19
Jul
08

Historieförfalskare och revisionism.

Idag var det paus i handbollstittandet och jag och man fru tog en sväng neråt Skåne och besökte bland annat Ale stenar. Jag upptäckte till min förskräckelse att en pseudovetenskapsman fullkomligt ockuperat området, Bob G Lind kallar sig vetenskapsman men visar med sitt handlande att han snarare är intresserad av PR för sina egna idéer än intresserad av att forska för att bevisa sina teser. Vad Bob G Lind definitivt inte är intresserad av är att via forskningsbanan redovisa bevis för sina teser, i stället för han en kampanj som verkar gå ut på att få ”anhängare” för att med en stor fanclub hävda sin rätt i kraft av röststyrka som om forskning vore ett demokratiskt beslutsfattande. Forskning handlar om att redovisa bevis för sina kollegor som värderar dem och vidimerar eller vederlägger dem, det är Bob G tydligen inte intresserad av. Bob G Lind gjorde även på platsen reklam för sin ”världssensation” Heimdals stenar som ni kan läsa om här och för ytterligare information om arkeologi grundad på pseudovetenskap läs här.

Jag funderar ofta vad det är för fel på dessa människor som inte kan acceptera de förklaringar kring arkeologi som finns, är det för tråkigt att forntidens folk precis som vi smällde upp monument framför allt för att de kunde kopplat till deras dagliga liv och inte för att koppla det till universum ? Bob G Lind är ju i gott sällskap med ett antal vildhjärnor som ser Atlantis inflytande, forntida astonauter och annat sexigt istället för sånt som man finner genom att gräva i jorden vid äkta arkeologi. Det är lite grann som detta; ”1679 framlade Olof Rudbeck de fantastiska resultaten av sin forskning för omvärlden. I den första volymen av Atland eller Manheim förklarade han stolt att han hade funnit Atlantis. Platsen för fyndet? Gamla Uppsala. Där hade han hittat ruinerna efter den mäktiga civilisation som lärda män ända sedan antiken sökt efter. Den var inte längre en försvunnen värld, den fanns runt omkring dem, i den svenska kulturen, som i allt väsentligt byggde på arvet från Atlantis.”

Ni kanske tycker att detta bara är charmiga tokerier som vi kan leva med utan att hetsa upp oss men då tar ni fel, låter vi Bob G Lind rucka på vetenskapens principer är vi på väg in på en väg där vi godkänner kreationisterna angrepp på Darwin och sen går vi med på revisionisternas idéer om att det inte dödades några människor i Auschwitz eftersom man inte längre kan se krematoriets skorstenar.

Bob G Lind får gärna forska vidare i sina idéer men han skall hålla sig borta från att sprida sina villfarelser tills han bevisat dem genom att framlägga en teori som är mer trovärdig än den rådande, så fungerar god vetenskap.

För er som vill läsa mer om arkeologi och problem med vantolkningar se denna länk.


3 Svar to “Historieförfalskare och revisionism.”


 1. juli 21, 2008 kl. 12:43 f m

  Hej,
  jag bor inte så långt från Ale Stenar och har därför följt diskussionen litet.

  I begynnelsen så var det en teori producerad av akturiserad från riklsantikvariämbetet. Så kom då olika människor och ifrågasatte den ”officiella bilden” . Man gjorde då undersökningar och fann då att man inte kunde lägga fram några bevis för den officiella teorin. Därmed var fältet ”fritt”. Visserligen delar jag uppfattningen att forskningen skall vara seriös men nog bör det vara tillåtet att skapa (och göra propasganda för) alternativa teorier om nu ingenting kan säkert bevisas. Faktiskt har i alla fall den alternativa – måhända oseriösa forskningsmässigt – teoribildningen medfört det goda att vissa ytterligare efterforskningar gjorts.

 2. 2 PeO_W
  juli 21, 2008 kl. 7:38 f m

  Hej Bo!

  Jag invänder inte mot att man tar fram alternativa teorier, men, propaganda bör man då rikta mot sina likar och inte pådyvla turister. Genom fallet ”Heimdals stenar” anser jag att Lind bevisat en gång för alla att han inte är seriös, http://www.vof.se/folkvett/20073riksantikvarieambetets-vurpa-vid-ales-stenar , och tvingar riksantikvarieämbetet till att slösa resurser på att bemöta sådant som borde avgöras inom seriösa forskarkretsar.

  Även här finns en intresant artikel, scrolla ner på sidan. http://www.vof.se/folkvett/20081notiser


Comments are currently closed.

Online

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

 • 165 583 hits

Mest klickade

 • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
juli 2008
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: