12
Okt
10

En dag som denna.

Idag, en dag som så många andra, presenterar sveriges regering sin budget. På sätt och vis är det alltså inte en dag som alla andra, det är starten på det femte året med en regering som inte bekymrar sig om att klyftorna ökar i samhället.  Klyftorna mellan storstäderna och småorterna ökar, klyftan mellan de friska och starka och de som varken friska eller starka ökar, klyftan mellan den som har och den som inte har ökar. En budget presenteras av en regering som inte bekymrar sig över varför vi har fått in ett parti som säger att om du har det dåligt är enda lösningen att vi ger oss på någon annan så den får det sämre. En regering lika fast i sin ”den enda vägen” som någonsin Bildt var.

Ja denna dag som budget presenteras är sannerligen inte en vanlig dag, det är ännu en dag i historielöshetens, intoleransens och orättvisornas växande makt över Sverige.

Vi måste göra något, tyvärr får vi vänta i fyra år till, men vi skall göra det. Precis som när allmän och lika rösträtt erövrades, ATP infördes, semestern lagstadgades och anställningstryggheten infördes så skall vi göra det igen. Vi skall kämpa för rättvisa och trygghet, ibland tar det tid men vi  kämpar alltid för det finns en framtid som skall bli bättre.

Tack till Kawa, Yuri och Csaar för inspiration.

Tack till Martin Moberg för fakta och lästips nedan.

Extra och viktigt lästips: Av följande utdrag från den moderatstyrda minoritetsregeringens höstbudget utgiftsområde 14 sid 37 framgår det för Fredrik Reinfeldt och Anders Borg mycket pinsamma faktum att de som verkligen behövde a-kassan allra mest nämligen de med de lägsta inkomsterna också har lämnat densamma i mycket stort antal. För att kunna greppa varifrån Borg har hämtat sin inspiration till den förda politiken rekommenderar jag läsning av Marika Lindgren Åsbrink och Sveriges Radio har också en artikel och radioklipp på ämnet som handlar om årets ekonomipris till Nobels minne.

Bloggat: Claes Krantz om att de fattigaste gick ur a-kassan, Peter Johansson om vad menar Borg med full sysselsättning, Bengt Silfverstrandom regeringens jobbfiasko, Monica Green om budgetdebatten i riksdagen,Alliansfritt Sverige 1 om att regeringen erkänner att de som behövde a-kassan mest lämnade den, Matilda Ernkrans om en ledsam borgerlig miljöbudget, Sonja Eriksson om att nu kommer sanningen om högern fram,Alliansfritt Sverige 2 om TCO:s skarpa kritik som pekar på att Reinfeldt gör samma misstag som Persson, Vänsterekonomerna om är sd vänster, fler blogginlägg på Netroots valanalysernetrootsrödgrön.se vår samarbetsblogg, politometernbloggar.se

Media: LO-tidningenSveriges Television 1Sveriges Television 2Sveriges Television 3ExpressenDagens NyheterSvenska Dagbladet 1Svenska Dagbladet 2Svenska Dagbladet 3Svenska Dagbladet 4Svenska Dagbladet 5Svenska Dagbladet 6Dagens Nyheter 1Dagens Nyheter 2,Dagens Nyheter 3Dagens Nyheter 4Dagens Nyheter 5Aftonbladet 1,Aftonbladet 2Aftonbladet 3Aftonbladet 4SydsvenskanExpressen 1,Expressen 2Göteborgs Posten

Intressant?

Annonser

25 Responses to “En dag som denna.”


 1. 1 Patrik Marklund
  oktober 12, 2010 kl. 6:41 e m

  Kul att Kawa Dödsmaskinen Z ger dig inspiration.
  Med det smeknamnet så kan han drömma vidare om en riksdagsplats…

  För övrigt en välbalancerad statsbudget, känns skönt att de rödgröna inte kan påverka den.

  Ni får fortsätta gnälla fyra år till så har ni snart raderat ut er själva.

 2. 2 Emma
  oktober 12, 2010 kl. 7:23 e m

  Ett brandtal, ordentligt med läsvärda och ovärda lästips, men sen då? Vilka vi som ska upp på barrikaderna? Planeras det uträtta något mer än gap och skrän om rättvisa åt alla och till för f-n vilket pris som helst? Att ta från de som vet skaffa inkomster och slösa på de som inte bemödar sig att resa sin betongända ur soffan? Den triviala kampsången om omfördelningens heliga fröjder?
  Skatterna på arbete mm måste sänkas DRASTISKT och ju tidigare desto bättre. Välfärden skapas endast genom eget arbete, inte på annat sätt. Staten bör sluta plundra de arbetande in på skinnet och proklamera en ny kurs – A Swedish Dream i likhet med den amerikanska. Innan det är försent. Solidaritet är en privat sak. Därmed inte sagt att socialt riktat stöd ska avskaffas helt, men dessa stödinsatser skall aldrig permanentas för individen. En fri och självständig individ är samhällets pelare, inte en gnällig en som står med mössan framme och vill ha hjälp med både det ena och det andra. Varifrån ska resurserna tas? Så som det är nu så får gamla betala för allsköns drönare.
  I all välmening
  E.

 3. 3 PeO_W
  oktober 12, 2010 kl. 9:06 e m

  Tack för att du står för dina åsikter Patrik, och så fort signaturen Emma presenterat sig skall hennes kommentar också släppas fram.

  Beträffande Dödsmaskinen så är det ju tur att det finns delar av befolkningen som ser till annat än yta. Beträffande radera ut oss, om så vore är det i alla fall bättre att dö sprattlande än att leva som en död Patrik. Patrik är ju full med ”munterhet”, livsglädje och konstruktivitet det vet ju alla…. bara att läsa det som skrivs av honom.

 4. 4 Patrik Marklund
  oktober 12, 2010 kl. 9:35 e m

  Man dras ju med i er negativism.

  Det var faktiskt ett konstruktivt förslag att ni skulle sluta gnälla.
  Väljarna är trötta på allt rödgrönt gnäll, de straffade er i valet.

  Jag vill inte ha ett s som bara stöttas av 25% av befolkningen,
  ett parti i mängden bara, som inte har något verkligt inflytande över politiken.

  Komma precis före valet, dragandes med skattehöjningar på både inkomster
  och fastigheter, var ju att skrämma bort medelklassen och framförallt storstadsborna.

  Tror du på fullt allvar att väljarna vinns tillbaka bara genom att kritisera
  regeringens förda politik ?

 5. 5 PeO_W
  oktober 12, 2010 kl. 9:59 e m

  Det är ingen vits att vara socialdemokrat om vi skall föra nuvarande regerings politik och beträffande skattehöjningarna så är du felinformerad, bara att gratulera högerns PR-folk. Makten i sig är inte av värde om vi inte använder den till att rätta till det som vi anser är fel, det som regeringen utan större mothugg kallar ”enskilda fall” till exempel. Eftersom inte media talar om vad regeringen gör så får vi göra det, som tur är lyckades vi stoppa omdöpningen av utförsäkrad till ”omförsäkrad”. Men visst är det så att om alla resonerar som du, i kronor och ören, då vinner alltid Moderaterna. För moderater är det alltid bättre att du får välja mellan en ny platt-tv eller privat sjukförsäkring, för mig är det viktigare att alla har en sjukförsäkring värd namnet än att jag kan köpa en mer platt-tv per tidsperiod.

  Vidare ‘r det viktigare för moderaterna att du får gå till doktorn snabbt om du är snuvig, viktigare än att alla får vård rimligt snabbt, mest beroende på att de snuviga är fler än de som har allvarliga sjukdomar. Därför är Martina barnsjukhus deras drömprojekt, skitsnabb intagning men är det komplicerat skickas ungen vidare till den offentliga vården så de som betalar extra slipper vänta på att allvarliga fall tas om hand innan öroninflammationer. Av samma skäl är den högre antibiotikaförskrivningen i Stockholm än övriga landet en följd av att man har en sjukvård skapad för den som hojtar högst och inte efter behov. Som det är nu skrivs det ut mest receptbelagd medicin i de ”friskaste” delarna i Stockholm

  Visst, vill folk ha det så skall de inte rösta på S och då försvinner vi men hellre det än hålla på med en sån fars som moderaterna gör när man säger sig värna välfärdens kärna men egentligen bara har ett äppelskrutt att erbjuda de som inte kan köpa sig extra service. Rätt svårt att säga annat än att det är fel och att vi vill ändra det. Annars är man inte solidarisk och är man inte solidarisk kan man lika gärna rösta på moderaterna.

  Dras med ? Jag tycker du är precis som du alltid varit.

 6. 6 Patrik Marklund
  oktober 12, 2010 kl. 10:08 e m

  Man förändrar inte ett samhälle sittandes på avbytarbänken.

  Var stolt över vår välfärd istället för att kalla det för äppelskrutt.
  Vilka länder jämför du med när du anser att allt är så dåligt i Sverige?

 7. 7 PeO_W
  oktober 12, 2010 kl. 10:36 e m

  Allt ? Nej de har inte hunnit sabba allt än. Däremot har en del saker försämrats rejält på fyra år, intressant nog bara för de som har låga inkomster eller inga inkomster alls.

  Sverige är fortfarande ett bra land, dock inte bäst på vissa områden. Vad gäller sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring är vi omkörda av Tyskland till exempel, eller skall jag säga som det är så har vi sänkt ambitionsnivån.

  Sjukvården i speciellt Stockholm har ökad tillgänglighet för bagateller om du bor i rätt område, köerna har trollats bort med ”frivillig väntan” vilket belönades av den här regeringen med första pris i vårdgaranti. Att lika många fortfarande väntar på vård spelar ingen roll. Skattefinansierade inrättningar säljs till underpris för att de skall försvinna från offentligheten och istället generera vinst åt privata ägare. Resultatet blir minskade intäkter för offentliga vården och att all insyn försvinner, rekordet är försäljningen av en klinik för 64000 kronor som generar ett överskott på 4 miljoner per år.

  Ingenting handlar om att göra något bättre för patienter, bara om att ideologiskt förändra så att den offentliga sektorn blir svagare vilket gör att de som har råd köper privata lösningar och får ännu mindre vilja att betala till det gemensamma.

  Raskt är man på väg mot ett ännu mer segregerat samhälle.

  Samma med skolan där du förväntas veta vad du vill göra vid 15 för det skall inte gå att byta riktning när du blir äldre, en chans sen så får du stå där med mössan i handen om det blev fel.

  Det här skapar inget bra samhälle, på sikt så göder man kriminalitet och social oro och då om inte förr får vi komma tillbaka och reda upp det. Vill man ha det så, fine for me, men jag tycker inte några tusenlappar är värt det. Ännu mindre förstår jag hur de som lägger sin skatterabatt på försäkringar och larm kan rösta på det systemet, rena rama ebberöds bank. Däremot förtsår jag varför Moderaterna inte vill redovisa sina partibidrag, det skulle sannolikt rätt uppenbart visa vilka som tjänar på den här politiken.

  Vi håller på att skapa ett ojämlikare, sämre, samhälle. Vilket blir rätt uppenbart när regeringen propagerar för att fattighetsnormen i EU skall ändras så att inte Sverige fortsätter att rasa i statistiken.

  Absurdast av allt är RUT avdraget, ett avdrag som till 90 % nyttjas av de 4-5 % som fått mest pengar i skatterabatt. Det är moderat fördelningspolitik det. Jag undrar vilka som led så fruktansvärt innan förra valet att moderaterna var tvungna att göra en sådan sytemförändring som man faktiskt genomfört.

  Slutligen har vi då deras inställning till facket där man återigen får gratulera deras PR-folk. Människor tror faktiskt på allvar att det är facket och inte arbetsgivaren som bestämmer lönen och att man skall protestera mot facket om det är fel på arbetsmarknaden. Det här kanske kommer som en överraskning för dig och andra men det är faktiskt arbetsgivaren som bestämmer lönen, facket förhandlar men den som bestämmer är arbetsgivaren. I och med att man pajade a-kassan, skyller problemen på arbetsmarknaden på facket samtidigt som man hävdar kollektivavtalets värde håller man på att lyckas med något som inte ens de värsta länderna lyckats med. Det finns nu en fullt legal del av arbetsmarknaden som varken regleras i lag eller i kollektivavtal, det är vägen in i låglönekonkurrens och dåliga arbetsförhållanden. Reinfeldt och Borg inser mycket väl att om man får ner fackliga organisationsgraden så blir kollektivavtalen tandlös och då har vi en helt oreglerad marknad. Då får vi ett låglöneproletariat som får konkurrera med svart arbetskraft på ”lika villkor”.

 8. 8 Emma
  oktober 12, 2010 kl. 11:40 e m

  Börjar på allvar tro att jag mött en landstingspolitiker i dig PeO. Att du som vänster, har den infödda förmågan att blanda samman antibiotikaförskrivning med utförsäljningar av det offentliga till vrakpriser och till sina egna kumpaner förvånar inte. Vill så gärna fråga dig vad du skulle gjort om du fick mandat att leda, förändra etc? Att gnälla och kritisera gör ingen nytta, utan skapar frustration och vi har gott om det som det är. Har du anmält den olagliga försäljningen av den där kliniken? Ja eller nej? Har du gjort det då är du en handlingens man, om inte, hm, vad har du för ursäkt? Så vad göra? Höja skatten in absurdum? Efter att ha läst det du skriver ser jag att du tillhör en välbetald skara vänstersympatisörer utan verklighetsförankring som i sin enfald tycker att alla har det lika bra ställt i regel och då blir det hög tid att snacka rättvisa och allt lika för alla. Nej du, alla är olika, det kan inte rubbas, fast många försök gjordes, från gamla Sovjet till dagens Nordkorea. Du håller säkert inte med, men du har fin möjlighet att bemöta min åsikt. Namnet, förresten, var Larsson. Hoppas du mår bättre nu.

  MVH
  Emma

 9. 9 PeO_W
  oktober 13, 2010 kl. 4:50 e m

  Och nu har Emma presenterat sig också så då får hon vara med. IP-nummer i Nyköping, rysk e-postadress och bara ett förnamn är inte ok som presentation. Men nu så är jag nöjd.

  Bemöta det vet jag inte om det är värt men beträffande antibiotikan så är det redovisat i bland annan läkartidningen hur förskrivningen gått upp i samband med Reinfeldtskans reformer.

 10. 10 Patrik Marklund
  oktober 13, 2010 kl. 5:59 e m

  Du tror inte Tyskland kommer förändra sitt välfärdsystem då.
  Finns många länder i Europa som har för höga nivåer på bl.a pensionen.

  Teorin som Anders Borg stöttar sig på har ju tom belönats med Nobels pris.

 11. 11 Emma
  oktober 14, 2010 kl. 1:25 f m

  Att du släpper mig in i stugvärmen, skulle minsann aldrig tro att det var möjligt, men tack ska du ha. Du svarade inte på mina frågor, det säger en del om vilken sorts demokrat du är. Suuuck.
  Du gjorde ingen anmälan om försäljningen trots att du har kännedom om detta missförhållande. Lite så där klädsamt fegt. Resten vill jag inte beröra, det verkar helt lönlöst. Antar att du känner dig träffad av resten av mitt resonemang, för varför annars hänga ut mig? Nej nej, jag är inte rädd, du är bara smårolig om du tror att jag inte utsätts för sån skit av alla, jag menar verkligen alla, block, grupperingar och halvgalna enskilda individer. Det är drev med D som gäller, och vet du vad? Många fler delar min uppfattning, och det bådar gott! Och i all välmening – vill du ha en spamfri mailadress vänd dig till http://www.mail.ru.

  Ser att du har din sambos blogg länkad hit. Roligare att jobba i team, eller hur?

  Emma

 12. 12 Emma
  oktober 14, 2010 kl. 12:52 e m

  Det röda Eskilstuna har talat, härligt! Var det din idé att hänga ut mig eller samarbetar du med frun, hon är ju mer slipad så det skulle te sig helt naturligt? Typiskt röttvinspimplande vänster att gömma sig och aldrig bemöta kritik, oavsett om man är Östros eller Wågström. Det var småkul att ni förlorade valet, rätt ska vara rätt. Men vill du ha en spamfri mailadress vänd dig till http://www.mail.ru.
  Mys på i stugvärmen.

  Emma

 13. 13 PeO_W
  oktober 14, 2010 kl. 2:30 e m

  Jodå, Emma jag skall svara dig på en hel del men jag har lite mycket att göra just nu. Eftersom jag måste ta tjänstledigt från jobbet för att sköta min uppdrag som förtroendevald måste jag jobba igen tiden på kvällarna. En eller annan dag skall jag ta och gå igenom ditt, beträffande mitt exempel på utförsäljningar så har redan förvaltningsrätten granskat och dömt emot utförsäljningen.

  Hänga ut ? Jag vill bara att de som skriver hos mig står för det det skriver med en trovärdig identitet. Kombinationen Emma, Nyköping och mail.ru tyckte jag var lite ”tom”.

 14. 14 PeO_W
  oktober 14, 2010 kl. 2:31 e m

  Att vara partimedlem innebär per definition att man jobbar i team, eller hur ? Att vi också är gifta och delar samma intresse är en bonus.

 15. 15 PeO_W
  oktober 14, 2010 kl. 2:34 e m

  Vad jag tror om Tysklnd är rätt ointressant, intressant är vad de gör. Just nu går de snarare mot att införa mer av vår välfärdstat än att krympa sin.

  Nobel lät aldrig ge ut något pris i ekonomi, det är ett fånigt påfund av ekonomer som vill låtsas att de är en vetenskap baserad på samma fundament som fysik, kemi mm. men eftersom du hänvisar till det så var förra årets vinnare betydligt mer intressant och samhällstillvänd.

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/sverker-lenas-politiken-har-hunnit-i-kapp-alfred-nobel-1.1188830

 16. 16 Emma
  oktober 14, 2010 kl. 5:18 e m

  Jag håller med Patrik till en viss del, men inte helt. Tyskland har ett slappt socialförsäkringssystem, tycker jag. Men som bekant – jag är för radikala reformer av skatte och socialförsäkringssytem ö h t. Staten behöver aldrig ”ta hand” om ansvarstagande och självständiga medborgare, däremot blir det en abnorm ekonomisk och administrativ börda att omfördela i ständigt ökande takt och jakt på friska nya skattekronor. Jakten som leder till ekonomisk kollaps i slutändan där beskattning överstiger 100% av invånarnas inkomster. Vilka som överlever? Etablissemanget, som skor sig fint på alla nya skattepålagor. Kolla i dagens EX http://www.expressen.se/1.2174149 – nja, hur känns det ur rättviseperspektiv som ni sossar är så måna om? Varför protesterar ni inte när en uska med 68%ig tjänst ska betala straffskatt som går till…, ja, vad går den till egentligen? Och glöm inte att det handlar om 32% till i skatt! Klart att man skräms från det borgerliga hållet och idiotförklarar medborgarna i vanlig ordning, men faktum kvarstår – inte ett pip från S+V+MP. På vems sida står ni egentligen? Hur en väljare kan avkräva ansvar, av sin riksdagsledamot, t ex? Eller en landstingspolitiker som dig? Nej, det går i o f s inte, ni är fina och oantastliga, det har ni sett till. Nu lite om statistisk forskning.

  Din fru efter flera år vid rodret skrapade inte mer än knappa 200 personröster i senaste valet, medan andra kan stoltsera med flera tusen dito, säger det dig något? Enligt mig skriker det om akut behov av FÖRNYELSE! Loppet är inte kört för S och en del av deras, förlåt, även dina tankar fortfarande är gångbara, de saknar en politisk vitalitet, men det kan och ska avhjälpas. Men ett stort men återstår – så länge vi har den hemska ovanan att politiska partierna går till val med obegripliga vallistor har vi en handikappad demokrati. I val ska man rösta på PERSON, inte parti, och är personen skicklig och kompetent så kan hon samarbeta med andra oavsett partifärg. Kloka människor finns i olika partier, men kontentan blir ändå skandal. Nu sitter du i landstinget, precis som jag gissat, och vad? Vilket stöd fick du från väljarna? Obefintligt, nej, jag avslöjar inget nytt, det är ett känt faktum. Är du då FOLKVALD, som du påstår? Och med tanke på jäv, du är ju gift med en ledande kommunpolitiker, vad ska man tro om dig, om henne, om S-pampar ö h t? Hübinette fick sluta på SVT när syrran fick ministerposten, det kändes förjävligt, ska du veta. Ni två parhästar sitter säkert och håller varann om ryggen. Får ni inte mjölksyra i armmusklerna?
  En spännande helg tillönskas varmt.

  Emma

 17. 17 Patrik Marklund
  oktober 14, 2010 kl. 5:53 e m

  Du sa det själv nu Peo, de inför mer av vår välfärdsstat nu.

  Vi ligger så långt före så nu tar de efter oss.
  Även om vi, som du påstår krymper vår, så kommer de aldrig ifatt.

 18. 18 PeO_W
  oktober 15, 2010 kl. 12:41 e m

  Om de tar efter oss vet jag inte, snarare är det DDR som är skolan vad gäller dagis och arbetande kvinnor som har öppnat ögonen på Tyskland.

  Jag påstår inte att vi krymper vår, jag påstår att de regler som den här regeringen infört slår illa. Jag drabbas inte alls, går snarare med vinst men min dotters mor får betala den vinsten från ett utgångsläge som är betydligt mindre gynnat än mitt. I praktiken blir det förstås en minskad trygghet för henne eftersom hon inte kan köpa sig sånt i samma utsträckning som jag.

 19. 19 PeO_W
  oktober 15, 2010 kl. 12:42 e m

  Jadu Emma, du verkar ju så insatt i allt så jag tror inte jag behöver svara. Har en känsla av att det blir som att boxas med vinden.

 20. 20 Patrik Marklund
  oktober 15, 2010 kl. 2:47 e m

  Eller som Don Q gjorde,,,slogs mot väderkvarnar 😉

 21. 21 anna
  oktober 15, 2010 kl. 3:12 e m

  SÅ LÄNGE VI HAR MASSINVANDRING SOM KOSTAR MILJARDER KOMMER SVERGE FÖRBLI ETT FATTIGT LAND!

 22. 22 PeO_W
  oktober 15, 2010 kl. 5:18 e m

  Kan du utveckla din åsikt Anna, gärna med lite statistik och diagram som påvisar att vi dels har ”massinvandring” och dels att det är en förlustaffär.

  ….och du behöver inte skrika.

 23. 23 Patrik Marklund
  oktober 15, 2010 kl. 6:43 e m

  de lärde tvistar om den totala nettokostnaden för invandringen
  har läst allt från 17 till över 100 miljarder kronor per år.

  för att alla ska förstå så betyder nettokostnad de kostnader invandringen
  för med sig minus de inteäkter staten och kommun gör på skatter och moms
  medmera som invandrarna betalar…

  så visst anna, invandringen kostar pengar och vi har idag råd med detta.
  jag kan dock sträcka mig till att säga att mer ska vi nog inte ta på oss.

 24. 24 Ann-Sofie Wågström
  oktober 15, 2010 kl. 7:00 e m

  Massinvandringen: ”Förra året, 2009, slogs rekord i antal invandrade till Sverige. Det handlar om lite drygt 102 000 människor. Den största gruppen av dessa var svenska medborgare, totalt drygt 18000. De två följande grupperna var irakier (8539 st) och somalier (6902) följt av polacker, danskar, kineser, thailändare, tyskar, iranier och finländare med antal från 5167 till2398 st.”

  Källa Erik Laakso

  Inte direkt några massor.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 162,549 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
oktober 2010
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper
Annonser

%d bloggare gillar detta: