09
Jan
09

Skribent kritiserar skribent, skjuter sig i foten.

Jag har uppmanat pressens representanter att granska varandra och Susanna Birgersson har i dag på  EKs ledarblogg tagit mig på orden och skriver ett osedvanligt långt blogginlägg om hur elaka och orättvisa humanisterna är mot de religiösa. Jag borde egentligen uppmuntra till fortsatt aktivitet men det vore ju kul om kritiken hade något på fötterna och framför allt gav sig på något som Birgersson på något vis kan härleda i bevis mot DNs skribent som påvisar att han har fel.

Birgersson verkar dock mest upprörd av att någon vågar skriva det för mig uppenbara, GUD finns inte….. Gudstro är just en tro och skall behandlas som sådan, vilket Birgersson verkar vilja förbise och jämställa evidensbaserad sökande med just tro. Birgersson skriver också; ”De svar som en religiös kan mena sig ha angående människans ursprung och vad som händer efter döden, är inte vetenskapligt testbara. Därför kan vetenskap och tro inte krocka på dessa områden.” Som jag tolkar den texten så anser Sussanna Birgersson att om man slänger fram en uppfattning så är den fullt jämstäld med en evidensbaserad teori just om uppfattningen i fråga inte går att testa enligt evidensbaserade teorier. Vilken rappakalja…. Gud finns för att du kan inte bevisa att han inte finns och jag behöver inte bevisa för dig att han finns för jag tror att han finns.

Jag blir mörkrädd när jag inser att den här människan skall uttolka och beskriva vårt samhälle för läsarna, oförmåga att skilja tro från evidensbaserade teorier är något som såväl kreationister, alternativmedicinare, sverigedemokrater, islamofober, homofober och allmänt inskränkta allt som oftast nyttjar för att främja sina idéer. Det sista vi behöver i svensk media är skribenter som likställer tro med fakta.

Ett lästips till Birgersson om de problem som uppstår när evidens inte anses nödvändiga.


3 Svar to “Skribent kritiserar skribent, skjuter sig i foten.”


 1. januari 9, 2009 kl. 11:04 e m

  Det behövs mer humanism och mindre tro.
  Måste gud stryka på foten så är det värt det.

  mvh

 2. 2 lenaalun
  januari 11, 2009 kl. 10:23 f m

  Jag likställer gud med medvetenhet som i den kristna traditionen benämnts som Ordet och Kristus. Eller “Jag är” i Gamla Testamentets 2 Mos 3:14. . Den korrekta översättningen från hebreiskan är “Jag är den som gör att det blir”!

  Gud benämns som visheten/sofia i Ordspråksboken, (också i Bibelns gamla testamente).

  Den tidigare alkoholiserade prästen Olle Carlsson har skrivit en utmärkt bok; ”Kristendom för ateister”. OUTSTANDING bra.

  Att se gud som ”aktivt varande kärlek” verksamt i människan är att ha den helige ande. Det är humanism. Den mest kärleksfulle studentkamraten på det teologiska basåret var en ateist som läste till religionslärare. 🙂 Han trodde på humanismen.

  Vi bråkar om språkliga konstruktioner, inte annat. Kärlek, humanism, Jesu efterföljelse, buddhism, islam o s v beskriver samma uuplevelse av tillvarons grund. Den som vi har gemensamt. Ty alla är vi en enda kropp.Ty vi får del av ett och samma bröd. D v s ett enda medvetande. Det kollketiva medvetandet.

  Lätt, men inte så enkelt. 😉


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 644 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
januari 2009
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: