04
Mar
09

Mobbarna och de mobbade.

Lena Alun skriver om sin reaktionBirgerssons inlägg i Eskilstuna Kuriren häromdagen, skolverkets rapport angående den raffinerade tortyrform som kallas mobbning. Birgerssons nyckelresonemang i texten är, ”Normen anger vilket beteende, vilken läggning, ålder eller etnicitet som är bättre än alla andra. Normaliteten handlar om vad som är vanligast förekommande. Det går inte att lära barn att inte se det!” Jag fattar ärligt talat inte vad hon menar, i synnerhet fattar jag inte vad det har för betydelse i frågan. Skribenten har hängt upp sig på ord istället för intentioner, intentionerna är inte att barn skall lära sig skillnaden och farorna med Norm och Normalitet. Intentionen är att barn inte skall fastna i vad vi vuxna kallar Norm och Normalitet, det går mycket väl att låta barn behålla sitt öppna sinne och ointrresse för att utesluta andra människor beroende på inlärda uppfattningar om vad som är just de i sammanhanget oväsentliga orden.

Tyvärr är inte vårt samhälle på väg i den riktningen, tendenserna går snarast i omvänd riktning med fullkomligt meningslösa idéer om att folk skall visa uttdrag ur diverse register så kommer ingen att råka illa ut. Människor råkar illa ut för att vi ”normala” låter det ske, allt som oftast genom att undvika och utesluta just de som vi borde ta om hand och fundera över varför de är så obekväma att ha och göra med. Istället återinförs skamvrån på dagis, dock under annat namn, vi skall betygssättas och värderas från allt yngre år för att ytterligare markera de skillnader som redan finns och syns. Under folkpartistiskt ideologiskt ledarskap så är vi just nu på väg att återinföra ett samhälle där den institutionella mobbningen återigen upphöjs till ”fostran”.

Jag skrev för lång tid sedan den här bloggen, den handlar om vad mobbningen kan stoppas med…. insikten att hur illa du tycker om en människas handlingar är den mäniskans värde minst lika stort som ditt eget. Den dag du inser det, då är du vaxinerad mot den ondska som drabbar mänskligheten och vi beter oss som hundar. Hunden ”människans bästa vän” kan mycket väl symbolisera människans sämsta sidor, hunden följer sin husse i alla lägen obrottsligt lojalt vilka dumheter än husse gör mot andra hussar och mattar. Mobbskocken ser precis så ut……


6 Svar to “Mobbarna och de mobbade.”


 1. mars 4, 2009 kl. 9:55 e m

  Hejsan Peo,

  kom hit genom att sitta och söka lite om Kuriren.
  Då såg jag hur mycket du skriver om journalistik mm.

  Då kanske du är intresserad av att skriva om apaper.se som startade i Fredags.

  En liten sammanfattning av projektet:
  ”Apaper Magazine är ett webbmagazine som skriver om nöje, kultur, klubbliv, musik mm och visar bilder från utvalda fester. Den läses till största delen av både kvinnor och män i åldrarna 16-29. Gemensamt är ett stort intresse för klubbliv, nöje, kultur, mode, musik och annan populärkultur. Innehållet intresserar läsarna och på siten sätts även besökaren mer i fokus, de är en del av magazinet”

  Vänligen
  / Malte Jansson

 2. 2 lenaalun
  mars 4, 2009 kl. 10:09 e m

  Ja, det blev ett väldigt bra snickeri. 😉

  Jag blev ju rejält förvånad när femårige (strax innan 6-årsdagen) sonen berättade att han hade fått kvarsittning.Jag märkte att det hade tagit rätt bra på honom. På sexårskalaset här hemma hörde jag att det var fler söta pojkar som råkat ut för det.

  Det är väl okej. Pojkar måste lära sig gränser o s v. Men faktum är att en upprördhet finns under tacksamheten över att de tog itu med honom.

  Det är väl mest ordet som väcker obehag. Samtidigt är det inte en bra skolform vi har för sexåriga pojkar. De har svårt att anpassa sig till att sitta tysta i samlingar. Det är svårt läge. Vi diskuterade saken fröken och jag, så det är lugnt. Jag gick dock igång när du skriver om skamvrån på dagis. Utvecklingen är märklig och tragisk.

  Men jag vill understryka att jag har haft suverän tur. Han har tre gudomliga fröknar och det är en nåd när man inte är 100% själv.

  Jag är alldeles för snäll. Det var kanske bra med kvarsittningen. Men jag gillar inte straff. Jag kör med belöningar. Han får saker och glass när han har uppfyllt uppsatta mål.

  Men det är klart att de måste skapa lugn och ro, och då blev det konskvensen att sitta kvar och inte få leka som de andra barnen fick.

  Tack, nu fick jag bearbeta detta. 🙂

  Förresten så kommer Kvällsöppet med Ekdal att handla om prostitution, så då får väl vi ”vanliga människor” länka till varandras bloggar igen. 🙂 Apropå din blogg om medias misslyckande. Det var en intressant artikel du hade länkat till.

 3. 3 PeO_W
  mars 4, 2009 kl. 10:30 e m

  Hej Lena!

  Jag har efter min egen dotters uppväxt, hon är arton år nu, den uppfattningen att man kan resonera med mycket små barn. Det innfinner sig hos 2-3 åringar en känsla för vad som är rätt och fel om man pratar om det och fortsätter man så får man en klok unge.

  Jag har bloggat åtskilligt om min kloka dotter och jag är ogenerat stolt över hennes och mitt proekt som startade som en överenskommelse mellan henne och mig när jag blev singel.

 4. 4 PeO_W
  mars 4, 2009 kl. 10:32 e m

  Hej Malte.

  Vi får väl se, en snart 45 årig man kanske kan hitta något att skriva om.

 5. 5 lenaalun
  mars 5, 2009 kl. 8:37 f m

  Förskolan är suverän på att skapa sociala, regellydiga barn. Tycker faktiskt att man senare i s k förskoleklasser är för otåliga med att få dem anpassade till tysta och duktiga, presterande skolelever.

  Problemet är egentligen alltför stora klasser. Uppgiften blir övermäktig för de stackars lärarna att få en vettig arbetsmiljö. Mindre klasser och mindre barngrupper! Så hinner lärarna bemöta varje barn klokt. Det tjänar hela samhället på. Min sons lärare är jättekloka och kompetenta.

  Mindre klasser har jag på min önskelista, efter att ha följt mina två barns skolstarter nu.

  Jag har vetat att pedagoger i förskoleklassen lätt kan indentifiera vilka av barnen som kommer att hamna snett. Det skulle givietvis finnas planer för att parera detta. Men i lördags på Rädda Barnen framkom det att barnmorskorna även kan säga det. Det förvånar mig inte. Trygg anknytning är A och O.

  Därför bör vi agera utifrån det, istället för att stigmatisera individen när han/hon t ex har tänt på Statt.

  ”Alla är ansvariga inför alla för allt som sker på jorden.” Fjodor Dostojevskij

 6. 6 lenaalun
  mars 5, 2009 kl. 9:03 f m

  Otroligt men sant! Debatten är idag också på Eskilstuna-Kurirens ledarsida. http://www.eskilstunakuriren.se/link.php?id=813469

  Monica Dahlström-Lannes lyssnade och deltog i Rädda Barnens
  aktviteter i lördags.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 377 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
mars 2009
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: