14
Jun
09

Konstens universum.

Jag kan inte kalla mig för någon konstälskare vare sig när det gäller skulptur eller måleri, större delen av konsten mellan antiken och Mondrian känns som tomgång i väntan på kamerans segertåg. Konst skall inte spegla verkligheten utan tolka den, tycker jag. Ibland blir det lite skoj ändå som förra sommaren när vi strövade runt på PUB i Stockholm och hamnade i någon sorts byggarbetsplats/konstutställning och den var full med märkliga ting. Bland annat den här jättebabyn som såg ut att vara modellerad i tvål och var säket 1.50 hög.

Konst

Jag tycker att skulpturen har ett fantastiskt drag av oskuldsfull ondska över sig.

Anledningen till att detta bloggämne dök upp i mitt huvud var lördagsmogonens lilla frågesport där Carl Eldh dök upp. Det fick mig att fundera på vår tid och dess hysteriska skräck för vissa ämnen. Jag tycker att den här skulpturen är kort sagt urtråkig men det gäller typ 98% av all konst som görs nu förtiden. Vad jag däremot är lite fundersam på är hur ett sånt här verk skulle tas emot idag, jag har en känsla av att hela pedofilskräckmaffian skulle skrika i högan sky och pressen jaga konstnären ur landet…. Vad tror ni ?

pedo

Skulptur jag gillar i Berlin, Stockholm, US of A och ett riktigt dåligt exempel på skulptur.

Lite tavlor också…. En favorit full av liv och symbolism, följdaktligen hatad av såväl Stalin som Hitler. Ännu en sak med dynamik, lite av dynamiken ser man fortfarande här men Stalins dogmer har dödat livet i konstnären precis lika mycket som den västerländska ”goda smaken” kan göra det. El Lissitzky hade turen att få verka i stormens öga en tid, konstens frihet var obeskuren.

Lite trist konst också Napoleon, Kulla, Köket och det svenska svaret på usla Vietnammonument.


4 Svar to “Konstens universum.”


 1. juni 14, 2009 kl. 1:34 e m

  Det märks att det är fler än jag som är inregnade……….

  När jag är färdig med min italienska resa ska jag ta itu med svaret på en fråga jag fick på Silvergenerationens sajt om jusst konst. Välkommen att diskutera då!

  Tills vidare – fäll upp paraplyerna, hämta in lite ved och tutta eld på en skönt sprakande brasa. Det måste inte vara vinter för att njuta av värmen!
  Krama husturn!
  MATS

 2. 2 PeO_W
  juni 14, 2009 kl. 8:30 e m

  Kramar för fullt….

 3. 3 csaar
  juni 14, 2009 kl. 10:24 e m

  Carl Eldh hade ett sommarställe i min hemby. Det är en gammal brunns ort. Det finns gott om hans statyer i byggden. Hans jordliga stoft ligger faktiskt i vår kyrkogårds mull.

  Han var en skicklig konstnär. Men ganska befriad från fantasi. Jag tror båda sakerna var ett krav för att lyckas som konstnär i början av 1900-talet.

 4. 4 PeO_W
  juni 15, 2009 kl. 1:24 e m

  Frånvaro av fantasi har varit ett lysande sätt att vinna framgåg hos mecenater genom tiderna.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 439 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
juni 2009
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: