16
Sep
09

USAs moraliska uppförsbacke.

Jag har av och till på bloggen skrivit om Obama och att jag tror och hoppas att hans lysande retorik avspeglar en genuin önskan om att USA skall jobba sig tillbaka till den position av tacksamhet och förväntan som världen kände 1945. Då 1945 hade USA, Förenade kungadömena och Sovjetunionen räddat världen från den mest genomstuderat förtryckande ideologi som världen skådat. I motsats till sina alliansbröder hade USA  ett förhållandevis klart moraliskt försteg, i motsats till Churchill släpade man inte på ett kungahus och ett imperium och i motsats till Sovjet var man en demokrati. Några tiotal år behöll USA också sin roll som moralisk kompass, man gjorde upp med rasismen i syd och New York och San Francisco var platser där frihet OCH tolerans hyllades.

Sen spårade något ur… min vän Csaar har idag publicerat en text just om det hycklande som USA började göra sig skyldigt till när man talade vackert om demokrati i väst och förtrycket i öst. Victor Jaras brutna handleder symboliserar inte bara Pinochets grymhet utan också USAs brutna moraliska ryggrad när man resonerar att mina fienders fiender är mina vänner.

Jag förstår mycket väl att att Iranier som levt under Shaens regim misstror USA, jag förstår mycket väl att den som sett USA kämpa för Pol Pots rätt att representera Kambodja i FN misstror USA och jag förstår att den som minns att USA invaderade Irak med skälet att förstöra icke existerande massförstörelsevapen har svårt att lita på USA.

Jag har hopp, men jag vet inte om jag kan kräva det av andra ? Kan ni ?


2 Svar to “USAs moraliska uppförsbacke.”


 1. 1 csaar
  september 16, 2009 kl. 10:10 e m

  En viss mån av hycklande från svenskt håll:

  ”I vänsterpropagandan har man ofta anklagat USA, Nixon och Kissinger för att ha arrangerat kuppen mot Allende. Att det inte finns något stöd för en sådan anklagelse har inte hindrat att den ständigt förs fram.”
  Carl Bildt 1983

  Nå, man skall inte brännmärka folk för vad de i enfald framstött i det förgångna.

  En mycket tankvärd text med visst hopp – nu är de i uppförsbacken i alla fall. Mycket intressant läsning, gav mig ett nytt perspektiv att begrunda USA:s historia igenom.

 2. 2 PeO_W
  september 17, 2009 kl. 6:42 f m

  Carl har ju den tveksamma egenskapen att vara bestruken med teflon såväl ut som invändigt…. inget fastnar.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Mest lästa inlägg

Old stuff

Blog Stats

 • 165 274 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
september 2009
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: