08
Mar
09

Sverige ett bättre och bättre land.

Tack och Hej säger Niklas Ekdal i dagens DN, den 432a och sista söndagskrönikan kan han säga det svåraste en skribent, journalist eller opinionsbildare kan yttra, att det är bra.

”Sverige fungerar i grunden bättre i dag än för tio år sedan, och oändligt mycket bättre än för tjugo år sedan. Utan att förringa problemen måste man någon gång säga detta. Om trenden från det tidiga 1990-talet hade fortsatt skulle allt vi brottas med vara sju resor värre: arbetslöshet, utanförskap, psykisk ohälsa, brottslighet, miljöförstöring.”

Visst är det märkligr att det är så rysligt svårt för opinionsbildare att yttra sådana ord, är de rädda att bli onödiga eller ? Att bilda opinon kan inte bara handla om att in absurdum hitta allt som är inte går precis sätt i samhället och anklaga en myndighet eller politiker för det. Typexemplet på övernitiskt inställning till att finna någons ”fel” och ”skuld” var när Eskilstuna Kurirens Susanna Birgersson ville att Banverket skulle ta fulla ansvaret för att någon som struntar i bommar blir påkörd av tåget, då är man långt bort från ”rätt i sak varje dag”

Att bilda opinion måste också handla om att lägga moteld mot alla de myter som frodas i dagens samhälle, myter att man inte kan röra sig ute utan att bli överfallen och rånad, myter om att alla privata skolor automatiskt är bättre än offentliga, myter om att svenska barn och ungdomar är obildade och inget lär sig i skolan, myter om att allt som konkurrensutsätts blir bättre för alla, myter om att efterfrågestyrning alltid ger rätt prioriteringar, myter om att tillgänglighet är det samma som kvalitet, myter om att så mycket fungerar bättre på andra håll i världen, myter att man kan peta i detaljer utan att helheten påverkas men nej, vanliga människor missuppfattningar som göder missnöjespolitiker skall inte ifrågasättas.

Är det kanske så att det långa socialdemokratiska maktinnehavet har gett en övervägande borgerlig skock ledarskribenter en oförmåga att se att kritik mot samhället kan vara orättfärdig och ogenomtänkt ?

Jag är i alla fall nöjd och förvånad att Ekdal en gång på över 400 försök lyckats klämma ur sig att något i Sverige är övervägande bra, det tog lite tid bara…. de överväldigande bevisen dög väl inte för Ekdal.


3 Svar to “Sverige ett bättre och bättre land.”


 1. 1 lenaalun
  mars 8, 2009 kl. 7:53 e m

  Hej PeO,

  Jag reagerade också på stycket, som du citerar Ekdal. Men kanske ur en annan synvinkel. Jag blir förbannad på att han oynliggör ” arbetslöshet, utanförskap, psykisk ohälsa, brottslighet, miljöförstöring”. Som om det inte vore illa nog med den moderatledda politiken. Dagens Debatt i DN idag tydliggör saker, och jag är glad att fackförbunden har samlat sig. Vi ska väl inte backa tillbaka i historien till tiden innan fackföreningarna? Även om alla förstår att det är syftet. Detsamma verkar gälla sjukförsäkringen från försäkringskassan. Den ska väl försvinna som trygghet vid längre sjukdom?

  Jag har varit väldigt nöjd med att Borg har gått till rätta med bankbonusarna. Men droppen är ju de införda bonusarna i de statliga företagen.

  Jag var istället besviken på Ekdal idag. Han borde kunna bättre.

 2. 2 PeO_W
  mars 8, 2009 kl. 10:34 e m

  Hej Lena.

  Det är uppenbart att vi hade olika förväntningar på Ekdal. Jag förväntade mig den vanliga borgliga smörjan om hur vanskött landet varit sen kriget och du förväntade dig den ansvarsfulle liberalen.

  Jag vet inte vem som har det jobbigast av oss, jag som har 90 % av pressen emot mig eller du som har 90 % av pressen att bli besviken på….

 3. 3 Ann-Sofie Wågström
  mars 8, 2009 kl. 10:55 e m

  Eskilstuna blir i alla fall bättre och bättre, inte minst efter i kväll. Den här staden har såå trevliga människor.
  Frun


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 519 hits

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
mars 2009
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: