21
Aug
10

Ibland bota, oftast lindra, alltid trösta

Ibaland bota, oftast lindra, alltid trösta är i förenkad form innebörden av den Hippokratiska eden. Ett enkelt sätt att formulera medmänskliga principer för en läkekunnig och på så sätt ge en etisk kompass.

Idag läser vi om läkare som, enligt min mening, inte håller sig till innebörden av denna enkla ed. Återigen enligt min enkla åsikt, ägnar man sig åt exakt samma sak som många oseriösa hälsocoacher och hälsokostförespråkare sysslar med. Istället för att trösta sprider man oro genom att använda trubbiga verktyg för att tidigt upptäcka tecken på sjukdom som kanske aldrig blir en fara. Istället för att lindra försöker man förmå människor att söka åkommor innan de finns och istället för att bota vill man skicka friska människor in i vårdapparaten för att de kanske kan bli sjuka. Dessutom har den inblandade läkare själv insett att det han sysslar med inte står på vetenskaplig grund. Simpelt geschäft och kvacksalveri utövat av någon som borde veta bättre och dessutom inte borde vilja skicka in folk i elände.

Som någon på skeptikerpodden sa, ”har man tillräcklig brist på moral kan man alltid tjäna pengar på folk”. Den inblandade säger ”– Vi riktar oss till dem som vill ha maximal kontroll över sin hälsa, säger initiativtagaren
och neurokirurgen Jörgen Boëthius.

Jag håller med skeptikerpodden, har man tillräcklig brist på moral kan man sälja en verkningslös substans eller leta fel hos den friska. Att det här är en läkare som står bakom gör det bara än mer osmakligt.


3 Svar to “Ibland bota, oftast lindra, alltid trösta”


 1. augusti 21, 2010 kl. 5:45 e m

  Intressant att du är av den åsikten, hoppas du kommer in i landstingsfullmäktige och att du kan få dina partikamrater som driver frågan: hälsoundersökning i primärvården att ändra sin åsikt.

 2. 2 PeO_W
  augusti 21, 2010 kl. 10:32 e m

  Jo jag har mina idéer….

 3. 3 lenaalun
  augusti 22, 2010 kl. 9:05 e m

  Jag och min fantastiske läkare, jag nu har här på ACIA (avancerad sjukvård i hemmet), men jag är kvar här på Victoriasektionen. Han infrågasätter alla de täta kontroller jag gjort nu i fyra år. Röntgenstrålningen ökar dessutom cancern. Man har ju hetsat mig med undersökningar var tredje månad. Det kan man sluta med, och istället vara lyhörda och undersöka mig när jag känner att det är något fel. För nu togs jag inte på allvar när jag kände att döden var nära. Vi skulle göra den senaste cellgiftsbehandlingen rättvisa och utvärdera den. Då var cancern helt exploderad i full blom.

  Men nu är jag läkt och botad. Har vetat att ”jag ger aldrig upp”, inte ens på dödsbädden. Något kan systemåterställas. Yes it has.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 521 hits

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
augusti 2010
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: