07
Sep
08

Det börjar bli en liten tradition!

Var och varannan helg så har jag haft en liten blogg orgie på söndagseftermiddagen vilket brukar innebära att jag tipsar om klokheter jag läst och dissar dumheter jag sett. DN är den absolut vanligast källan som refereras, både positivt och negativt.  Det här beror delvis på att jag har tillgång till den men också beroende på att jag inte gillar att bara dissa och tyvärr är övrig svensk press enormt distanserad av DN och förtjänar sällan beröm men samtidigt så måste DN som sveriges kanske viktigaste debatt forum få sina dumheter påpekade. Ibland tar jag hjälp av P1, som har en intellektuell heder, för att exemplifiera. Ibland gör P1s personal så att övriga medier blir riktigt sura, som när man majoritets pressen tjatade bort den P1 journalist som vågade säga att det vore bättre om GWB inte blev omvald i USA…. Så fick man inte säga ansåg borgliga media, det är bara om vissa länder man får tycka om regimen tydligen. Antagligen oroade sig borgliga skribenter för att GWB skulle, helt logiskt, kopplas samman med Arrogansen i Sverige. Samma Arrogans som just med sitt fyras gäng hade sin smekmånad med majoritetspressen, det har jag inte förlåtit Barbro Hedvall även om hon efteråt erkänt att det var en miss att rösta på de fyras gäng.

Apropå de fyras gäng så kommer vi in på dagens första kanontext från DN, passande nog är det en av ledarskribenterna som skriver gästkrönika i DN kultur. Hanne Kjöller som jag är väldigt ambivalent inställd till när hon skriver på ledarsidorna har skrivit en text som fullständigt mördar vad våra lokaltidningar i Eskilstuna lever på, i samma veva skall man inte friskriva annan press för det är precis som Kjöller skriver…

När medierna presenterar ”offer” så slår det ofta slint i journalisthjärnan. Sådana uppgifter som är självklara att ta med i andra sammanhang, som att man exempelvis redovisar både plus och minus när man granskar ekonomiskt haveri, skonas offren närmast regelmässigt ifrån. Vi kan få reda på att unga ”inte har råd att gå till tandläkaren” men inte vad detta med att ”inte ha råd” verkligen betyder. Har de inga pengar eller väljer de att använda dem för annat? Vi får möta människor som säger sig inte ha råd med endera medicin eller behandling utan att journalisten frågar hur det i så fall kommer sig att de har råd med nya Volvon utanför huset. Det är inte att informera, komplicera eller att visa på sammanhang. Det är att infantilisera och att desinformera.

Här i stan, i synnerhet om det är ett offer som drabbats av en myndighet med tystnadsplikt, så slår såväl Folket som Eskilstuna Kuriren på stora trumman i sympativalsen… de riskerar ju inget eftersom tystnadsplikten förhindrar genmäle. Journalister är viktiga i samhället, men inbilla er inte att det är sanningar de klämmer ur sig. Demokratin kräver balanserade förhållanden men när pressen har som grundinställning att offret alltid har rätt och att myndigheter, politiker eller förövare alltid fel så blir balansen tämligen sned. Som en händelse går det ett TV program i kväll, svt 2 kl 22.00, om hur fel det blir med dessa förutfattade meningar.

Arboga Morden, medias födkrok i sommar visar också hur media älskar offer och skurkar…. Först tyskan och Pirat Bay, redaktörerna måste gnugga händerna över de tiotal sidor som redan fyllts i tidningen de närmaste veckorna.

För övrigt, hela den senaste valrörelsens bevakning av Arrogansen präglades av offerperspektivet…. det var ju lite synd om de fyras gäng som blev så utmobbade av S-V-Mp och aldrig fick bestämma, tyvärr kommer väl deras regeringsoduglighet att sätta dem i offerrollen nästa val också.


1 Svar to “Det börjar bli en liten tradition!”Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 645 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
september 2008
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: