14
Dec
08

Press under press, undrar varför ?

Dagens huvudledare i DN har rubriken ”Press under press” och tar avstamp i den amerikanska mediemarknaden där ett antal stora tidningshus har tagit till mer eller mindre radikala drag för att få balansräkningen att gå ihop. Givetvis ser ledaren det hela som en kris, precis som byggjobbaren ser en svag byggkonjunktur som kris men låt oss beskåda pressen från ”utsidan” så som pressen så gärna gör när den beskådar politiker, tjänstemän och andra affärsidkare.

Kanske kan vi se pressens kris på samma sätt som Volvos och Saabs kris, det är helt enkelt en produkt som är otidsenlig, försöker sälja på annat än sina kärnvärden och har blivit omsprunget av mediavärldens Toyota. Se på svensk morgonpress, den slår sig för bröstet som det fria ordets försvarare och den fria tankens förkämpe…. hmmm, låt se. På riksplanet har vi SVD och DN, SVD brukar skriva om medier och ”alternativ” medicin på sin vetenskapssida och det ger ju alla med känsla för vetenskaplig logik en god känsla för tidningens intresse för underbyggda fakta…..  DN i sin tur startar nya bilagor, Motor, Sport och DN Söndag som alla tre är så långt ifrån kritisk granskning man kan komma i tidningsbranschen utan att behöva skriva ”ANNONSBILAGA” tvärs över sidorna. Ja ni gör verkligen ert bästa i riksmorgonpress för att förtjäna ett förtroende.

På lokalplanet i Eskilstuna har vi två tidningar…. inte blir det bättre för det, Folket och Eskilstuna Kuriren skickade varsin, egenupplevt, toppkraft till den presskonferens där Siw Jansson berättar om sin kommande avgång… INGEN av dem lyckades att rätt uppge vilken post Siw skulle lämna och där krävdes det ju inte direkt djupgående research. I vår grannkommun Strängnäs vill vissa politiker ”förbjuda” vissa bloggar, jag undrar vad Strängnäs Tidning skulle skrivit om samma politiker velat inskränka tidningens rapportering… i nuläget skrivs det dock inget om ytrandefrihetsfrågan.

Det kanske vore lämpligt om pressen la lite kraft på att granska media och varandra, det skulle vara både intressant och fullt med smaskiga rubriker, ”Politisk reporter kan inte tunga politikers uppdrag” eller ”Politisk redaktör kan inte skilja politiker As jobb från politiker Bs jobb”.

Pressen sjunker så sakteliga ner i dyn, patetiskt är att den faktamässigt minst trovärdiga delen i pressen står upp och oroar sig, det är ju bristen på fakta och allt större vikt vid tyckande, drev och opinionsstormar som sänkt pressens värde.

Här finns lite mer från Strängnäs horisont.

Ytterligare en text, nu från länets södra delar.


4 Svar to “Press under press, undrar varför ?”


 1. december 14, 2008 kl. 7:46 e m

  Hej Peo.

  Bra artikel. Vill skicka med ett mejl som en orolig politiker i Strängnäs har sänt till en journalist på Strengnäs tidning:

  ”Har tidigare mailat en fråga till Kristina Levin men nu förstått att hon blir borta ett tag. Det gällde hur det kunde komma sig att tidningen inte på något sätt kommenterat den märkliga uppläxning som kommunfullmäktiges ledamöter fick vid senaste sammanträdet av 1e vice ordföranden eller de försök från ordförandens sida att strypa den offentliga debatten genom att på allvar föreslå en företrädare för moderaterna att man skulle stoppa bloggandet hos ledamöterna.

  I all synnerhet som Alex Voronov satt på åhörarläktaren när uppläxningen skedde. Man måste ställa sig frågan om den uteblivna kommentaren från tidningens politiska skribent på detta exempellösa brott mot demokratin och yttrandefriheten som delar av fullmäktiges presidium visade prov på har något att göra med att Herr Voronov själv var en av orsakerna till presidiets handlande. Det vore i så fall synnerligen anmärkningsvärt.”

  Citat slut. Ja, man kan undra vad som händer. Yttrandefriheten är viktig. Varför tycker inte tidningen att den är viktig? Är den viktig bara när den gäller vissa personer? Skall inte alla ha yttrandefrihet?

  MVH Margit

 2. 2 Ann-Sofie Wågström
  december 14, 2008 kl. 8:23 e m

  Hej Margit!

  Titta på den här: http://badlandshyena.wordpress.com/2008/12/10/har-vaktar-bloggosfaren/

  Hälsningar
  Ann-Sofie

 3. 3 Ann-Sofie Wågström
  december 14, 2008 kl. 8:32 e m

  Hittade en bok på nätet: ”Bloggen som politiskt vapen” av Henrik Alexandersson.

  Intressant tycker tuppen jag.

  Ann-Sofie igen


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 437 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
december 2008
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: