30
Apr
11

bildning eller utbildning

Dagens huvudledare i DN är nog i en klass som vi inte sett sedan Olof Palmes dagar, klasshatet i sin kranka blekhet kastades i mitt ansikte till frukosten. Det är uppenbart att i den värld som DNs ledargarnityr drömmer om skall inte den som saknar en examen besvära sig med att försöka få inflytande utöver sin utbildningsnivå, vackert så och sedan tidigare hört ett otal gånger från människor som saknar bildning. Skillnaden mellan bildning och utbildning är för övrigt något som berörs på Twitter idag;LenaSundstrom  Inslag om ”Slavauktionen” på Hallands nation. Även homofobi,sexism,antisemitism försvaras som trad inom univ.världen. #19Nyheterna

Ledaren försöker med hjälp av namn som Olof Palme få det att framstå som att S ”var bättre förr” men det kanske snarare var så att de utbildade var bättre förr, det fanns helt enkelt fler utbildade med bildning och känsla för solidaritet och rättvisa som dessutom var lämpade för att stå ut med de förnedrande texter som vissa ledarskribenter uppskattar att få vräka ur sig.

Hur är det då med de ledarskribenter som dagligen sätter sig till doms över dessa politiker, jag utgår härifrån de två ledarredaktioner jag känner bäst DN och Eskilstuna-Kuriren. Analysen kan inledas med en titt på Wikipedia för att se bakgrunden på respektive tidnings politiska redaktör. Wikipedia om Alex Voronov respektive Peter Wolodarski som är den högsta ansvarige på respektive redaktion. Redan denna snabba enkla titt ger en föraning om den likriktning de olika liberala dialekterna drabbats av. Ursprung bakom den forna järnridån för försäkran om en väl inrotad förmåga att ”se rött” i allt som andas gemensamt ansvarstagande, skolning i liberala pionjärorganisationer uppföljt av en sista finslipning i högerekonomernas barnstuga, Handelshögskolan.

Eftersom jag inte nöjer mig med denna ytliga betraktelse gräver jag i min djupa påse av bildning och har några exempel på andra typiska egenskaper. De anser båda två att unga män/pojkar/bebisar skall underkasta sig faderns behov av att märka sin avkomma fysiskt. Wolodarski hävdar dock att han oroar sig för sexuellt överförbara sjukdomar, tidig sexdebut i hans kretsar ? Voronov är här ärligare och säger rakt ut att det är viktigt att bekämpa det ”lutherska synsättet att tron, inte handlingen, är avgörande”.

Vidare verkar de rörande överens om att det är ok att Lars Vilks hånar muslimer men jag har inte själv sett att någon av dem lyft ett finger för att tala för Dan Parks rättigheter. Faran med den här relativismen dissekeras här på pedagogiskt vis.

De är också båda två klara anhängare av att bomba vissa länder i världen, visserligen bara vissa av de länder som skjuter sina egna medborgare, att en tjusig sheik på arabiska halvön skall straffas för att han skjuter på invånarna är inte alls lika självklart som att de ledare som har åsikter om hur världen skall styras bör bombas. Jag har skrivit om Wolodarskis ställningstagande i bombningsfrågor här, Voronov har själv här påstått att det bara är en slump vilka som bombas i världen och att det inte är viktigt att alla behandlas lika. Faran med även den här relativismen dissekeras här på pedagogiskt vis.

Må så vara att det som DN kallar Juholts gäng saknar akademiska poäng men att det kritiseras av den liberala pressens ledarbroilers är att hån mot forna tiders liberaler med Staaf i spetsen. Ta gärna del av grundförutsättningarna för att utbilda dig till liberal ledarskribent här.

Länklista stulen här.

Högberg om (o)bildningsförakt, Sebastian om att kasta sten i glashus, Moberg om högerns människosyn, Westerholm om korkbollar, Röda Berget om människoförakt,Badlands Hyena om politisk humor, Pettersson om Juholt, Under tallen om vänsterns ideologiska tomrum och Dackefejden om bristen på självständiga politiskt aktiva.

Back on track….

Innan nån frågar, nä akademiska poäng har jag inga.Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 645 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
april 2011
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: