24
Aug
10

Lånta fjädrar.

Mannen med de stora bruna ögonen som skyr torgmöten har försökt klä sig i en mantel tillhörig Tage Erlander. En mantel prydd med ansvar för människor och en vilja att skapa trygga människor i en otrygg värld. Jag har svårt att tänka mig en mantel som passar vår nuvarande regeringschef sämre, den mantel som Reinfeldt bör bära är den samma som såväl Bohman och Bildt bar. Fredrik Reinfeldt har ryckt undan benen för kroniskt sjuka genom att tvinga ut dem på en arbetsmarknad där de saknar förutsättningar att konkurrera. En ”reform” ivrigt påhejad av borgerliga ledarredaktioner, fast jag har fortfarande inte sett att ens ledarredaktionerna lyckats anställa någon som slängts ut från sjukförsäkringen.

Reinfeldt har sett till att göra medlemskapet i arbetslöshetsförsäkringen så dyr för de som behöver den mest att en halv miljon lämnat försäkringen för att kunna betala andra räkningar. Även här ivrigt påhejad av borgerliga ledarskribenter, enligt dem är en försäkring inte att dela risken utan att straffa den som är född på fel plats.

Reinfeldt har privatiserat bilprovningen, de som inte har råd med ny bil får ökade utgifter för bilprovning. Det gör ju inget eftersom Reinfeldts kärnväljare fått sänkt skatt så de i ännu högre utsträckning kan ha nya bilar eller tjänstebilar.

Reinfeldt har privatiserat Apotek, för välmående friska människor i tätort blir det ännu lättare än tidigare att köpa Treo. För den som har udda medicin på recept, bor i gelsbygd eller är fattig har det enbart gett högre priser och sämre service.

Nej vi kan vara säker, Tage Erlanders ilska över att någon liknar Reinfeldt vid honom känns ända från graven. Idag är denna ilska formaliserad i en rapport från Arbetarrörelsens tankesmedja som på ett förtjänstfullt sätt dekonstruerar Reinfeldts falska självbild.

Nedskärningarna i socialförsäkringarna utgår från en blandning av nyliberal ekonomisk teori och gammalkonservativ misstro mot människor ”som inte arbetar”, för att använda Reinfeldt uttryck. I det senare skymtar det som Harald Ofstad en gång döpte till ”vårt förakt för svaghet”, och som i dag likaså kan förklaras av samma blandning av nyliberal teoribildning och gammalkonservativ människosyn. Den som misslyckas har sig själv att skylla. (…) Moderaterna har döpt sig själva till ”De nya moderaterna”. Det är svårt att se vari det nya ligger. Det mesta är sig tämligen likt, när man jämför både ståndpunkter och underliggande världsbild med deras föregångare både bland de gamla vanliga moderaterna och det gamla högerpartiet.

Som vanligt tackar jag och stjäl länkpaketet från Martin.

Extra lästips: Socialdemokraterna om vad valet den 19 september faktiskt handlar om; välfärd versus skattesänkningar. Det är något som vår partiordförande Mona Sahlin tar upp i följande inlägg på socialdemokraternas hemsida. Läs också följande utmärkta inlägg av Ett Hjärta Rött 12 och 3.Görans tankar och bagateller berör också den sjuka sjukförsäkringen och den unkna människosyn som ligger till grund för den.

Bloggat: Annika Högberg om att någon Erlander kommer Reinfeldt aldrig att bli, Claes Krantz om resultatet av fyra år med regeringen Reinfeldt och dess politik, Johan Westerholm om skillnaden mellan trygghet i förändringen eller förändring i tryggheten, Staffan Lindström om vem som tjänar på politiken och vad säger egentligen människan, Stefan Wikén om mycket dyra och få jobb, Johan Ulvenlöv om en vision som är större än att sänka skatterna,Kulturbloggen om att Reinfeldts allmänintresse var detsamma som hans egen plånbok, fler blogginlägg på netrootsrödgrön.se vår samarbetsblogg,politometernbloggar.se

Media: AftonbladetSvenska Dagbladet

Intressant?Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 437 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
augusti 2010
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: