03
Maj
09

Pressfrihetens dag idag.

Idag är det pressfrihetens dag. Det innebär att tidningarna fylls med skräckhistorier om hur illa det är på vissa håll i världen, hur illa sveriges regering sköter Dawit Isaaks angelägenheter och hur viktig pressfriheten är.

Som en demokratisk socialist är jag också orolig över pressens ofrihet i världen, inte bara över den repressiva kraften från regeringar utan även mediemogulers makt över tanken oroar. Tyvärr saknas inom pressen självkritik och självransakan, inte ett ord om att förtoendet för journalister sjunker och inte en enda tanke på vad man skall använda sin frihet till ? DN som en gång var en kunskapens högborg och den visserligen stockkonservativa så kallade liberalismens intellektuella fäste har förvandlats till ett kilo papper som till nio tiondelar inte innehåller mer substans än vad Kalle Anka innehåller. Och då är ändå DN skyhögt över konkurrensen i branschen…. främst inte på grund av jounalister och redaktörer utan på en skara intellektuellt fria krönikörer.

Peter Wolodarski, rätt ny på sin post, har vinglat fram och tillbaka på en ostadig kurs och har lyckats motsäga sig själv ett flertal gånger och också, säkerligen oavsiktligt, blottlagt pressens misslyckanden.

Wolodarski skrev bland annat om de avslöjanden av tortyr som nu kommit fram sedan Obama tog över rodret i USA, inte någonstans nämner redaktören att den fria pressen i USA nogsamt undvek att rota närmare i den här historien. När den stora demokratin i väster torterar så blir det liksom inte samma ramaskri i pressen som när Venezuelas Hugo Cháves vinner ett demokratiskt val… då ylas det om att folket är oinformerat och att media är manipulerade.

Pressfrihet är nödvändigt, oundgängligt och bra men kräver ansvar även från utövarna. Ett framsteg vore om tidningarna åtminstone granskade varandras historier och inte bara sprang i kapp mot det värsta löpet. Även representanter för svensk press måste inse att det är något fel när ett av de mest intellektuella statement man kan göra i Sverige just nu är att påpeka att man inte läser vissa delar av pressen.

Så länge de rester av kvalitetspress vi har inte klarar av att som DN Kultur bita den hand som föder och dessutom kritisera sina kollegor så kommer pressen att sakta tyna bort och dö. Dagen är nästan där, det kan ibland kännas som om det vore skönt att slippa söndagstidningen, utöver Karin Bojs brukar det kännas som att läsa en storformatsvariant av Amelia…..

Vem skall granska makten när granskaren inte ens kan se sina egna avarter ? Vem skall låta sig dömas av andra än sina egna när pressen hävdar att de faktiskt klarar att hålla rent framför sin egen dörr, kan då inte även andra det ? Många frågor och inga svar, allra minst från pressen.


3 Svar to “Pressfrihetens dag idag.”


 1. 1 csaar
  maj 3, 2009 kl. 11:14 f m

  Dagen till ära lyssnar jag på Edward Beiser.

  Yttrandefrihet:

  a) Kan vara att garanteras några rader i tidningen för att få din åsikt hörd.

  b) Att kritisera etablissemanget – etablissemanget försöker begränsa din röst  affären blir föremål för domstol.

  Men, Vad händer när tidningen säger – ”spelar ingen roll vad du skriver, vi trycker inte din skit.” Eller när finansiärer, annonsörer säger ”trycker ni det drar vi in våra annonser.”

  Har vi verkligen riktig yttrandefrihet eller sitter tidningarna och kapitalet i samma båt?

  Ja, alternativ a, kan vi glömma. Du måste dra upp rosa mördarkaniner ur hatten för att få några ord med i debatten. Men inte sanningen, aldrig sanningen.

 2. 2 PeO_W
  maj 3, 2009 kl. 11:22 f m

  Hund biter man, ingen nyhet… Man biter hund, stor nyhet and so on. Ja det är tur att det går att blogga, det känns åtminstone lite bättre nu än för 3-4 år sedan.

  Slutligen, tack för uppmärksamheten den sporrar.

 3. maj 3, 2009 kl. 6:52 e m

  Hej Peo.

  Du gav mig inspiration att skriva denna bloggartikel: http://margiturtegard.blogspot.com/2009/05/i-did-it-my-way.html
  Tack!

  Kram Margit


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 645 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
maj 2009
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: