03
Aug
08

Ett sista inlägg i mödomshinnefrågan, hoppas jag.

Det har bland mycket annat skrivits att ”Den upplysta statens uppgift är att försvara hennes rätt mot gruppens kollektiva vanföreställningar. När den offentligt finansierade sjukvården skapar mödomshinnor gör staten det rakt motsatta. Den deltar i upprätthållandet av hederskulturen, spelar med förtryckarna. Den upplysta staten misskrediterar sig själv.” Citatet har jag plockat från Alex Voronovs signerade i lördagens Eskilstuna Kuriren och tanken är klok men ställer sjukvården inför ett gigantiskt gränsdragningssystem. Vi har de som av religiösa eller traditionella skäl låter omskära sina pojkar, är det något som den sekulariserade staten skall bidra till? Vi har också vissa typer av plastikkirurgi som är offentligt finansierad och enbart grundar sig i att en individ anser sig må psykiskt dåligt av något i sitt utseende, skall vi bejaka det eller snarare sätta in psykologisk behandlig ?  Utstående öron har opererats under en väldigt lång tid, skall samhället vara med om att bestämma vilka typer av utsseenden som är  OK och vilka som behöver ”behandlas”.

Det har också påpekats att det under århundraden funnits det här behovet och att det lösts innan kirurgin kunde fixa mödomshinnor vad som då i allmänhet ignorerats är att då fanns inte ett tryck av ett samhälle med fria preventivmedel och en majoritetskultur som i princip insisterar på att bruden inte skall vara oskuld vid bröloppet.

Frågan är svår och känslig och kan framförallt inte stjälpas över på de flickor som tycker sig funnit en utväg att leva i vårt samhälle med bibehållen respekt.


6 Svar to “Ett sista inlägg i mödomshinnefrågan, hoppas jag.”


 1. 1 Oscar Peterson
  augusti 4, 2008 kl. 3:52 e m

  Du vill alltså att mina skattepengar ska gå till att sy ihop slidöppningen på unga kvinnor, så att det gör ont och blöder på bröllopsnatten??? Jag förfasar mig! Hur kvinnofientlig får man egentligen vara? det är uppfriskande, om än någon skrämmande, att se hur de fulaste skeletten kommer ut ur garderoben i takt med muslimikfieringen. Vad kommer härnäst – kvinnlig omskärelse? Offentlig stening? Hedersmord? Allt sker ju i religionens namn.

 2. 2 PeO_W
  augusti 4, 2008 kl. 4:12 e m

  Oscar Pettersson borde läsa noggrannare innan han skriver. Mitt ovanstående inlägg handlar om vilken avvägning vi skall göra angående hur enskilda människors behov av kirurgi skall styra vad vi utför. Oscar kan om han tänker efter lite notera att det ligger en rent allmän religionsaspekt i mitt inlägg men väljer själv att tala om”muslimikfieringen” vilket får mig att tro att han anser att det är en viss religion som är problemet. Nu är det dock så att de här kvinnorna inte enbart är muslimer, det finns även kristna som vill vara bevisat oskuld vid äktenskapet.

  Beträffande kvinnofientligheten är det väl frågan vem som är värst, den som låter en kvinna få sin vilja fram eller den som på vinst och förlust väljer att säga nej.

  Nu stänger jag den här frågan för egen del, hela frågan har hamnat i ett meningslöst tjafsande nu. Något som kvinnorna i frågan har föga nytta av och enbart de som vill polarisera tjänar på.

 3. augusti 4, 2008 kl. 4:31 e m

  Hej Peo.

  Nu förstår jag varför du vill lägga ner den här debatten, något konstiga filurer du har fått in i din cyberrymd:-), det är inte alltid lätt när folk lägger egna tolkningar in i din text och sina egna ord i din mun. Jag har sluppit det den här gången… Stå på dig, Peo.

  Kram Margit

 4. 4 PeO_W
  augusti 4, 2008 kl. 5:26 e m

  Ja det är ingen vits att slåss när någon inte vill förstå vad man skriver.

 5. augusti 4, 2008 kl. 5:37 e m

  Margit! Det heter inte cyberrymden, det heter sybehörsrymden!


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 437 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör sällskap med 19 andra följare

media creeper

MediaCreeper
augusti 2008
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: