02
Mar
08

Snusmumriken och Johan Ingerö

Johan Ingerö skriver om ”sagornas frihetliga hjältar”, dvs inte såna förnuftiga tråkmånsar som Bamse som torgför åsikter om hur man skall uppträda motvarandra. Jag tar mig friheten att citera en snutt..”Många är vi på högerkanten som suckat tungt över sagornas fiktiva klasskämpar och kollektivkramare. Karl-Bertil Jonsson som delar ut de rikas ägodelar i slumkvarteren, Bamse som med den myndiga rösten hos en ombudsman i byggettan förkunnar att skatt är ett sätt att hjälpa åt och lille Vilse som i sin pannkaka tampas med Storpotäten och kamrer Rävinge.”

Johan vill i stället framhäva Snusmumriken som en frihetlig hjälte, dvs han vill vara ifred och inte lägga sig i andras göranden och låtanden. Antagligen har Johan litegrann på känn att det kanske blir ett väl spänningslöst samhälle om alla beter sig som Snusmumriken så Johan ger ett litet exempel på vad en ilsken individualist kan göra. Citerar igen, ”En sak gör honom (snusmumriken) dock upprörd, nämligen idiotiska förbud. I Farlig Midsommar genomför han en vågad räd mot en park i vilken en sur vakt spikat upp skyltar med drakoniska förhållningsregler för de arma föräldralösa barn som befolkar den. Efter att ha skrämt bort vakten samlar han ihop alla skyltarna i en hög och bränner dem.” Jag kan själv se åtminstone tre intressanta paralella historier som liknar snusmumrikens aktion. Förs av alla har vi givetvis allas vår rättrådige västernhjälte John Wayne som alltifrån dammiga gator i Västra USA fram till de Gröna Baskrarnas Vietnam modigt stigit in, rensat upp och sedan i slutet av historien färdats mot solnedgången för att låta andra reda upp eländet….. God tvåa har vi diverse vänstergrupper på, man krossar skyltfönster och vandaliserar för att ”störa och protestera” utan att stanna kvar och stå upp för det man gjort, mycket kontruktivt också det. Slutligen har vi då all tanklöshets moder, eller fader, George W som ser till att invadera ett land, Irak, i tron att bara han kommer dit och röjer lite så blir allt bra sen…. jojo, hur gick det med den kirurgiska aktionen ?

Det sorgliga är givetvis att Johan har rätt, människor som tycker och tänker men gör väldigt lite blir ofta ihågkomna som fina människor, de slipper ju den jobbiga biten…. Människor som däremot vill åstadkomma saker gör fel ibland och rätt ibland och får alltid stå för det, inte så charmigt bohemiskt kanske men rätt nödvändigt om världen skall genomgå någon förändring. Man kan tycka att Bamse är en trist tråkmåns men det är såna som gör att världen överlever, knappast killar som halva året håller sig undan för att världen blir så jobbig när andra vill vara med i den.

Jag tycker Johan skall ta en titt på Sokrates istället, en ifrågasättande människa som stod för sina åikter och handlingar.

/PeOOnline

share

Bookmark and Share

Old stuff

Blog Stats

  • 165 645 hits

Mest klickade

  • Inget

netroots

Netroots - Socialdemokraterna

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 19 andra, prenumerera du med.

media creeper

MediaCreeper
mars 2008
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

bloggping

bloggping

statcounter

wordpress stat

Lindström

Maktverktyg

frisim

Pinga Frisim

politometern

creeper

Creeper

%d bloggare gillar detta: