21
Jul
08

Människan är rubbad….

I en liten blänkare på DNs ledarsida idag berättas det om ett smaktest av rysk kaviar, två sorter avsmakades…. Den ena sorten sades vara ordinär rysk kaviar och den andra sorten en speciell typ av kaviar som kom från en särskilt utrotningshotad störart. Resultatet… ja vad tror ni, den mänskliga naturen visade sig från sin sämsta sida. Två burkar med identisk kaviar tyckte den övervägande delan avsmakande vara mycket godare om den sades komma ifrån den mer utrotningshotade arten av stör. Onekligen ett skäl så gott som något för att avskaffa demokratin men det finns ju andra undersökningar som visar på att det finns hopp om mänskligheten. Det gjordes ett blindtest av viner, med ett brett prisspektrum, och den absoluta majoriteten av avsmakare tyckte de billiga vinerna var godare än de dyra. Skall vi sätta en slant på att vetskap om priset skulle förändrat resultatet.

Nu skall vi ta till oss det bra i detta, nu vet vi att människors preferenser styrs av status mer än vad de verkligen gillar…. det gör det ju betydligt enklare att motivera lagar som styr människor. Liberalism…. jojo, när människan får välja väljer den fel…..


5 Svar to “Människan är rubbad….”


 1. 1 Odelberg
  juli 22, 2008 kl. 5:14 f m

  Jag ogillar din parallell med demokrati. Ett politiskt val och val av maträtt skiljer sig mycket. Du får ingen placeboeffekt vid ett demokratiskt val.

 2. 2 PeO_W
  juli 22, 2008 kl. 9:43 f m

  Inte ? Så du tror inte någon röstar som den gör för att höra till det ”vinnande laget” då ?

 3. 3 Odelberg
  juli 22, 2008 kl. 5:02 e m

  Förutsatt att man vet vilket det ”vinnande laget” är förstås, inte sant?

  Ditt resonemang hade fungerat ifall man kunde ”test-rösta” och kolla ifall de partiet vann men riktigt så fungerar det ju inte.

 4. 4 PeO_W
  juli 22, 2008 kl. 7:44 e m

  Rösta på vinnaren behöver inte innebära att man röstar på den verkliga valvinnaren utan den som man upplever som vinnare. En önskan att få höra till, skaffa sig en del av ”glansen”… på samma sätt som det dyra vinet ger är air av flärd och den utrutningshotade stören en känsla av exklusivitet. Givetvis kan vi inte avskaffa demokratin på grund av detta men det är bra att inse att det är så mycket mer än upplevd bästa politik som styr hur valsedlarna fördelas.

 5. 5 Ann-Sofie Wågström
  juli 22, 2008 kl. 7:50 e m

  Det är ju i dessa dagar med opinionsundersökningar som står som spön i backen inte så svårt att få en känsla för vilket lag som kanske kommer att vinna.
  Dessutom vet jag kompisar som gick med i MUF för att andra som var med där var ”finare” än andra, bodde på rätt adress, hade fina kläder och så vidare. MUF har dock aldrig tillhört det vinnande laget i Eskilstuna, med de hade snyggare tröjor i skolan.


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 645 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
juli 2008
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: