16
Dec
08

Ledarskribenters heder….

Eskilstuna Kurirens ledare visar idag tydligt problemet med pressens förmåga att genom sammanblandning av fakta och tyckande urholka förtroendet för sina insatser. Nedanstående citat plockas ur dagens ledare i Eskilstuna Kuriren, närmare bestämt ingressen som den ser ut på webben.

”I februari, i spåren av den uppseendeväckande avsättningen av vd:n i Eskilstuna energi och miljö AB, lade Eskilstunas allianspartier en motion i fullmäktige. Moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet vill ha en ny princip för sammansättningen av de kommunala bolagens styrelser. I dag tillsätts de som kommunens nämnder. Platserna fördelas mellan partierna med valresultatet som grund.”

Skribenten gör en koppling mellan avskedandet av en VD och metoden att tillsätta ledamöter i styrelsen för de kommunala bolagen.  Läsaren skall oblygt fås att tro att VDs avskedande skedde på politisk grund för att stödja ledarredaktionens tes att de kommunala bolagen inte leds på bästa sätt pga politiska hänsynstaganden.

Mycket kreativt agerande från ledarredaktionen, skribenten utnyttjar till fullo det faktum att alla läsare inte är fullt insatta i alla frågor. Metoden är väl känd inom hästhandel och begbilhandel där sändaren av budskapet utnyttjar informationsassymetri till att föra mottagaren i den riktning avsändaren önskar.

Tyvärr är det här ett fenomen som syns allt mer på borgliga ledarredaktioner, orsaken kan vara tendensen att anställa ekonomer med önskad ideologi snarare än jornalistiskt bevandrade skribenter. Pressen mot pressen fortsätter och precis som alltid är de egna skribenterna det största hotet mot pressens roll i samhället.

Läs även min hustrus inlägg om samma ledare.Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 584 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
december 2008
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: