03
Okt
10

Redan i Antiken.

Mitt i steget skriver om döden som klassmarkör, hur människor utan hopp och framtid i det civila samhället får ta på sig rollen att försvara nationer. För en relativt ynka skärv förväntas den medborgare som ingen ens bemödat sig om att lära vilka ideal han slåss för försvara oss som anser att vi har bättre karriärvägar. Låt oss se klart på vad ett yrkesförsvar innebär, det innebär att vi säger till någon att för x-antal kronor skall du vara beredd att dö för min skull utan att ställa frågor. Frågorna sköter vi om, vi som har makten, pengarna och kunskaperna om vad som är värt att riskera ditt liv för. Som en liten bonus slipper vi galna mödrar som kräver svar på varför värnpliktiga måste dö för våra ideal.

Ideal som säger att en engelsk arbetargrabb som kan sparka boll är värd 1000-falt mer än den som med ditt liv skall försvara din rätt att  sitta hemma i soffan och dricka bärs i ditt lags tröja utan att oroa dig för din säkerhet. Det är vad ett yrkesförsvar är, att återigen be de svagaste i vårt samhälle ta ansvar för att vi välbeställda skall slippa.

Historien visar dock att redan i antiken började samhällens nedgång den dagen den övervägande delen av medborgarna ansåg att andra skulle ta ansvar för deras livsstils fortlevnad. Redan det romerska imperiet föll till slut samman när medborgarna drog sig undan det gemensamma ansvaret för sin säkerhet, det antika Athen förlorade sin själ när medborgarna tog beslut om att andra än de själva skull strida för deras demokrati.

Folkförsvar.

Även Csaar skriver om medborgarskapet.


5 Svar to “Redan i Antiken.”


 1. 1 Jan A Eskilstuna
  oktober 3, 2010 kl. 8:26 e m

  För att citera en vanlig fras i Engelska parlamentet: ”Hear, hear !!”

 2. 3 csaar
  oktober 4, 2010 kl. 5:33 e m

  Hatten av!

  Jag har läst att en av fundamenten för den Atenska demokratin var just flottan – fria män förväntades ro och för det krävdes träning. Varför ställa upp? Jo om man fick vara med och bestämma över det man förväntades försvara föll det sig naturligt.

 3. 4 PeO_W
  oktober 4, 2010 kl. 8:14 e m

  Ja i all sin primitiva diskriminering har den tidiga demokratiska idén från Athen fattat skillnaden mellan medborgare och kunder, det är mer än vad många i vår tid klarar.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 641 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
oktober 2010
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: