06
Sep
08

Offentliga handlingar, Bibeln och Arboga.

Det har uppstått en debatt för att någon lagt upp en länk på Pirate Bay som gör det möjligt att ladda ner förundersökningen till det brott som försörjt svensk media med material hela sommaren, när inte Engla låg före i popularitet. Dagens pris som värsta hycklare torde gå till Aftonbladet som säljer dagens lösnummer med Arboga mordet som dragplåster kombinerat med den, av journalister, så uppmärksammade publiceringen. Aftonbladet anser alltså att en offentlig handling är något som är såååå mycket värre än all den kommersiella sörja i ämnet som de har satsat sommarmånaderna på ? Via Pirate Bay kan alltså vem som helst få tillgång till den offentliga handling som redan ligger på varje redaktion i hela Sverige samt antagligen på ett antal redaktioner ute i världen. En offentlig handling som vem som helst kan få tag på i från rätten, en offentlig handling som ett antal tusen personer redan har tillgång till…. jag har en känsla av att Aftonbladet djupt inne i sitt inre är sura över förlorade intäktsmöjligheter.

Nog om slaskpressen och över till principfrågan, brottsutredningen är en offentlig handlig och nån har av okänt skäl spridit ut den med hjälp av internet, det går mycket väl att hitta den via Google som av flera svenska medier används som sökmotor på deras egna hemsidor så de får väl skälla på sig själva också då…. Saken är att offentliga handlingar är offentliga i egenskap av vilken typ av handling det är, inte beroende på vilket innehåll den har. Skulle vi i Sverige på något sätt begränsa offentlighetsprincipen med grund i att någon anser att det inte ”är bra” att vissa saker är offentliga kan vi lika gärna skrota principen. Vi kan ju i så fall börja fundera på om inte Sovjet hade fullt legitima skäl till att förbjuda införsel av biblar i landet, det var ju ”inte bra” för deras samhälle. Finessen med offentliga handlingar, liksom yttrandefrihet, är just att även obehagliga saker får sägas, visas och spridas…. om yttrandefriheten bara gällde det som vi kunde komma överens om i endräkt skulle inte mycket kunna publiceras och om vi alla skall komma överens om vad som skall få stå i offentliga handlingar skulle det bli ett väldigt ensamt A4 papper i offentliga arkivet… A4an som talar om att vi inte kom överens om att något kunde vara offentligt för att alltid är det nån som känner sig ”kränkt”. Tyvärr, hur gärna justitieministern än vill vinna röster, så är nog den största kränkningen här att man påpekat att handlingen finns… jag betvivlar att någon blir mer eller mindre kränkt av att X ser den på nätet än av att Y ser den på redaktionen eller i domstolen…

För övrigt är det pinsamt att se hur illa insatta många som uttalar sig i frågan är, att hoppa på Pirate Bay är ungefär som om att avkräva reklamfinansierad media ansvar för de varor som förekommer i de annonser som de finansierar sin verksamhet med.

Blogginlägget här har fött fram en del kloka kommentarer och förtydliganden. En annan bloggpost är ett lysande exempel på ”jag tycker så här och det åste vara rätt eftersom jag tycker det”, understött av kommenterande. Här är en snabbkurs i ”hur det funkar”.

Och givetvis hittade en sverigedemokrat tillfället att framstå som ”beskyddaren av det goda”…. men dennes länk lägger jag inte ut, nån anständighet vill man ju behålla i sin blogg.


5 Svar to “Offentliga handlingar, Bibeln och Arboga.”


 1. 1 arvidfalk
  september 6, 2008 kl. 11:56 e m

  Klockrent Peo. Bra skrivet.

 2. 2 PeO_W
  september 6, 2008 kl. 11:58 e m

  Tack Arvidfalk.

 3. 3 Tobias
  september 7, 2008 kl. 1:16 f m

  Barnsliga antidemokrater som motarbetar sd finns det gott om, ser jag.

 4. 4 kvinnotankar
  september 7, 2008 kl. 8:14 f m

  Jag tycker… fortfarande att det är vansinnigt att bilder på mördade barn kan få läggas ut på populärsajter.
  Det finns möjligheter för åklagare och försvarare att hemligstämpla dessa handlingar, varför det inte gjordes, vet inte jag. Det som Pirate Bay kan ställas till svars för är deras ovilja att ta bort inlägget. För de har ju trots allt det yttersta ansvaret över sin fildelningssajt. Bemötandet är en annan sak som kan diskuteras.
  Att som i lilla Sverige driva under namnet Yttrandefrihet och pressfrihet anser jag inte håller i dagens värld. För det är ju trots allt så att sedan dessa lagar skrevs så har mycket förändrats i världen.
  Lagarna behöver helt klart ses över med tanke på just Internet och alla dess suspekta individer.

 5. september 7, 2008 kl. 8:49 e m

  Registrera dig som användare och blogga i bloggen där allt kan hända.
  1000bloggare.se är öppen blogg för alla seriösa bloggare som vill dela med sig av sina åsikter, funderingar och erfarenheter eller om du bara vill skriva lite skit, dela med dig en bild eller videoklipp.
  Alla är välkomna, surfa direkt in på http://1000bloggare.se


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 342 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
september 2008
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: