16
Jan
09

Min vän Margit.

Min vän Margit skrev i en kommentar på sin blogg att hon var stolt när norska riksdagen hade en talman av judisk börd. Jag kan förstå det men känner en annan sorts stolthet här i Sverige.

Jag är stolt över att Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni är folkpartister som alla andra och den ena minister och vi gör ingen sak av att det är några som inte direkt verkar komma från Småland. Att jag däremot anser att de har unkna åsikter får vi skylla på umgänget med Björklund.

Jag är stolt över att Pagrotsky ses som en socialdemokrat och inte en representant för för den mosaiska tron. Att jag gillar hans attityd i motsats till ovanstående par behöver knappast sägas.

Jag är stolt över att Leif Silbersky och Peter Althin är två skickliga advokater lika gillade och ogillade för det oavsett eventuell tro.

Jag gillar att Peter Wolodarski anses vara en god skribent och att man inte som på Strindbergs tid är intresserad av om hans och hans förläggares vilodag var på söndagen eller inte.

Jag är stolt att det i Sverige var intressantare att Göran Persson kom från Vingåker och att Ingvar Carlsson kom från Borås än alla ovanståendes härkomster….

Jag är dessutom stolt över att jag först i vuxen ålder fick lära mig att man kunde se på namnet att nån tillhörde en viss religion.

Jag är kort sagt nöjd med att jag nog inte ens skulle uppfattat om vi haft en talman av judiskt ursprung, jag som inte ens fattade att världens bästa regissör är det. Woody Allen alltså….

Jag blir ännu mer stolt den dagen vi alla inser att man är en inskränkt idiot för att man lär sig det av någon inte för att man har fötts in i rollen.

Som jag tidigare skrivit, det finns dårar i alla läger…. det tråkiga är att dårar skapar nya dårar genom sina aktioner mot människor. För er som inte tror att människor kan pressas in i destruktiva beteenden vill jag bara påminna om islänningar som stormar TV-studior, upplopp i Lettland och annat i ”vår” del av världen och de människorna är ändå en del av de mest gynnade i världen trots ekonomisk kris.

För övrigt är det intressant att Jimmy Åkesson pluggade i Lund, som ju har en kär gammal tradition av främlingsrädsla och egoism att bevara.

…och nu skall jag få typ 47 ilskna kommentarer från Tobias, Robert med flera SD sympatisörer. Med lite tur får jag även fler kärleksbrev.


6 Svar to “Min vän Margit.”


 1. januari 16, 2009 kl. 7:42 f m

  Från mig får Du inget käleksbrev, Peo! Men jag håller med Dig i varje stavelse och har själv vuxit upp med självklarheten att se den jag talar med som en individ – en person. Och det betyder att t.ex. en öppen attityd och en känsla för humor och ett skratt betyder oändligt mycket mer än namnet eller utseendet.

  Det finns dock en sak där Du har alleles på tok åt h-e fel! Var har Du fått det där om Woody Allens kvalitet som regissör ifrån………?

 2. januari 16, 2009 kl. 11:47 f m

  Hej Peo.

  Intressant. Jag kan berätta att när jag var med i Höyre i Norge var det ingen som såg mig som en överklass-skit eller något liknande. I Norge frågar vi inte efter vilken samhällsklass eller vilken kyrka man går till. Det att vi var medvetna om att talmannen var jude var nog mest för att det var nära i tid till andra världskriget, den tyska ockupationen av landet med mera. Norge drabbades mera av kriget än Sverige och våra föräldrar upplevde många fruktansvärda saker, som i sin tur påverkade vad vi barn fick höra och lära oss.

  Feminist blev jag först när jag kom till Sverige, därför att det var först då jag blev behandlad som kvinna på ett negativt sätt. Norge är absolut inte bäst på allt, det är inte Sverige heller. Skillnaden ligger i att norrmän inte växer upp med att lära sig att de är bäst, medan man i Sverige lär ut att här är man världsbäst i mycket. Nu svär jag väl i kyrkan:-).

  Det är intressant att läsa dina texter och genom det dina tankar, du har mycket att lära mig. Som invandrare tycker jag det är kul att försöka förstå skillnader och likheter i hur och varför vi tänker som vi gör. Jag är nyfiken på människan, det är du också. Att diskutera med personer som törs utmana sina egna tankar och andras är alltid lärorikt. Tack för att du är du.

  Kram Margit

 3. januari 16, 2009 kl. 6:27 e m

  Hej igen Peo.

  Önskar dig och Ann-Sofie en trevlig helg.

  Kramar
  Din vän Margit

 4. 4 PeO_W
  januari 16, 2009 kl. 7:40 e m

  Hej själv Margit !

  Ha det så skönt och akta dig för ”snorbromsen” i helgen 😉

 5. 6 PeO_W
  januari 16, 2009 kl. 7:55 e m

  Den lille barden…..


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 587 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
januari 2009
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: