02
Maj
09

Stoicismen ett socialt ideal.

Av och till har jag haft utläggningar på min blogg om ansvaret för våra handlingar, ansvaret att ta hänsyn även till hur tredje part drabbas. Insikten att våra begär måste tyglas fanns tidigt hos människan, ”redan de gamla grekerna” som det så vackert heter utformade en filosofisk modell för det.

Stoicismen, eller stoikerna, förespråkade kontrollen över våra begär som vägen till harmoni. Jag kan inte undgå att imponers av dessa människor som, utfrån en styrkeposition, förmådde inse att deras position innebar att de måste lägga band på sig. Betänk att här talar vi om fria grekiska män med total makt över slavar, barn och hustrur som hade all möjlighet att bejaka alla sina lustar och begär utan att ens bryta en social norm. Det är inte utan att man skäms lite över hur stor brist på självkontroll människan visar nu, rösta så du tjänar på det, demonstrera för egen vinning, ha höga ideal för samhället men handla utifrån din egen vinning är något som bejakas samtidigt som vi snörper på munnen om någon ertappas med det. Hyckleri är bara förnamnet.

Skattefusk, otrohet, sexköp, förtal, lögner och mycket annat skulle kunna elimineras med en lite mer stoisk inriktning i vår livsföring. Du behöver faktiskt inte bejaka varje begär, glädjen är ändå borta när du förbrukat den och du har kanske också bestulit någon annans lycka på vägen.

Jag skall nog propagera lite för stoicismen i fortsättningen. Det finns stoiker i vår tid, allt som oftast görs försök att släpa dem i smutsen. Brad Pitt, Julia Roberts och Beckhams måste ha fantastiskt stoiska sinnen i annat fall skulle de aldrig stå ut med så mycket skit som vi talar om dem och tillåter andra att tjäna pengar på det. Gör en stoisk handling, köp aldrig kvällspressen och protestera varje gång du ser skvaller i din dagstidning.

För att få lite till livs om stoikerns hjälteroll, lyssna på den här sändningen från Filosofiska rummet. Avsnittet handlar om kvinnor och filosofi men filosofiprofessor Hans Ruin ger också i avsnittet en klockren beskrivning av stoicismens hjältar, något helt anat än den hjältar och idoler vi har till vardags nu för tiden.

Filosofiska rummet från 8 mars. Vaning för en mp3 fil som kan ta en stund att ladda ner, avsnittet finns att tanka ner som podsändning.


3 Svar to “Stoicismen ett socialt ideal.”


 1. 1 csaar
  maj 2, 2009 kl. 6:30 e m

  Ett mycket bra inlägg – antikens filosofer hade inte rätt i allt men det finns alltjämt stor visdom att hämta från dem.

 2. 2 PeO_W
  maj 2, 2009 kl. 10:53 e m

  Mycken visdom, visdom ur tanken….

 3. 3 csaar
  maj 2, 2009 kl. 11:37 e m

  Ja, givetvis. Åter igen: Hats off! (Om jag ägde någon…)


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 645 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
maj 2009
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: