11
Jul
09

Hur undviker man galenskap ?

Nu talar vi inte om sjuklig galenskap utan om egengenererad livsgalenskap, i korthet dumhet och ovilja att söka kunskap.

Först och främst måste nu galenskapen definieras, vad är galenskap enligt mig ? Galenskap är att inte vilja utsätta det man hör, läser och tror på prövning, en ovilja att ransaka det man tror på. Ibland är det enkelt att undvika galenskapen, lite läsning och efterforskning så inser man snart att Uri Geller är en charlatan och att healande amerikanska pastorer är  jippon. Givetvis har de som tjänar på de här jippona en hel massa fina argument för varför det fungerar men det finns en bra indikator att ta till för att genomskåda dem. Indikatorn är den här listan som finns att hämta här hos en utmärkt förening som motarbetar bedragare.

* Auktoritetstro: Vissa personer tillmäts så stor förmåga att avgöra vad som är sant och falskt, att andra bara har att rätta sig efter deras bedömningar.
* Experiment som inte kan upprepas: Man förlitar sig på experiment som utförts någon enstaka gång, men som inte gått att upprepa med samma resultat.
* Handplockade exempel: Man använder handplockade exempel, när ett slumpmässigt urval vore möjligt.
* Ovilja till prövning: Man försöker inte pröva teorin mot verkligheten, trots att detta vore möjligt.
* Likgiltighet inför motsägande fakta: Detta kännetecken, som hänger nära samman med det föregående, är att man hävdar att teorin är helt riktig, trots att det finns iakttagelser eller experiment som den inte stämmer med.

* Inbyggda undanflykter: Man begär att teorin ska prövas på sådana villkor att den bara kan bekräftas, aldrig motsägas, av prövningens resultat, vilket detta än blir.

* Förklaringar överges utan att ersättas: Man överger hållbara förklaringar utan att sätta något i stället, så att den nya teorin lämnar mycket mer oförklarat än den gamla.

För att ytterligare bygga upp immuniteten mot galenskap så finns det även en utmärkt liten lista på litteratur hos adlibris med specialpris för föreningen, flera av dem rena döden för svensk media. Att sälja på fantastiska löp och rubriker är svårt när människor tänker kritiskt.

Att undvika galenskap är inte bara bra för oss själva, det är också bra för samhället. Det är betydligt mindre troligt att du faller för en populist som söker makt, det är också lättare att motstå försäljare med otroligt bra erbjudanden. Otroligt bra erbjudanden brukar nämligen vara otroligt bra, en skeptiker vet att det finns inga ”fria luncher”.

Låt ljuset lysa för dig och låt inte andra blända dig med sina irrbloss.Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 319 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
juli 2009
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: