13
Apr
09

Döden.

Jag har haft en påskhelg full av det vanliga som vi gör i min familj till påsk, målar ägg, äter för mycket och knackar ägg….

Jag har dessutom fått skäl att fundera på döden, två vänner som förekommer av och till på mina bloggar har på olika sätt tvingats konfrontera det som vi alla en gång skall möta. Jag är, och har aldrig varit, rädd för döden men den ger onekligen en hel del att fundera på när den kommer nära. Jag tror att det som kan skrämma mig, den dag när det är dags, är att känna att ”nu måste de klara sig utan mig” och kanske det värsta är att det går ju alldeles utmärkt utan mig. Framför allt vet jag att det finns andra, andra som tar vid och tar hand om det måste göras.

Det som finns kvar är saknaden, saknaden efter det som varit en så bekant del av livet och som blivt ett med oss. Vi är en art med minne, minnen kan vara bittra och ljuva eller som i detta fall bitterljuva. Bitterljuva minnen av glädje som inte kommer åter, bitterljuva minnen av stunder som inte längre får delas, bitterljuva minnen av stunder som nu bara är minnen och minnen som vi inte kan minnas utan den tveeggade bitterljuva känslan.

Sorgen, för oss som står bredvid och inte är direkt berörda är stor, stor inte bara av saknad utan av hjälplöshet. Sorgen att veta att här finns ingen hjälp att ge, sorg är en börda svår att hjälpa att bära. Om bara ord kunde hjälpa….

Ni mina vänner, jag tänker på er.


5 Svar to “Döden.”


 1. 1 lenaalun
  april 14, 2009 kl. 4:01 e m

  Tack PeO, du har ett hjärta av guld. 🙂

 2. april 15, 2009 kl. 7:18 f m

  Jag blev tidigt ”bekant med döden”, åtminstone kändes det så när min mamma dog. Jag var 17 år….

  Så kom en ny erfarenhet när mina barns far dog. Han var 33, barnen för små. Jag blev för ensam….

  Flera smärtsamma erfarenheter har jag haft.

  Den sista (?) återstår…..

 3. 3 Lennart
  april 15, 2009 kl. 9:25 e m

  Peo Du skriver mycket insiktsfullt om det, som en gång skall drabba oss alla. Var har du lärt dig det? Jag har aldrig varit på någon ”repövning”, där man lär sig att hantera en nära anhörigs frånfälle. Man hamnar i ett svart hål, som det gäller att ta sig upp ur i stort sett för egen maskin.
  Hoppas vi kan ses någon gång över en bira. Jag har aldrig haft problem med att umgås glatt med poltiskt oliktänkande.
  Hälsningar

 4. 4 PeO_W
  april 15, 2009 kl. 10:22 e m

  Hej Lennart.

  Jag var en gång en sådan som tänkte mer än jag levde, skillnaden mellan det och döden är nog inte så stor. Jag tycker dessutom om att läsa filosofi, antikens filosofer hade på många sätt ett mognare förhållande till livet och dess ofrånkomliga avslut än jag sett hos någon senare kultur. Jag försöker tänka mig in i situationer, leva in i det och inser att jag inte kan ana hur det verkligen känns. Jag tror dock att vad jag sett av sorg och saknad på många sätt går att beskrivas i ord, kanske kan de orden ge en känsla av förståelse och förberedelse ?

  Jag har ingen illusion om att jag, om jag drabbas av det som du Lennart drabbats av skall kunna se det från utsidan… jag är tvärtom väldigt lättrörd och är tacksam för det. Jag tror däremot att mina texter, som jag hoppas hjälper andra, på sätt och vis rustar mig för vad som osvikligen drabbar oss allaom vi inte dör unga….

  Jag ser fram emot att få bjuda dig på en öl Lennart, som jag sagt tidigare så har jag en oerhörd respekt för ditt karaktär, din moraliska patos och exempellösa ärliga lojalitet. Jag törs också säga att jag ser dig som min vän, och en del i det sällskap människor som gör Ann-Sofie och därmed mig så oerhört tillfreds med vårt liv. Jag önskar dig allt gott Lennart, ta vara på dig för även om det känns svårt nu så har du så mycket att ge livet fortfarande att det kommer att ge dig mycket tillbaka.

  PeO.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 265 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
april 2009
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: