14
Aug
10

(M) erbjuder dig en kärna, Rödgrönt erbjuder fruktkött

Lena Andersson, som jag en gång inte tålde alls, har idag en mycket klarsynt analys av det Moderat nyspråket som cirklar så mycket kring välfärdens hårda kärna. I Moderaterna Sverige skall vi som har det bra få mumsa fuktkött medan de som behöver stöd och hjälp skall på sin höjd få suga och gnaga på kärnan som vi spottat ut.

I välfärdens kärna ingår nätt och jämnt kultur. Med det som Bengt Göransson i sin utsökta bok ”Tankar om politik” (Ersatz 2010) kallar butiks- och skatte- betalarperspektiv, blir den främsta kultur- politiska åtgärden att sänka inkomstskatten så att skattebetalarna kan köpa fler biljetter, skivor och böcker. Men kultur som civilisatorisk kraft, som en fantasins och intellektets infrastruktur, kulturen som ”bas för samhälle och medborgare” med Göranssons ord, kräver större ambitioner.

Välfärden skalad till kärnan urholkar samhällsbygget av jämlika medborgare. Samhället kan bara bestå, skriver Bengt Göransson, ”om de som är medborgare tar gemensamt ansvar, om den enskilde också tar ansvar för större markyta än den som täcks av de egna skosulorna”.

Ovanstående citat kan obehagligt nog bli en klassiker i paritet med Edward Gibbons ”The History of the Decline and Fall of the Roman Empire”. Edward Gibbon beskriver i detta verk hur den Romerska civilisationen gradvis bryts ner när det samhälleliga kontraktet bryter samman, en överklass inser att den inte kan leva i åtskildhet från ett folk som får allt hårda livsbetingelser. Det må i det ena fallet handla orgier och i det andra fallet om allt längre semesterresor, klyftorna mellan de som har och inte har blir allt tydligare och större.

Det är val snart, du bestämmer vilket samhälle du vill ha.

Läs även andra bloggares åsikter om . Fler progressiva bloggar på Netroots. Pingat på intressant.


2 Svar to “(M) erbjuder dig en kärna, Rödgrönt erbjuder fruktkött”


 1. 1 Per S
  augusti 15, 2010 kl. 2:24 e m

  Och varför tålde du inte henne då? Klarsyntare skribent får man leta länge efter…

 2. 2 PeO_W
  augusti 15, 2010 kl. 2:43 e m

  Första intrycken av henne var att hon var helt oresonlig i vissa frågor, påminde för mycket om Sturemark men nu har hon lagt till med en mer konstruktiv stil.

  …och jag är Ateist, med i vof och gillar skeptikerpodden.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 452 hits

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
augusti 2010
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: