09
Jan
10

Av historien lär vi oss, inget ?

Rapport om bråk i Italien – DN.se.

Det är rätt beklämmande egentligen, minnet är kort och verkar vara kring 30 år. Vi kan se på Italien som genom historien varit en genomfartsled och mixer av olika kulturer men som nu drygt 50 år efter andra världskriget då man på slutet slogs mot nazismen bitvis verkar omfamna nazismens idé. Ut med dem verkar vara normen för dagen i Berlusconiland, det verkar ta ta tid innan jag kan besöka det en gång så kosmopolitiska Forum Romanum igen.

Likaså i Frankrike dök Le Pen upp och populistiskt utropade att om vi slänger ut ”de andra” så blir allt bra. Minnet av Vichyregimens och ockupationens motstånd mot deporteringar blir bara tomma manifestationer vid monument som troligen skäms över den falska uppvaktningen. Frankrike ett land som i två världskrig försvarades till stor del av de folk som Le Pen vill slänga ut.

Österrike, Hitlers hemland, har inte heller haft svårt att falla in främlingsfientlighet. Resterna av den gamla Österrikiska dubbelmonarkin med sin multietniska uppbyggnad har förvandlats till xenofobins kanske främsta fäste i Europa. I sanning en sorglig tid för Wien som engång var en levande sjudande gryta med all världens språk och klädedräkter.

Danmark, som under andra världskriget räddade ca 8000 judar undan utrotningsläger genom flykt till Sverige, verkar också ha glömt bort vilken multietnisk värld som befriade dem från den naziledda ockupationen. Istället så har det tredje största partiet glatt anammat Hitlers idé att likriktning är det bästa för landet.

I Norge har populisterna ett starkt stöd och har gått fram med kravet max  100 eller 1000 flyktingar eller asylsökande per år, talesmannen i frågan och partiprogrammet är oense där. Det hade hur som helst varit trist för vissa norrmän om Sverige infört den principen under andra världskriget då ca 47 000 norrmän sökte fristad i Sverige.

Vi ser här ovan ett antal länder som under andra världskriget ockuperades, mer eller mindre brutalt eller sammarbetsvilligt, som nu i befolkningen har lyckats uppbåda ett väljarstöd för partier som inte helt främjar sig från den orimligaste idén i Hitlers skapelse. Det finns alltså i alla dessa länder människor som inte har problem med att döma människor utifrån deras härkomst och föräldrar snarare än för deras göranden och låtanden. Det är inte utan att jag är glad att iranierna fortfarande har väldigt svårt att lita på oss i väst sedan vi in i det längsta stödde Shahen av Iran, frågan är om Iran inom 20-30 år till glömt historien lika väl som de ovanstående ?

Det som förbryllar mig är att länder som inte ockuperades av Hitler, som Storbritannien och Sverige, har relativt sett små partier med den agenda som de ovan nämnda. Är det så illa att trots motståndet så planterade den naziledda ockupationsmakten en smitta i samhället som nu blommat ut ? Även Belgien, Holland och de länder i öst som Hitlers arme ockuperade är svårt drabbade av den sjukdom som jag beskrivit i inledningen.

Jag ser själv inget annat skäl till att dessa i många hänseenden olika länder drabbats, ser ni ?

PS. Som väntat full fart på kommentarerna, som vanligt precis som i pressen de bittra som dominerar. Skönt att veta att de trots allt har rätt begränsad valmanskår här hemma i Sverige. Ingen svarade dock på min fråga…. bara de vanliga påhoppen på den toleranta svensken, eller skal jag säga den oortodoxa svensken ?DS.

PPS. Kanske skall vi vara tacksamma att vissa nöjer sig med att förkasta de som håller på fel lag ? Obegripligt för mig men tacknämligt om det avvärjer värre saker. DDS.


9 Svar to “Av historien lär vi oss, inget ?”


 1. 1 Illwill
  januari 9, 2010 kl. 5:40 e m

  Du tror inte det kan bero på att ”vissa grupper” beter sig riktigt illa i de länder de kommer till? Om man sedan tittar på de undantag du kom fram till (Sverige och UK) så är Sverige ett land utan nationell känsla, där politikerna gör allt de kan för att sälja ut landet och dessutom skapat skolan som lär våra barn att alla andra är bättre än de själva.

  Holland och Belgien har hundratusentals invandrare från de sämsta länderna på jorden, och de beter sig precis likadant där som i Sverige, Norge, Finland, Kanada, Australien….alla länder de kommer till alltså. Gruppvåldtäkter, mord, rån osv.

  Zigenare som avskys av alla (generellt sett) är extremt överrepresenterade när det gäller grov brottslighet i alla länder som inte är militärdiktaturer, och som de befinner sig i. Exempelvis i Sverige…

  En del ser det hela som hönan/ägget, ungefär som de ser på problemen i Afrika där outvecklade länder har en befolkning med en snitt-IQ på 66. Vad kom först? De lätt efterblivna, eller det ociviliserade landet? En del (rödingar) skyller allt på klass, vilket jag gör med. Skillnaden är att de skyller på socioekonomisk klass (vilket t.o.m PK-styrda BRÅ har avfärdat) och jag skyller på evolutionär klass.

  Om man lägger ner humanism, känslor, gulle-gull, New Age och övrigt flum och tittar på fakta…så ska du få en fråga att besvara: hade världen (idag) varit en bättre plats utan zigenare, muslimer och afrikaner? Om man är kapabel att svara på frågan objektivt så är följdfrågan då: om dessa individer inte har någon anledning att befinna sig i mitt land, vill jag ändå ha dem här?

  Det är inte svårare än så, om man lägger ner flummet/PK/den röda hjärntvätten/religion.

 2. 2 johan
  januari 9, 2010 kl. 7:40 e m

  en vacker dag får man nog. Jag har själv varit nära att få spelet när 60-70 invandrare från sydamerika samlas utanför husen där jag bor för att ha fest varje fredagkväll, okej det är allmän plats men jag måste erkänna att jag inte trivs längre och alltså måste lida för att de ska kunna få festa.

 3. 3 Christer
  januari 9, 2010 kl. 8:28 e m

  Men i Sverige har vi ”lärt” oss.

  Här tiger vi när våra döttrar våldtas och skapar 5i 12-rörelser när de mördas.

  De barbariska italienarna däremot är hemska rasister som reagerar mot våldtäkter och mord. Begriper de inte att de berikas?

  När ska de ”lära” av föregångslandet Sverige?

 4. 4 nNick
  januari 9, 2010 kl. 10:29 e m

  Jag är så tröt på de hära nazzi blaa blaa anklagelser.

  Ser ni inte vad som händer på andra sidan Medelhavet? kanske ni inte blivit informerade? DN har varit väldigt tyst om det att Egypten ligger rätt nära mittemot Italien och där den muslimska majoriteten slaktar det lilla kristna minoriteten just nu.

  Ett fenomen som verkar sprida sig runt den afrikanska kontinenten.
  Den här lilla kristna minoriteten i Egypten har t.o.m en egen påve så direkta likheter med Italien finns.

  Jag ser det så här, att det som började att ske tre-fyra dagar sedan i Egypten har en direkt koppling till händelserna i Italien. Italienare ger tillbaka våldet i sitt hemland som det kristna minoriteten får ta emot på andra sidan sjön.
  Att utreda den här kopplingen mellan händelser i Egypten och Italien har tagit av mig hela dagen men till slut fick den önskade snilleblixten.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8448084.stm
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8424599.stm
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/kravaller-efter-attentat-i-egypten-1.1023033

 5. januari 9, 2010 kl. 10:49 e m

  Har också funderat på detta men inte ”löst” det. Kan tillägga Israel. Måste vi göra om samma elände om igen? Vi lär onekligen inget av historien utan upprepar det men med andra aktörer. Kanske har Sverige ändå haft mer nationalkänsla kombinerad med bra ekonomi än de länder som led under kriget? Det gör en mer säker på tillvaron – kanske.

 6. 6 Lars Andersson
  januari 9, 2010 kl. 11:19 e m

  Mycket intressant och tankeväckande. Än mer konfunderad blir man att de länder Du nämner är demokratier och tex i Italien så har folket i allmänna val valt detta styre.

 7. 7 eriande
  januari 9, 2010 kl. 11:35 e m

  Den enda direkta kopplingen till nazismen och det vi ser hända i europa i dag är resultaten av den övertro till mångkulur som växt fram iom hur europa mot förmodan kunnat växa samman och enas efter ww2 iom detta har man förletts att tro att även europa och mellanöstern kunnat växa samman lika smärtfritt men tyvärr så står det ju allt mer klart att det muslimska kulturarvet inte är moget för att integreras friktionslöst i den moderna västerländska världen, åtminstone inte ännu …

 8. 8 Patrik
  januari 10, 2010 kl. 10:31 f m

  Fint PeO, fint att du skapar ett forum för rasister och nazister.
  Aftonbladet gjorde detsamma för SD…se vad det kanske leder till…

  Alla som bidrar till att dessa idioter får yttra sig är lika stora
  idioter själva. Ju mer utrymme de får ju fler anhängare lockar de.

 9. 9 csaar
  januari 10, 2010 kl. 10:39 f m

  ”jag skyller på evolutionär klass.”

  Det är större genetiska skillnader mellan människor inom samma population än skillnader mellan populationerna. Vi är samma ras. Skillnader mellan folkslag är ytliga i dubbel bemärkelse. Så det argumentet bör strykas.

  Dessutom är det inte alls på det viset evolution fungerar – det går inte mot bättre, bättre, bättre. Utan mot anpassning till en viss nisch. Evolutionen, om den skulle åskådliggöras, skulle mer se ut som en buske, inte ett träd med skapelsens krona i toppen (Vilka det nu skulle vara? vita protestanter, 🙂 )


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 641 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
januari 2010
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: