12
Nov
08

Medvetenskap avslöjar media.

Medvetenskap som är en av mina absoluta favoritbloggar belyser idag hysterin kring E-nummer och kemikalier i maten, mycket bra text som jag tänkte ta som avstamp för att tala om media.

Den ”matexpert” som det berättas om i medvetenskaps text är ett exempel på den typ av experter som press och media älskar. Experter skall säga att något är farlig, erbjuda en enkel lösning och leverera on-liners….

Jag är supportspecialist inom ett företag, det har inget med mat att göra utan mer med kommunikation. Det är ett område med ett fåtal stora aktörer/leverantörer och en mängd små konsumenter/användare. Eftersom det av och till varit en intensiv utveckling och lite “ballt” och “trendigt” att jobba med produkterna har det också medfört att ett antal “skribenter” startat tidningar om och förment insatta inom området. De här tidningarna måste sälja och för att sälja vill de vara åtråvärda för målgruppen och ett av de bästa sätten är att som “matexperten” ovan spetsa till saker. “5 myter om ditten och datten avslöjade”, “5 säkra sätt att alltid göra rätt”, “Vi har listan över de 10 bästa metoderna”, “Verktygen du måste ha och behärska”…. Alla dessa onliners är i och för sig inte fel men fruktansvärt förenklade, precis som ovanstående “matexpert” förenklar för att komma ut.

Den stora skadan är tron att sanningar kan sammanfattas i 5, 10 eller 100 punkter. Antingen ser du till att lära dig något själv eller läser en lång resonerande text med avvägningar och samband för att få reda på hur det ligger till, “slagordssanninga” är i bästa fall bara en liten del av de fakta som man kan bygga sin egen uppfattning på.

Ett par gånger i veckan stöter jag på stackars användare som läst dessa listor, förenklade sanningar och sedan kört huvudet i väggen när verkligheten visat sig vara mer komplex än medias bild och enkla lösning.

Att politiker som Jan Björklund nu har lärt sig utnyttja denna svaghet i press och media är extremt oroande, hans mantran listas upp som fakta i pressen istället för att granskas och analyseras och utsättas för gransking… Jag har i stort sett slutat läsa lokalpress, helt slutat läsa kvällspress och läser fackpress mest för att veta vilka dumheter våra kunder får sig itutade.

Frågan är hur vår demokrati skall överleva när pressen och media bara gillar ”quickfix” och inte klara att kommunicera komplicerade samband, vilken ”supportspecialist” skall förklara världen för medborgarna ?Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 644 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
november 2008
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: