11
Apr
10

religionsfrågor

Sitter och tittar på ”Annas eviga” där Elisabeth Ohlson Wallin, Åsa Waldau och PC Jersild medverkar i ett program om religion, samtalet kretsar kring avarter inom religioner. Det är intressant att se hur samtalet böljar och hur skillnaden i syn på auktoriteter skiljer sig mellan de inblandade.

Åsa Waldau anser att pastorns, kardinalens, guruns eller någon annan religiös ledares auktoritet bör och skall finnas där en tanke som jag också spårade i en insändare i Eskilstuna Kuriren häromveckan. Troligtvis kom Åsa Waldau ofrivilligt att peka på det stora problemet vi har här i världen där alldeles för många förväntar sig att någon annan skall förklara hur de skall leva och tänka. Loger, församlingar och samfund blir en plats där man slipper ta ansvar för annat än att följa reglerna och prästens, stormästarens eller guds ord. PC Jersild reparerade i mina ögon sitt anseende just genom att påpeka hur det här fenomenet inte kan ses enbart inom religionen, ett skönt avsteg från tokateisternas enkelspåriga antitro. Problemet är sällan en människas tro utan att människor sluter sig samman i alltför snäva och grupper där behovet av passa in blir viktigare än att fundera över om livsvalen är sunda och rätt.

Tyvärr är det här ett problem som även svensk politik riskerar att drabbas av, ju mer fragmenterat i småpartier politiken blir desto starkare blir ofta partiledningens auktoritet gentemot medlemmarna och den interna debatten kan kännas som ett hot mot partiets fortlevnad.

Så kom ihåg gott folk, ingen kan tala om för dig hur du skall leva ditt liv och ingen kan lära dig leva det. Vi kan möjligtvis hjälpa dig med kunskap så du kan ifrågasätta de som säger sig kunna tala om för dig hur du skall leva och framför allt ge dig möjligheten att ifrågasätta de som kallar sig ”sanningssägare”….. Elisabeth Ohlson Wallin konstaterade torrt att hon blev rädd av talet om att det skulle finnas någon/något som vet hur det är. Jag håller med Wallin, det mest oroande är de som tror att sanningen finns som en konstant när livet i själva verket är en evig omtolkning av fakta.

Bilden har jag lånat här.


1 Svar to “religionsfrågor”


  1. 1 Lars Nordquist
    april 11, 2010 kl. 7:24 e m

    Mycket bra uttryckt, hoppas att många såg och förstod att religion använd på fel sätt kan verkligen vara en fara för männskligheten


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 584 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
april 2010
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: