist redogjort för vad som egentligen skall gälla angående publiceringar.

1. Den misstänkta ska betraktas som oskyldig tills det finns en fällande dom.

2. Hans integritet ska respekteras.

3. Anmälaren bör betraktas som trovärdig tills det finns en övertygande anledning att misstro henne.

4. Anmälarnas integritet ska respekteras.

5. Kända eller betydelsefulla personer står inte över lagen

6. Anklagelser om brott mot kända eller betydelsefulla personer måste tas på allvar och processen bör vara densamma som gäller för andra misstänkta.

Punkterna har en allmängiltighet. Vi kan alla ha dem i bakhuvudet nästa gång en politiker, en fotbollsspelare eller en författare anklagas för ett personbrott. Från just detta fall kan vi emellertid ta med oss en annan insikt, nämligen insikten av vikten att inte glida på begreppen. Det är generande att se hur en anklagelse om våldtäkt beskrivs som en sexskandal, att påståendet om en allvarlig brottslighet betraktas som ett utslag av en kvinnokarls livsstil. En våldtäkt är inte en utomäktenskaplig affär. Att våldta är inte att förföra.

Jag är medveten om att jag här missbrukar citaträtten till det yttersta men det är antagligen alldeles för få som läser detta ändå, samt kommer ihåg det.

Några tidigare inlägg om sånt här. IMF och Assange Expressen Medias dumhet SNgate Byta fokus Ronge  Second Opinion DoppingOnline

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 454 hits

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
maj 2011
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: