29
Maj
09

Att förtala skolan och ungdomen.

Eskilstuna Ett 80-tal elever som sitter knäpptysta i skolan under en trekvart. Hur många lärare lyckas med det konststycket?

Det är med fördomsfulla, inskränkta och tanklösa texter som ovanstående i Eskilstuna Kuriren som man bereder väg för populister som Jan Björklund och i förlängningen Sverigedemokraters vulgärpropaganda. Skribentens tanklösa formuleringar kan möjligtvis förklaras av att Sporten är inblandad, kvalitetskrav och eftertanke är inte precis det som sportredaktioner är kända för och på Eskilstuna Kuriren är de i normalläget precis lika enögda och tendensiösa som i resten av landet.

Att beskriva att det på något sätt är underligt att ungdomar sitter tysta och lyssnar är dels fördomsfullt och antyder att vuxna på något sätt skulle vara bättre. Hallå, är det ingen mer än jag som varit på ett trist föredrag med en dålig föreläsare i ett oinspirerat ämne ? Det är den här sortens oreflekterade strunt som gör det omöjligt att föra en normal debatt i så många frågor, rapporteringen är i grunden så negativ oavsett vad som hänt att allmänhetens uppfattning om världen är betydligt mer negativ än vad som är berättigat.

Att sedan tidningen börjar larva sig med ”glada nyheter” och ”smilys” i tidningen visar bara på hur slentrianmässigt negativ all rapportering blivit, typexemplet är formuleringen på söndagsmorgnarna i webbupplagan ”Ovanligt lugnt”. Vad signalerar ”Ovanligt lungt”, att det i normalfallet är upplopp eller ?

Det behövs en Sokrates på redaktionerna…..

Sokrates besökte också oraklet i Delfi och fick där veta att han var den visaste mannen. Det trodde han inte på och pratade därför med den tidens vise. Han förstod att de ansåg sig ha kunskap om saker de inte visste något om, och då gick det upp för honom att han var visast eftersom han inget visste. Därifrån kommer talesättet: Klokast är den som vet vad han inte vet.

Sokrates undervisade på sitt speciella sätt. Han gav inga svar utan ställde ledande frågor till sina elever vilket gjorde att de själva kunde resonera fram sina egna svar. Sokrates är enligt vissa källor den förste som kallat sig filosof (älskare av visdom). Sokrates undervisade gratis till skillnad från sofisterna, de grekiska vishetlärarna.

Wulfmorgenthalers syn på saken.


3 Svar to “Att förtala skolan och ungdomen.”


 1. 1 Henrik Vallgren
  maj 29, 2009 kl. 8:07 f m

  I min sons första klass kunde 24 av 26 elever läsa när skolan började. Hur hanterar skolan detta försprång? Man går igenom alfabetet en bokstav per vecka. Jag är inte nöjd, är du?

  Med denna grova understimulering är det självklart att det blir stökigt i skolan och följdriktigt har man tagit in extrapedagoger för att behandla symptomen.

 2. 2 csaar
  maj 29, 2009 kl. 8:23 f m

  När Sokrates håller monolog har han egentligen gett upp och tvingas börja om. Han har då upptäckt att eleven i fråga är ”helt ute och cyklar…”

  Ditt inledande citat gör mig så trött… Det är bara att hålla med dig. (Som så ofta.) Det är sådana uttalanden som underminerar lärarens yrkesutövning.

  Det är ingalunda ett konststycke att få elever att vara tysta i en kvart – praktiskt många gånger vid inlärning, men konststycke – nej.

  Samtidigt, om ungdomar inte kan lyssna när de borde göra det är det inte enbart skolans eller lärarens fel. Ett samhälle får den ungdom den förtjänar.

 3. 3 Dab
  maj 31, 2009 kl. 3:41 e m

  Jag har haft liknande erfarenhet som H.Vallgren. Synd att jag inte visste att det fanns bättre kommunal skola i samma kommun.
  Mitt barn ville inte få hjälp av oss…och skolan hade inte resurser och ”vanan” att se till att ALLA nå sin fulla potential.

  Som s-väljare kan jag inte annat än förbannat på partiet ! Förstatliga skolan ! Detaljstyra , så att vi får en likvärdig skola nån gång !

  Läs gärna Annika Melin Ströms artikel i tidkriften Arena ”Vänsterns hårda skola.”


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 584 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
maj 2009
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: