21
Aug
08

Höglund vs Holmgren i klimatfrågan

Problemet med E Höglund är att hon tar sina kunskaper om politik och för över dem på forskarvärlden. Vi som pratat politik med någon av motsatt åsikt vet att det knappast går att komma överens om annat än att man är oense i grundläggande frågor. Anledningen till att politiska resonemang inte går att överföra på forskning är att politik handlar om tro och vilja medan vetenskap handlar om tolkning av observationer. Det innebär också att vetenskapsmän och forskare emellan kan råda en våldsam rivalitet och konkurrens men att de samtidigt grundar sina teorier på observationer och experiment som kan återupprepas av andra forskare. I längden kan inte en ”falsk” eller ”fejkad” teori överleva eftersom rivaliteten och kravet på möjlighet att återupprepa är en godbit som andra forskare så gärna tar sig an. Vi har under de senaste decennierna haft ”kall fusion” som dansade en sommar i pressen men raskt motbevisades av forskare och inte för så länge sedan var det någon sydkoreansk forskare som fick erkänna att han fejkat forskningsresultat.

Problemet med teorierna kring klimatfrågan är att de är väldigt lockande för nyhetsmedia och forskning gör sig extremt dåligt i rubriker och notiser. Dessutom, som ni hörde på Höglund, anser journalister att de måste låta alla komma till tals i klimatfrågan…. i sanningen intressant om det tillämpades på all form av forskning. Enligt den tesen borde varje inslag om andra världskrigets utrotningsläger belysas både från traditionella forskare såväl som från revisionister. Märkligt nog tror jag inte att Höglund anser att hennes tes skall gälla i det fallet…. inte heller vill hon godta att Per Holmgren är meteorolog, dvs han har klimatet som profession, och uttalar sig som ”expert” vilket även Höglund av och till gjort i politiska spörsmål och förklarat hur skeenden skall tolkas.

Vidare, om vi frånser själva klimatfrågan, vore det inte rätt bra om vi av egenintresse satsar en hel del på energikällor som inte ens riskerar att ta slut och inte belastar omgivningen i samma utsträckning som fossila bränslen ? Det är ju ingen slump att i synnerhet amerikansk kolindustri har en hel del klimatforskare med minoritetsåsikter på sina lönelistor, för kvartalskapitalisten är status quo att föredra.

Den här bloggen kom till när jag skrev en kommentar till denna blogg.

Lite inklipt från Wikipedia apropå Mats Werners skepsis. Finns här i sin helhet.

Hur eniga är forskarna?

IPCCs slutsatser om anropogen klimatförändring är rådande konsenus bland klimatforskare:

* Den engelskspråkiga Wikipediaartikeln Scientific opinion on climate change räknar upp 32 vetenskapliga organisationer som stöder IPCCs slutsatser om antropogena klimatförändringar. Två organisationer reserverar sin uppfattning. En av dem är American Association of Petroleum Geologists som fram till juli 2007 var den enda namnkunniga vetenskapliga organisation som kritiserade IPCC, men som då efter påtryckningar från medlemmar backade till att inte ta ställning.

* Naomi Oreskes, professor på University of California i San Diego, publicerade i tidskriften Science en studie där hon undersökt sammanfattningarna av de 928 vetenskapliga artiklar i en databas över vetenskapliga artiklar som använt ”global climate change” som nyckelord mellan 1993 och 2003. Av dessa stödde 75 procent explicit eller implicit konsensusuppfattningen om att uppvärmningen är antropogen. Övriga artiklar handlade om metoder eller förhistoriskt klimat och tog därför inte ställning.[39] Professor Oreskes sammanfattar undersökningen med att publicerade klimatforskare delar IPCCs bedömning av uppvärmningens orsaker.

Samtidigt finns ett antal kritiska röster, även från forskare:

* Flera namnlistor som kritiserar IPCC har publicerats. Listan med flest namn kallas Oregonpetitionen och fick 31 000 signaturer varav 9 000 angav sig ha en doktorsgrad. Listan cirkulerade för påskrift mellan 1999 och 2001 och dess huvudsakliga syfte var att förmå USA att inte skriva på Kyotoavtalet. Petitionen var också skeptisk till IPCCs uttalanden om antropogen klimatförändring. Oregonpetitionen har kritiserats för att ha gett ett falskt sken av att ha stöd av National Academy of Sciences (NAS) genom att ha en bifogad artikel formaterad som en artikel ur en NAS-tidskrift och genom att ha en tidigare ordförande för NAS, Frederick Seitz, som avsändare. Också själva namnlistan kritiserades för bristande kontroll av autenticiteten på undertecknarna. Scientific American har uppskattat att petitionen i verkligheten stöddes av cirka 200 klimatforskare, baserat på en stickprovsundersökning genomförd år 2001 på 30 av de 1 400 undertecknare som påstod sig ha en doktorsgrad i en klimatrelaterad forskningsgren.

* NIPCC (Nongovermental International Panel on Climate Change) bildades i början av 2008 med över 400 [källa behövs] klimatforskare som är kritiska till faktapresentationen och slutledningarna i IPCCs rapporter. Huvuduppfattningen är att de observerade klimatförändringarna kan förklaras utifrån naturliga variationer i solaktiviteten. Enligt NIPCC styrs klimatet av solaktivitetens påverkan på molnbildningen i jordatmosfären som i sin tur styr temperaturen på vår planet. Bakom NIPCC finns framlidne Frederick Seitz (se Oregonpetitionen ovan) och atmosfärfysikern Fred Singer. Den senare är känd inte bara för sin skepsis mot den antropogena klimathypotesen utan också för sin skepsis mot ett samband mellan passiv rökning och lungcancer och för sin skepsis mot ett samband mellan freoner och ozonskiktsuttunning. Cigarettillverkaren Philip Morris och oljebolaget Exxon Mobile har finansierat några av de organisationer Fred Singer samarbetat med.


3 Svar to “Höglund vs Holmgren i klimatfrågan”


 1. augusti 24, 2008 kl. 6:37 f m

  Så här svarade jag Dig på nonicoclolas blogg:
  PeO skriver: “I längden kan inte en “falsk” eller “fejkad” teori överleva”. Om vi istället ska tro de mångtusenåriga kurvorna lär vi som en följd av den nu sedan ett antal år inte längre pågående uppvärmningen istället ha en istid (liten eller stor vet ingen) att vänta runt 2040-50. Så den som lever får se!

  Så skriver Du: “metodiken är det som knäcker de dåliga”. Enligt t.ex. Bob Carter eller vår egen Nils-Axel Mörner (m.fl.) är det just det som är poängen. FN m.fl. (meterologerna) tittar för snävt på vad som hänt under de senaste decennierna medan naturvetenskaparna utgår från ett betydligt längre tidsperspektiv.

  Att vi inte tror på “klimathotet” som det framställs av en “populär majoritet” behöver inte betyda att vi inte anser att man ska söka alternativa bilbränslen. Det är liksom inte samma sak.

 2. 2 PeO_W
  augusti 24, 2008 kl. 8:19 f m

  Skeptikerna gillar att skjuta in sig på de offentliga och nyhetsexponerade klimatkommentarerna men undviker nogsamt att studera vad som sägs i Nature och andra forskningstidskrifter. Av någon anledning anses FN och Al Gore vara ett bevis för att saken är överdriven och oseriös, jag finner det lätt arrogant.

  ”Klimathotet” finns givetvis inte, förr eller senare kommer det att ske förändringar men det innebär inte att vi skall skynda på utvecklingen med den ”låt-gå” attityd som förespråkas. Problemet är just attityden…. kombinerat med en inbillad inställning att ”det har gått bra hittills”, det har inte gått bra hittills vi har bara inte lyckats ställa till det i så global skada hittills. Gå ut och se dig omkring, vår värld har förändrats radikalt sen männoskan kom hit. Det omhuldade öppna landskapet är mänskligt konstruerat, maccian runt Medelhavet är en gammal miljöskada liksom en stor del av de kala grekiska öarna. Vi är desamma som alltid, skalan har växt bara.

 3. augusti 24, 2008 kl. 8:58 e m

  Visst har människan förändrat vår jord. Mangroveträsk som försvunnit för badstränder, regnskogar som förötts för energiodlingar etc. Ingen tvekan om detta men huruvida det blir kallare eller varmare på vår jord styrs inte av dessa faktorer. Det är vad ”skeptikerna” säger.

  Visst ska vi finna alternativa bränslen. Visst ska vi sluta skövla regnskogar. Visst ska vi spara på energi. Men återigen – gör det med rena argument annars är risken att det blir en backlash för det som vi faktiskt kan påverka.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 316 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
augusti 2008
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: