08
Aug
09

ABC för bevarande av sans och vett.

En liten lathund.

Memorera detta.


10 Svar to “ABC för bevarande av sans och vett.”


 1. augusti 8, 2009 kl. 7:58 e m

  Det är betryggande att veta att även de skeptiska är saliga på sin tro. Då är de ju inte så olika oss andra dödliga…

 2. 2 PeO_W
  augusti 8, 2009 kl. 9:54 e m

  Tro ? Möjligen metod.

 3. augusti 9, 2009 kl. 8:26 e m

  Akupunktur är också en metod, eller?

 4. 4 PeO_W
  augusti 9, 2009 kl. 10:02 e m

  Akupunktur är en metod, dock inte för att utvärdera om saker och ting fungerar.

  Akupunktur är en metod som används för diverse ändamål, det har dock visat sig att ”fejkade” nålar fungerar lika bra. Jag har inget emot att du gillar akupunktur, antroposofi eller homeopati men jag invänder när man vill jämställa det med bevisat fungerande behandlingar. Med bevis syftar jag på utvärderingar med blindtest mm, inte anekdoter från människor som blivit friska av någon alternativmedicin. Jag tvivlar inte på att de blivit friska men däremot kräver jag påvisande av att det är behandlingen som helar och inte egenläkning eller placebo.

 5. augusti 11, 2009 kl. 7:23 e m

  Jag förstår att den vetenskapliga normen kräver att visa grundkriterier möts vilket jag anser vara sunt, men det får intebli så att ”operationen lyckades men patienten dog” bara för att vi måste ägna oss åt sådant som faller innanför det vi idag kallar vetenskap, om du förstår vad jag menar. Vetenskapsmetoden är viktig. Ja kanske viktigast, men det får inte användas för att sätta igång häxprocesser…

 6. 6 PeO_W
  augusti 11, 2009 kl. 7:47 e m

  Problemet, som jag ser det, är de häxprocesser som dras igång mot vaccinationer, LHC och andra vetenskapligt stödda projekt från kändisar, homeopater och såna som ”helt enkelt inte tycker det känns rätt”.

  Jag blir förbannad när nån säljer vatten som medicin, när nån tar i någon och kallar det helande massage. Det är bedrägeri och skall som det behandlas. All det här tramset kommer från kommersiell media som har hittat en guldgruva i att berätta spökhistorier för människor som tar varje chans att fly från verkligheten. TV4+, Kanal 5, kvällspressen och Amelia Adamo tävlar om att få folk att gå till medium, aromterapeuter eller köpa kristaller istället för att ta tag i sina problem. Inte blir det sen bättre av att John Travoltas scientologer säger att autism är något som man kan strunta i om man vill och andra kändisar påstår att autism beror på vaccinering av barn.

  Det finns inget, upprepar inget, skäl att se mellan fingrarna på de här människorna. De dödar människor om än indirekt.

  http://tankebrott.wordpress.com/2009/06/27/den-dodliga-propagandan-sprider-sig-till-sverige/

  http://medvetenskap.wordpress.com/2009/07/14/wahlbeck-skriver-humor-om-3g-master/

  http://medvetenskap.wordpress.com/2009/01/28/vitaepro-vilseledande-marknadsforing/

  http://medvetenskap.wordpress.com/2009/01/22/akupunktur-och-fejkakupunktur-ger-lika-effekt/

  http://medvetenskap.wordpress.com/2009/01/08/utomjordingar-emot-fornybar-energi-eller-mer-jordnara-forklaring/

  http://medvetenskap.wordpress.com/2008/12/21/stralande-kvacksalveri/

 7. augusti 11, 2009 kl. 11:41 e m

  Jag håller med dig i stort och i sak, men när du skriver” att vissa medier ”… tävlar om att få folk att gå till medium, aromterapeuter eller köpa kristaller istället för att ta tag i sina problem.” blir jag förstås brydd. För vilka problem är det dessa människor har mer än att de har en fri vilja, är myndiga, troligtvis fullt läs- och skrivkunniga, uppvuxna i välfärdsstaten signerat S (för vi pratar väl om boende i Sverige???) och har tillräckligt med A-kassa eller en anständig lön som de får spendera som de vill?

 8. 8 PeO_W
  augusti 12, 2009 kl. 6:32 f m

  Vidskepelsen brer ut sig och det kritiska tänkandet är en bristvara, ett stort problem i en demokrati vilket vi kan se i en ökad popularitet för populistiska enfråge och missnöjes partier. Det finns en osund önskan om att söka enkla lösningar på komplicerade problem.

  http://csaar.wordpress.com/2009/07/19/foliehattar-i-en-fara-for-demokratin/

  Vad är det som gör dig brydd, att jag anser att människor kastar bort sin fria vilja på att slippa använda den genom att tro på kvacksalvare ? Då får det vara så, jag kommer fortfarande att bli irriterad över att någon hellre hör på Gert Fylking i Radio Rix än lyssnar på radio som handlar om något på morgonen, att det finns människor som inte tycker sig ha råd med en morgontidning men köper kvällstidningen, att det finns de som hellre lyssnar på en vaccinationsskeptiker än en läkare, att det finns de som anlitar en feng shui inredare för att bota sin sömnlöshet istället för att fundera över sig själva, jag blir irriterad över att människor som precis som du säger är fullt läs- och skrivkunniga inte använder det till att genomskåda populister.

  Jag anser att om man tycker sig behöva kristaller, aromaterapi eller konsultera medier så är det något som fattas i livet men man söker på fel ställe. Det som saknas är inte kontakt med anden och känslorna utan med verkligheten.

 9. augusti 14, 2009 kl. 10:59 e m

  Amen Peo! Men vad fan ska vi göra åt det? Peka finger åt de stackarna? Skylla på de som skor sig på dem (kvällspressen!) eller bara tycka synd om dem och fostra våra barn och närmaste till något bättre?
  Jag tror på att systemet, och dessvärre du och jag ingår i detta, felar. Det du ondgör dig över är mycket större än hela världens presskår tillsammans. Vi lever i en tid då vi inte ens får eller ens vill erkänna att vår inslagna väg är helt uppåt väggarna. Att välfärd som vi känner den och som vi lyckligtvis fått uppleva är en parentes. Med ökande antal nya människor ökar också komplexiteten och våra gamla lösningar blir mindre hållbara. Det är där vi står och inför detta faktum är vi handfallna och då kan jag kan tycka att de ridåskapande den svenska kvällspressen ägnar sig åt är petiteser, ja, närmast försumbara.

 10. 10 PeO_W
  augusti 15, 2009 kl. 9:47 f m

  Vad vi skall göra åt det, påpeka felen som vi ser dem. Droppen skall urholka stenen heter det.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 439 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
augusti 2009
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: