05
Maj
09

Brottsfascination och förväntan

Jag har några gånger försökt framföra budskapet här på bloggen att världen faktiskt är en mycket tryggare och bättre plats än någonsin tidigare i historien, inte minst i Sverige och Eskilstuna. Det vanliga resultatet brukar vara att en hoper ylande ulvar förklarar att jag är en idiot som ljuger. Jag brukar då hänvisa till statistik, den som finns, och att antalet ”mördade” är i stort sett konstant. Med tanke på ökad folkmängd är det i själva verket en minskning av morden. Likaså är det med trafikolyckor, sjukdomar och annat elände som kan drabba oss. Tyvärr så verkar det att ju mer sällsynt något blir desto populärare blir det att skriva om det, läsa om det och demonisera det för att riktigt skrämma upp människor. Vad man är särskilt noggrann med att inte nämna i media är att rent generellt så är det vanligaste ”mordet” och misshandeln två bekanta på lyran som blir osams, det är ju mycket skojigare att skriva som om det är Jack the Ripper som går igen. Vad pressen och en stor del av allmänheten inte verkar förstå är att de som skräms att stanna inne och gömma sig är de som löper minst risk att drabbas och de som i sin tur är så väl offer om gärningsmän allt mer ostört får syssla med sitt…..

Jag brukar försöka att inte använda mig av auktoriteter för att stödja min teser men Peter Englunds text om ”The Wire” är så pass nära vår verklighet att jag ändå måste använda den som illustration. Håll till godo med denna text från en man med större ”tyngd” än jag.

För övrigt, sluta se på Efterlyst, läs inte kvällspress och skippa TV4as nyheter så skall ni se att världen känns så mycket bättre. Det är dessutom en äkta känsla till skillnad mot Hasse Aros spelade mörker.

Givetvis kommer nu någon att tala om alla ouppklarrade brott, vilket vore intressant om man inte tog i beaktande hur mycket mer som anmäls och är olagligt nu än för bara 10-20 år sedan. Ni går väl inte på Björklunds, Ask och andra högerspökens teser om att det bir mindre brott om man straffar mer….


2 Svar to “Brottsfascination och förväntan”


 1. 1 csaar
  maj 5, 2009 kl. 9:47 e m

  Hats off!
  En viktig sak att klargöra (även om det hjälper faktiska offer föga). Medierna vet vad som säljer och på tok för sällan sätts den här tummen i ögat på dem! Så, hatten av!

  Någon hävdade i ett sammanhang jag redan glömt att Sverige var ett mycket kriminellt land, många, många anmälningar var det. Jag kollade upp med BRÅ. Och det stämde! Många anmälningar i jämförelse med en hel del andra länder. Men, det var till största delen frågan om ”småbrott”. Tydligen hyser gemene svensk en större tilltro till sitt lands rättsväsen i jämförelse med andra länder, där man förmodligen inte bryr sig om att anmäla i tron om att det inte är någon idé.

  Frankrike toppar mordligan…. Eller som kvällspressen skulle ha sagt:

  IDAG:
  MÄNGDER AV MORD!
  i Frankrike

  Steven Pinker säger samma sak som du, men vidgar teleskopets brännvidd att inkludera hela den nuvarande mänskligheten. Du får ursäkta om han är en auktoritet. Folk blir riktigt upprörda över att han säger att vi blir ”godare”, bättre på att umgås (över lag givetvis). Det stämmer inte med deras världsbild och det är så upprörande att det inte spelar någon roll att han har rätt:

 2. 2 PeO_W
  maj 5, 2009 kl. 9:51 e m

  Hade på känn att vi skulle vara på samma våglängd i den här frågan. Kära gamla P1 och vetenskapsradion brukar, en gång om året ungefär, försöka tränga igenom klägget med fakta från BRÅ. Synd att så många lyssnar på RIX Morgon och sånt istället.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Mest lästa inlägg

Old stuff

Blog Stats

 • 165 376 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
maj 2009
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: