18
Mar
10

Nyttja yttrandefriheten till vad ?

Miss Landmine på Armémuseum – DN.se.

Det kan finnas olika sätt att nyttja sin yttrandefrihet på, man kan som Vilks sparka in öppna dörrar och håna människor som redan innan är ifrågasatta i sina livsval. Man kan också som i ”Miss Landmine” utmana den goda smaken med att visa upp de som offrats i ”kampen för friheten” att uttrycka oss hur vi vill…

När ni ser dessa lemlästade kvinnor tänk på att de haft tur, det finns högar av dödskallar i Kambodja från människor som dödades av Pol Pots regim. En regim som USA stöttade gentemot Vietnam i bitterhet över att Vietnam körde ut USA . Pol Pots lakejer satt många år i FN på Kinas och USAs mandat.

Intressant nog så är Vietnam ett av de få länder som störtat en mordisk regim och lyckats skapa ett bättre samhälle, det är mer än vad vi väst klarat av. Kanske skall vi ta en funderare på om vi har något att lära oss av Vietnam om hur vi skall agera i Afghanistan och andra platser som skall ”befrias”. I motsats till oss fick Vietnam dessutom slåss med en stormakt för att man räddade livet på tusentals kambodjaner.

Vilks uppfattning om västs överlägsenhet är dock klar; ”Som andra redan påpekat har Vilks i olika uttalanden låtit förstå att hans projekt ”har en udd mot islam” och mot en kultur han ser som i behov av, som han skrev på bloggen häromdagen, ”en anpassning till ett västerländskt tänkande”.

Ghandi skulle nog inte heller gillat Vilks….. men precis som jag försvarat hans rätt att vara en idiot men han får inte ett uns sympati från mig. Det finns andra som förtjänar sympatin och mött hoten öga mot öga.


12 Svar to “Nyttja yttrandefriheten till vad ?”


 1. 1 Barbro Hartvig
  mars 18, 2010 kl. 10:13 e m

  Du lyckades pinka en smal stråle politiskt korrekt urin. Du skriver att Vilks hånar människor som ”redan innan är ifrågasatta i sina livsval”. Vem hånar vem?
  Jag läser din andrahandsuppgift att Vilks påstått att islam är en kultur han ser har behov av ”en anpassning till ett västerländskt tänkande”.
  OM han skrivit just så – utläser jag detta som att anpassning till västerländsk tänkande betyder – inte att man överger sina ”redan ifrågasatt livsval” eller något liknande dravel, utan att man kan lära sig att förstå hur vi tänker, vi som har haft en annan historia och annan utveckling. Majoriteten av oss västerlänningar har t.ex. påverkats i vårt tänkande av den s.k. Upplysningstiden.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Upplysningstiden

  Men även om vi människor inte förstår eller ens vill försöka förstå varandras historia och hur denna har påverkat vårt tänkande, kan man ju alltid som du ägna sig åt att elda på motsättningar med moralism och konfessionell, konventionell och tabubeläggande politisk korrekthet.
  För mig är socialism definitivt ingen konfession, även om några vill få socialism att framstå som en sådan. Jag misstänker att du tillhör dem, men jag kan ha fel. Jag skönjer hur som helst en viss tankeoreda hos dig, men definitivt inte någon sådan hos Lars Vilks.
  Lars Vilks är en för mig kristallklar sentida samtida nutida upplysningsfilosof och konstnär.

 2. 2 Johnny Lilja
  mars 19, 2010 kl. 2:17 f m

  Några nyttjar sin yttrandefrihet till att kalla andra idioter. Då föredrar jag Vilks tolkning av yttrandefriheten framför din.

 3. 3 PeO_W
  mars 19, 2010 kl. 5:23 e m

  Till skillnad mot Vilks kallar jag folk idioter efter förtjänst, Vilks förolämpar folk oavsett vad de gör. Eller hur herr Lilja.

 4. 4 PeO_W
  mars 19, 2010 kl. 5:26 e m

  Jag undrar om Hartvig överhuvud taget läst min text ? Jag känner inte igen beskrivningen, läst men inte förstått kanske ?

 5. 5 Barbro Hartvig
  mars 19, 2010 kl. 6:31 e m

  Jag konstaterar att du använder ett mycket mossigt manligt maktspråk för att avfärda min kommentar utan vidare.
  LIF (läst inte förstått) användes för 50 år sedan.
  Jag låter mig emellertid inte förolämpas/kränkas av dig eller någon annan människa.
  🙂

 6. 6 PeO_W
  mars 19, 2010 kl. 6:43 e m

  Likafullt är din kommentar fullständigt obegriplig om man läser min text.

  Så något fel är det….

 7. 7 csaar
  mars 19, 2010 kl. 10:41 e m

  Åh, ni har alla missuppfattat det här med yttrandefrihet. Den grundlagen är en reglering mellan individ och stat, inte mellan individer. Grundlagen fungerade perfekt i Vilks fall – ingen stoppade honom. Han är hotad till livet, och där gäller en annan lag i brottsbalken.

 8. 8 Oskar
  mars 20, 2010 kl. 6:34 f m

  Varför är det så vanligt att västerländska försvarare av folkmördarna i vietnam också ställer upp till försvar för terroristerna inom islam? Är det självhatet eller occidentofobin som förenar?

 9. 9 Barbro Hartvig
  mars 20, 2010 kl. 11:46 e m

  Vad är det du inte förstår?
  Vad är det förresten du påstår att jag inte förstår? 🙂

 10. 10 PeO_W
  mars 21, 2010 kl. 1:29 e m

  Jag är lite fundersam över att du anser att jag vill sprida split och osämja mellan folk när det jag försöker säga är att Vilks borde lägga sin kraft på att rensa upp i hyckleriet i vår en kulturkrets.

  Det är ju inte direkt svårt att få medhåll genom att säga att talibaner är bakåtsträvande mörkermän men Vilks agerande driver snarare fler in i talibanernas fålla än in i de moderata krafternas sällskap.

  Jag tyckte att Miss Landmine är ett fint exempel på hur man uppmärksammar hur västs, främst USAs, hållning mot Vietnam gjort att onödigt många människor onödigt länge har drabbats av rester av inokinakrigen. Om inte USA i ren antivietnam retorik stött Pol Pott som kambodjas lagliga regim så skulle sannolikt förhållandena i Kambodja normaliserats flera år tidigare än nu blev fallet.

  Nu är ju inte Vilks den som vill förbättra världen han har i alla år snarare ridit på populistiska strömningar som när han hävdade sin rätt att göra sin installation i naturskyddat område och blev nån sorts hjälte för de som ville inskränka det offentligas makt.

 11. 11 Barbro Hartvig
  mars 21, 2010 kl. 3:45 e m

  Jag ser att du som vanligt vill tillrättavisa – i detta fallet Vilks – genom att tala om vad han borde gjort istället.
  Du kategoriserar också hans verksamheter med nedsättande förtecken som populistisk ström och att han vill inskränka den offentliga makten. Som jag ser det vill Vilks och andra seriösa konstnärer pröva makten, ägandet, tänkande, seende osv. Ogillar du förresten alla former av civil eller har du upprättat en rankinglista?

  Den offentliga makten påverkades och dess metoder ändrades efter den händelse som inträffade 1965 vid en konstutställning på ett privat galleri i Sthlm där Jarl Hammarberg visade en affisch med texten – vägra döda vägra värnplikt. Polisen slog till, beslagtod affischen och Hammarberg åtaldes, fälldes och fängslades för uppvigling.
  I mina ögon är Miss Landmine för sent tillkommen, för vacker, för insmickrande och för tillrättalagd för att kunna skapa någon förändring eller förbättring…

 12. 12 Barbro Hartvig
  mars 22, 2010 kl. 12:48 e m

  förtydligande:

  efter ordet civil skulle det stått – olydnad
  och beslagtog skulle det stått ist.f. beslagtod

  mvh
  b


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 645 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
mars 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: