27
Aug
08

Nämndemannaskapet.

Idag gjorde jag tjänst i tingsrätten, ett svårt mål men målet skriver jag som en god nämndeman inte om här. Däremot vill jag berätta att jag uppenbarligen förlorat en kollega vilket är synd eftersom Bengt är en fin klok karl, jag blev däremot riktigt glad över att min nya kollega är en ung tjej med huvudet på skaft. Det är skönt att se att ungdomar är intresserade och engagerade och hjälper till att dra ner medelåldern.


3 Svar to “Nämndemannaskapet.”


 1. 1 Ann-Sofie Wågström
  augusti 27, 2008 kl. 7:35 e m

  Jag trodde för en sekund att du menade Cecilia Uggla.

 2. 2 Eva
  september 11, 2008 kl. 8:44 e m

  Hej!

  Jag har gjort en sökning på ”nämdemän” på google eftersom vi på rasten i skolan idag hade en diskussion om vad nämdemannaskappet innebär i Sverige idag och vem som får bli nämndeman. Jag har för mig att jag läst att det i Sverige bara är politiker, alltså förtroendevalda (för med förtroendevalda menas väl oftast, eller endast?, just politiker) som är nämdemän och att nämdemän bara finns i tingsrätten och inte i högre instanser. Jag vore mycket tacksam för svar på dessa frågor.

  Med vänlig hälsning,

  Eva

 3. 3 PeO_W
  september 11, 2008 kl. 9:40 e m

  Hej Eva.

  Jag kan väl kallas politiker så till vida att jag är medlem i socialdemokraterna men jag är inte aktiv politiker så till vida att jag har andra uppdrag än så. Ankedningen till att nämndemän ofta sägs vara ”politiskt tillsatta” är att kommunfullmäktige är det organ som tillsätter nämndemän. I praktiken fungerar det som så att partierna nominerar mäniskor som har andras förtroende till kommunens valberedning som sedan formellt föreslår personer till nämndemannaskapet och fullmäktige avslår eller tillstyrker. Bland mina kollegor i nämndemanna rummet är det ont om aktiva politiker, i allmänhet är det pensionärer som tar uppdraget när deras mer aktiva politiska karriär är över kombinerat med såna som mig som är politiskt intresserade men inte är intresserade av direkt politiska uppdrag men ändå vill göra en insats för samhället.

  Jag ser den största fördelen med oss nämndemän som införare av andra synvinklar än juristerna har, hur det nu är så har man via sitt arbetsliv en del erfarenheter som andra med andra yrken inte har. ”Min grupp” som jag sitter i nu består av mig, supportkille, en tjej som är högskolestuderande och en kvinna som jobbar inom lantbrukskooperationen och jag ser att vi tillsammans med domaren och notarien har en bred livserfarenhet.

  Hälsningar PeO

  PS. Fler frågor ? Ställ dem ! DS.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 587 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
augusti 2008
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: