Ännu en gång gör pressen, den här gången DNs nätupplaga, sitt bästa för att manifestera att man är mer intresserade av att vinkla inslag på säljande vis än att förmedla fakta i historien.
”Atlantis tros spårat av Google Ocean” skriker rubriken på bästa blickfångarplats på http://www.dn.se
Efter att ha läst artiklen med den typ existenser som tidningar älskar bygga historier på kommer i artiklens absolut sista stycke det enda faktabaserade i artikeln.
”En talesman för Google framhåller gärna de upptäckter som gjorts med deras många verktyg. Men i det här fallet tvingas de göra folk besvikna; linjerna som syns är bara resultatet av insamlingen av data.
– Linjerna reflekterar båtarnas väg, säger talesmannen.”
Jag har sagt det förr och jag säger det igen, tidningarnas nyhetssidor blir mer och mer lika ledarsidorna och mindre och mindre intresserade av att redovisa faktiska förhållanden redovisade av människor med sinnena fyllda av annat än konspirationsteorier och villfarelser.
Jag hoppas att Jenny Stiernstedt är stolt över sitt verk, nu ett slag för fördumningen av samhället och skapandet av den sorts lydiga innevånare som Jan Björklund önskar skapa.
Det är nog inte Jenny (journalisten) som gjort rubriken. Snarare bör layoutare, rubriksättare och webredaktörer begrunda hur trovärdigheten på DN.se speglas via sådana uppenbara sensationsvinklingar.
Det sista stycket där en talesman för Google får förklara sig fanns inte med när artikeln var färsk- då avslutades den med att ”det här måste man titta mer på!”.
Ja Bagge, det är så de brukar försvara sina misslyckanden att redovisa fakta. Det finns en otrolig finurlighet bland publicister att ursäkta vinklingar.
Sven, tycker du ändå att rubriken kan rättfärdigas bara för att Google inte svarade direkt ? Är Atlantis den mest sannolika förklaringen då, i dina ögon ?
Läs mer om vad vetenskapen säger om den här tidningsannkan här:http://secondopinionblogg.blogspot.com/2009/02/atlantisfynd-en-tidningsanka.html