07
Aug
08

Klokskap är ojämt spridd i världen.

Lisa Bjurwald framhärdar i att västerländska kvinnors karvande i köttet för att behaga omgivningen är något helt annat än mödomshinnebygge, i båda fallen är det kvinnor som kontaktar sjukvården…. i det ena fallet anser Bjurwald att en kvinnas egna vilja är hennes egen och i det andra är det yttre press.

I Svenska Dagbladet skriver en kvinna som faktiskt vet vilka det är och träffar båda sorternas operationsköpare. Vi kan väl konstatera att hennes världsbild är väldigt distanserad från Bjurwalds….


5 Svar to “Klokskap är ojämt spridd i världen.”


 1. augusti 7, 2008 kl. 12:26 e m

  Jag läste Lisa Bjurwalds inlägg i morse och har nu läst båda igen. Jag ser inte den stora motsättningen Du antyder. Båda var mycket kloka och insiktsfulla tycker jag. Möjligen då att Du menar att inte ens de ”frivilliga” operationerna skulle vara just frivilliga. Därom kan man ju tvista. Frågan är vem som är hönan och ägget när det gäller unga kvinnors ”idealbilder” i den veckopress de torde vara ensamma om att läsa.

 2. 2 lena
  augusti 8, 2008 kl. 1:09 e m

  Det här med fria viljan är inte alltid så lätt.
  Jag tror, PeO, att det var den distansen du reagerade på mellan kvinnornas skriverier.

  Jag inser hur mycket objekt jag var för två år sen. Jag hade en stor och spridd cancertumör i mitt bröst som jag vägrade operera bort. Jag trodde på fullaste allvar att jag skulle vara körd på äktenskapsmarknaden så jag försökte
  med alternativa metoder först påhejad av manliga vänner. Det gällde ju att rädda mitt bröst. Kloka anhöriga påminde att jag spelade rysk roulette. Så objektiverad var jag då. Nu ser jag klart hur osynlig kvinnnans objektiverade identitet är.

 3. 3 PeO_W
  augusti 8, 2008 kl. 1:21 e m

  Tack Lena, ditt exempel visar tydligt på den fara för hälsan som även vår kultur kan orsaka kvinnor. Jag ställer inte upp på Bjurwalds uppfattning att det på något sätt är mindre osmakligt att någon skär i sin kropp för att ”vara snygg” än det är att någon gör det för att ”vara dygdig”…. snarare tvärtom och som SVD artikeln visade är det ju tydligen inte så ofantligt många som gör sig trånga där nere inför giftermålet.

 4. 4 PeO_W
  augusti 8, 2008 kl. 1:24 e m

  Ett litet tillägg, förutom den text av Bjurwald som jag länkat till har hon gjort ett flertal ledarstick i ämnet, de syns tyvärr inte på nätet men de är betydligt mer kategoriska än den text jag länkat till här.

 5. 5 lenaalun
  augusti 8, 2008 kl. 8:59 e m

  Bevarandet av de patriarkala dumheterna är aktivt
  bland kommentatorerna till Pia Höjebergs artikel.
  Jag är fascinerad över och nyfiken på motiven och var debatten ska sluta. Det är roligt att kommentera på SvD´s web.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 437 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
augusti 2008
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: