05
Okt
10

gott och ont samsas i kyrkan

Ibland har gudsorden en plats även i mitt liv. Klokskap kommer ur olika källor, igår visade Vatikanen dårskap som fördömde Nobelpriset i medicin. Idag stod den svenska kyrkan upp för förnuftet och humanismen. I alla läger finns dårar och visa, låt oss höra och utvärdera inte blott titta och förkasta.

Predikan vid Riksmötets öppnande den 5 oktober 2010

(Texter: Salomos Vishet 7:15-22, 1 Thessalonikibrevet 5:16-24, Lukas 19:37-40)
Grattis till uppdraget. Grattis till er som är valda med förtroende. Nästan 85 procent eller lite mer än 6 miljoner människor tror att just ni har bäst förutsättningar att forma ett gott nu och en god framtid för oss alla. Det är stort att bäras av ett sådant förtroende. Och uppdraget har ni tillsammans. Inte var och en. Väl valda så ingår ni i ett sammanhang där era gemensamma ansträngningar väger tyngre än vars och ens egen vilja. För det är väl just så demokrati fungerar? Då handlar det om att lyfta blicken från det egna till det gemensamma. Blicka utöver Bastuträsk, Tomelilla, Göteborg, Grästorp, Husum och Visby. Politik som i en översättning betyder det gemensamma livet i staden. Så handlar det om att lyfta blicken ytterligare en bit, för vi lever inte i vårt eget enbart. Vårt uppdrag och vårt ansvar är större än de gränser som nationen sätter. Det finns en värld som behöver oss – vår solidaritet, våra pengar och inte minst våra ögon och våra röster.

Det är mycket som krävs av er, men tappa inte modet. Vi står bakom er, vi som har gett er mandat att föra vår talan. För det är väl så demokrati fungerar?

Vi har lyssnat på bibeltexter. Nu var det inte den svenska riksdagen som Paulus skrev till utan en grupp människor i staden Thessaloniki. Till dem sa han: Vi vädjar till er att sätta värde på dem som har det tyngsta arbetet bland er, de som står i spetsen. Visa dem den största kärlek och uppskattning. Och så fortsätter han med rådet: Släck inte anden, pröva allt, ta vara på det som är bra. Det är ord också till oss alla som har röstat och till er alla som valts med förtroende.

Salomo i sin vishet skrev inte heller till den svenska riksdagen, men ändå kan det bli ord till er: Gud är vägvisaren till visheten. Gud leder de visa rätt. Av honom beror både vi själva och våra ord, all tankeförmåga och all yrkesskicklighet. Visheten – hon som med sin konst har format allt. Ord av nåd mer än av krav. Allt hänger inte på mig själv eller på mitt parti.

När Jesus närmade sig Jerusalem och lärjungarna ljudligt lät sin glädje höras, bad en grupp fariséer att Jesus skulle huta åt sina lärjungar. Se till att de höll tyst. Man undrar varför de inte kunde tala med lärjungarna direkt. De var ju ändå vuxna människor. Och svaret de får är: Om de tiger kommer stenarna att ropa.

Vad var det som de hade varit med om på vägen. Jo, bland annat att en blind man botades och kunde leva sitt liv helt och fullt. Och så mötet med den föraktade tullindrivaren Sackaios. Han som klättrade upp i trädet för att kunna se, men kanske också för att gömma sig. Till den blinde mannen sa Jesus: Vad vill du att jag ska göra för dig? Till Sackaios sa han: Kom ner från trädet, jag vill gästa ditt hem. Möten i ögonhöjd, med ögonkontakt, i samtal, som betydde livslång förändring för både den blinde och Sackaios. Det var detta lärjungarna hade varit med om. Den stora förändringen för två människor. Det var därför de inte kunde hålla tyst med sin glädje. Och om de ändå hade tystats, hade stenarna ropat om det viktiga i den stora förändringen. Förändringen som bokstavligen blev livsavgörande.

Det är de livsavgörande förändringarna för människor som är en stor del av ert uppdrag. Och i det aldrig komma så långt ifrån oss som ger er mandat att ni upphör att möta i ögonhöjd, att ni aldrig upphör att ropa ner någon från trädet och säga: Jag vill tala med dig. Höra någons rop och säga: Vad vill du att jag ska göra för dig?

Vi som tror på människors värdighet och lika värde, oavsett vilket land vi är födda i, oavsett vilket kön eller vilken ålder vi har, oavsett hur vår sexuella orientering tar sig uttryck, vi tror och hoppas att ni har den fortsatta förmågan att säga: Jag vill tala med dig, och den fortsatta längtan att ställa frågan: Vad vill du att jag ska göra för dig? Och känna den stora glädjen i de förändringar som detta kan göra.

Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.

Vi har mycket att göra. List, mod, värme krävs. Känn glädjen i uppdraget. Känn tyngden i uppdraget. Känn mandatet från oss. Pröva allt, ta vara på det som är bra. Gör inte skillnad på människor. Känn nåden att vila hos den Gud som har skapat oss.

Med det får vi fortsätta nuet, mot framtiden.

Eva Brunne
biskop Stockholms stift


17 Svar to “gott och ont samsas i kyrkan”


 1. 1 lenaalun
  oktober 6, 2010 kl. 11:28 f m

  Tack PeO!

  Vad fint att du tog med predikan. Har inte hört den, bara sett nyheterna och bråket med Jimmie Åkesson.

  Det var en underbar predikan. Skicklig, av en mogen medmänniska – Eva Brunne. En studentkompis, som är präst sen länge, hade henne som mentor och förtrogen under utbildningen. Kul att hon är Stockholms biskop nu!

  Kram

  Lena

 2. 2 PeO_W
  oktober 6, 2010 kl. 4:51 e m

  Tack själv kära Lena.

  Det finns många troende som uttrycker saker klokt och förnuftigt med en grund i sin tro, om inte annat så verkar tron ge råg i ryggen. Vi får hoppas att Eva Brunne inte drabbas av samma öde som så många humanister drabbats av när de uttalat sig mot rasism och intolerans.

 3. 3 Jesus
  oktober 6, 2010 kl. 6:32 e m

  Hoppas prästen får åka hissen neråt…

 4. 4 Jesus
  oktober 6, 2010 kl. 6:33 e m

  Hon får nog förhoppningsvis ta hissen ner till varmare breddgrader…

 5. 5 PeO_W
  oktober 6, 2010 kl. 11:45 e m

  Vill du ha sällskap Jesus, du som inte törs stå för vad du säger….

 6. 6 Jesus
  oktober 7, 2010 kl. 6:54 e m

  Jag vet att jag åker neråt när den dan kommer ;.)

 7. 7 PeO_W
  oktober 7, 2010 kl. 9:06 e m

  Vi skola alla den vägen vandra…

 8. 8 Lars Nordquist
  oktober 8, 2010 kl. 7:39 e m

  Vissa delar är klokt, men vissa delar tycker jag inte hör hemma i en land som har religionsfrihet och frihet från religion. ”Den gud som har skapat oss”, varför lägga dit något sådant, det är inte rätt i ett land där vi faktiskt har frihet från religion. Det finns många många från andra religioner som inte tror på samma gud som biskopen gör och det finns många som inte tror på någon gud, är dessa diskriminerade från att delta i demokratin? Vi hycklar ibland lite väl mycket tycker jag!!

 9. 9 PeO_W
  oktober 8, 2010 kl. 8:22 e m

  Sorry Lars, jag har betydligt större problem med folk som ljuger och bedrar utan att ens ha en religion och skylla på 😉 Tant Biskopen sa det som vi alla borde säga, i synnerhet vårt statsöverhuvud.

  Sen var det ju extra roligt att ”gammelsvenskarna” blir upprörda av ”gammelreligionen”. De kanske skulle ha tagit med sig sin schaman från norr och lagt moteld ?

 10. 10 Lars Nordquist
  oktober 9, 2010 kl. 12:14 f m

  Var ledsen men hyckleriet från kyrkan kommer du inte ifrån. Sen kan jag hålla med de somlämnar lokalen har brister, stora brister.

 11. 11 PeO_W
  oktober 9, 2010 kl. 9:44 f m

  Kyrkan/religionen är folk vana vid och har genomskådat, betydligt tristare med aromaterapeuter, homeopater, medium, aurafotografer och annan dynga som dessutom får gratisreklam på ”hälsomässor” och i tidningsbilagor. Har man obefintlig moral kan man tjäna pengar på allt. Tyvärr är det ju lättare att spotta på religionen än de moderna dumheter som ”vanligt folk” verkligen intresserar sig för.

  I min värld är det kyrkan lika problematisk som antalet hästdroskor i Stockholm, något som man kan försöka lösa för att slippa ta tag i bilister/moderna sätt att lura människor.

  http://www.tv4.se/1.1846912/2010/10/06/jag_saknade_nagot_i_livet

 12. 12 Lars Nordquist
  oktober 9, 2010 kl. 2:00 e m

  Jag tro det är för lätt att generalisera, genomskådat religion. Forfarande så finns det många som fastnar i mer eller mindre seriösa religioners träsk. Religionen utnyttjar, precis som andra illasinnade element, de svaga i samhället, de som inte hittat sin identitet och de som inte har tillit till vårt samhälle. På tal om gratisreklam, så har ju kristendommen predikan i våra public service kanaler, det kallar jag verkligen gratisreklam. Att det sedan finna varierande seriösa av de andra du beskriver ovanför är synd. Fast för mindre än 500 år sedan trodde vi att jorden var platt, för mindre än 50 år sedan var homosexualitet en sjukdom. Världen förändras och ibland kanske det är svårt att hänga med. För mindre än 30 år sedan sa IBMs chefer: att det kommer inte att finnas någon som vill ha en dator. Tänk så fel alla hade, men det kan bara framtiden utvisa. Sagan om gud och jesus skapades förmodligen av dåtidens Astrid Lindgren och har sedan växt, undrar om Pippi Långstrump blir nästa stora religion:-)

 13. 13 PeO_W
  oktober 9, 2010 kl. 4:49 e m

  Som det ser ut nu är GI och medium som är nästa story.

  Funderar på om du föredrar att fördöma institutionaliserade dumheter och hylla enskilda dumheter ?

 14. 14 Lars Nordquist
  oktober 10, 2010 kl. 9:32 f m

  Vilka dumheter känns minst farliga? Jämförelse, vad känns mest farligt i samhället inbrottstjuven Arne som gör ett inbrott då och då, eller HA som organiserar brottsligheten? Där är i alla fall mitt svar HA.

 15. 15 PeO_W
  oktober 10, 2010 kl. 12:30 e m

  Nu är du relativist, det kan jag också vara men det är inte särskilt konstruktivt.

  Individer begår dumheter och brott, vissa säljer vatten till cancerpatienter och kallar det ”alternativmedicin” eller ”homeopati” och är skurkar i mina ögon. Det finns troende som anser att de som inte tror skall straffas av dem själva och de är också brottslingar. Det finns de som har yogaklasser och säger att det är för att yoga är behagligt, inte att det botar cancer, det har jag inget problem med. Det finns människor som tror på gud för sin egen del och ber en bön och i övrigt gör de inget väsen av det, jag har inget problem med det.

  Det finns medier som förklara stress symptom med att någon ”strypit dig” i ett tidigare liv, tror du på det kan du tro på vad som helst och det gör mig rädd.

  Det finns bilister som kör som arslen, men du vill inte förbjuda bilismen för det antar jag ? Varför dömer du andra grupper efter det sämsta du hittar hos dem ?

  Jag tycker religion är trams men den energi du lägger i att hacka på dem känns felriktad, ta diskussionen med de individer som nyttjar det till att förklara att andra är sämre istället.

 16. 16 Lars Nordquist
  oktober 10, 2010 kl. 4:25 e m

  Jag tror att vi har samma åsikt vad det gäller SD, och att vi vill bekämpa dessa krafter för de verkar för ett dåligt samhälle, var kraftrna än dyker upp. Jag tror och hoppas att vi har samma ide där? Skillnaden är att jag även tycker att religionens krafter har sammaförödande verkan för samhället, det verkar inte du ha.
  Vi ska nog dock använda våra krafter där vi har enade krafter, vi blir väl starkare då.

 17. 17 PeO_W
  oktober 10, 2010 kl. 4:27 e m

  Japp och inte stänga ute goda krafter.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 316 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
oktober 2010
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: