14
Feb
10

Moraliska spörsmål hos Csaar.

Moral III – Dilemma « Csaar’s.

Csaar har i sin text förenklat situationen i moralfrågan till en punkt där valen blir enkla och klara för även den som saknar såväl empati som inlevelseförmåga.  Det är bra, speciellt som det gav mig ännu en i raden av infallsvinklar på mänskligheten att fundera på.

Min bestämda övertygelse är att det är i sådana situationer den innersta kärnan i människans storhet kommer fram, viljan att utstå offer för gruppen och känslan för att individens värde förutsätter att samhället/gruppen finns och mår bra.

Eftersom jag detta valår kommer att vara mer inblandad i valrörelsen än någonsin tidigare är det sådant här som får mig att fundera över mitt engagemang. I motsats till de som kallar sig politiska kommentatorer och andra som lever på oss som engagerar oss i frågorna så är jag intresserad av just moral, ideologi och människan val och prioriteringar. Min valkampanj kommer att handla ytterst lite om siffror och lagar utan om värderingar. En viktig fråga att få fram är just att man inte skall vänta tills samhället sitter i det störtande planet innan vi kan få acceptans för att politiken kan ta tag i saker. Även om det i förra valet verkade som om fastighetsskatten verkade vara en viktig valfråga så handlar det faktiskt inte om det, det handlar om att undvika ett samhälle där människor inte ens behöver tänka på att det finns en fastighetsskatt.

Politken skall drivas av en vision om ett fungerande samhälle, inte av att tillfredsställa en tillräckligt stor del av väljarkåren med skattelättnader för att bli vald och genom detta skapa ett samhälle vars solidaritet gröps ur till den milda grad att fallskärmarna automatisk delas ut till de som haft råd att ta den särkilda fallskärms försäkringen och den tiondel som har det så knapert att de är berättigade till social fallskärmshjälp. Då kan vi vara säkra på att den femtedelen som står mellan egen fallskärm och social fallskärmshjälp kommer att ställa till ett välförtjänt elände för oss, oavsett fastighetskatt.

Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov är en bra princip. Det är en bra sak att komma ihåg så här i nomineringstider, nu är det moderaterna i Stockholm som eventuellt haft problem med nomineringarna och tidigare har bland andra SSU haft svårt med nomineringsförfarandet. Politiken har inget egenvärde mer än det samhälle den strävar efter och alla strävar vi förhoppningsvis efter människors lika värde och lever själva efter den moral vi tycker skall gälla för andra, även i nomineringsprocessen. DN, SVD, Expressen och Aftonbladet. Sen en något underlig kommentar från SVDs ledarredaktion men helt i linje med vissas åsikt att val är en popularitetstävling.Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 277 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
februari 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: