14
Feb
09

Matupproret.

Häromkvällen såg jag ”Matupproret” hälsa på hos Eskil Erlandsson med en pirra lastad med namnunderskrifter, mycket medialt…. Jag fick rysnigar ända från tårna upp till hjässan när jag såg folkdräkterna och hörde spelemännen spela ursvenska slagdängor. Matupproret är något så vanligt som en protest att tiderna rör sig framåt och världen förändras och passande nog såg de flesta i delegationen ut att vara i en synnerligen mogen ålder. Jag kan anta att när de var unga så protesterades mot andelen brödsmulor i köttbullar och pannbiffar inte var den rätta. Jag kan själv uppröras över att Max skörtar upp mig genom att de har brödsmulor i hamburgaren.

Nu är det här säkert gjort med ett gott hjärta och tanke men nu är det ju så att vi kan äta bättre än någonsin tidigare i historien och problemet är knappast tillsatser i maten utan en diet som är helt åt skogen. Tyvärr gör ”upproret” som så många andra, ignorerar människors fria vilja och skäller på myndigheter för att folk inte äter ordentligt. Fler dör av fetma och åderförfettning än av tillsatser i maten, fast det är ju inte lika sexigt att försöka övertyga gamlingar om att husmanskosten inte är så nyttig när man är 70+ och att få tonåringar att äta färska grönsaker och frukt.

Du väljer själv vad du äter och ingen tvingar dig att köpa annat än rena råvaror, det går utmärkt att leva på grönsaker och kött.


2 Svar to “Matupproret.”


 1. februari 14, 2009 kl. 10:25 e m

  Du förenklar problematiken, PeO!

 2. 2 PeO_W
  februari 14, 2009 kl. 11:28 e m

  Jag ser inte problemet. Den här ”debatten” poppar upp med jämna mellanrum och blir lika missriktad varje gång. Problemet är differensen mellan vad vi vill äta och vad vi bör äta och den frågan löser ingen åt oss. Likaså är skolmat och institutionsmat en konflikt mellan vad som är praktiskt och nyttigt och möjligheten att tillfredsställa allas önskningar.

  I min ungdom arbetade jag i många år inom institutionsmats branschen. Vi tillredde mat åt såväl patienter, ett antal dagis och en personalmatsal. Vi kunde konstatera att kontrasten mellan vad som uppskattades i de tre olika områdena var kraftig och den handskurna pytten som tillreddes från rester ofta i personalmatsalen avfärdades som ”konserver”. De äldre patienterna ratade färska grönsaker och barnen kokta dito. Kvaliteten på råvarorna var knappast bättre eller sämre än den är nu, debatten var dock inte aktuell för stunden men tro mig när jag säger att tunga är äckligt att tillreda oavsett kvalitet. Äggen var knappast från glada höns men åts ändå, huruvida kossor och grisar var glada innan de avlivades var det ingen som frågade om men oxsteken var god och fläskpannkakan salt. E märkningen var inte fullt så utbredd på den tiden och därför hette sakerna vad de var. Jag längtar fortfarande efter e-märkta oprocessade livsmedel eftersom det skulle innebära att en del militanta kockar, speciellt han på svd, skulle bli väldigt magra och inte orka jaga så mycket publicitet. Innehållsdeklarationen på en Mango lär kräva en rejäl följesedel, men det är ju ”naturliga” e-substanser så de är väl ursäktade.

  Klart jag förenklar, de jag protesterar mot är inte intresserade av att komplicera frågan de vill ju bara vara ”naturliga” som förr i tiden, vad det nu är?

  ”Den som menar att det var bättre förr, mår bättre idag än i morgon.”


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 316 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
februari 2009
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: